PORTRET

Andrada Roba, eleva de la Colegiul Pedagogic din Cluj care a câștigat anul acesta premiul I la Olimpiada Națională de Psihologie

Andrada Roba este elevă pe clasa a XI-a la Colegiul Național Pedagogic „Gheorghe Lazăr” din Cluj-Napoca. Pasionată de psihologie, a participat la Olimpiada Națională din acest an, unde a câștigat premiul I, care îi asigură și intrarea fără examen la o facultate de profil, o bucurie mare pentru Andrada care vrea să devină psiholog. Tânăra a mai participat și la alte olimpiade din mai multe orașe ale țării și astfel, prin comparație, consideră Clujul drept un etalon atunci când e vorba de organizarea unor astfel de concursuri, dar și în ceea ce privește condițiile de învățământ în general.

A vrut să devină învățătoare, dar mai apoi s-a îndrăgostit de psihologie

Andrada Roba s-a născut în Chicago, unde părinții săi, români, erau plecați să lucreze. A crescut cu bunicii, la Cluj, de la vârsta de un an. Ulterior, familia Roba s-a reîntregit la Cluj-Napoca,  atunci când a apărut și fratele Andradei, mai mic cu 7 ani și jumătate.

În clasa a VI-a, Andrada s-a gândit că i-ar plăcea să devină învățătoare și astfel, din următorul an școlar, s-a mutat la Colegiul Național Pedagogic „Gheorghe Lazăr”, unde i-au plăcut foarte mult atât colectivul, cât și materiile de studiu și condițiile materiale din școala care era foarte curată și bine organizată:

„După absolvirea gimnaziului, la liceu am început să facem materiile de specialitate. În clasa a IX-a am fost la olimpiadă la pedagogie, dar nu am trecut de faza județeană. Nu m-a atras în mod deosebit pedagogia, dar în clasa a X-a am început să facem psihologie generală, care chiar mi-a plăcut foarte mult, pe care am înțeles-o și la care m-am descurcat foarte bine.”

Andrada era foarte bună și la limba română. Profesorul Adrian Romonți a vrut să o trimită la olimpiada de limba și literatura română, dar, pasionată de psihologie, ea a ales să devină cea mai bună la această materie. Pentru că se baza doar pe ce știa din clasă și pe lecturile sale suplimentare, fără a conspecta și alte cărți de specialitate, așa cum îi sugerase profesoara sa, Ștefania Lungu, prima participare la olimpiadă a fost una cu rezultate mai modeste:

„În clasa a X-a am intrat la faza națională, asta m-a făcut foarte fericită și mi-a dat multă încredere în mine. Eu învățam pentru că îmi plăcea, dar nu învățam exact cum îmi spunea doamna profesoară, mă bazam pe ceea ce știam eu, pe felul în care știam eu că trebuie să învăț. În consecință, deși am avut și în clasa a X-a așteptări la un premiu, am luat doar o mențiune și mi-am propus atunci ca anul acesta să iau premiul I!”

A învățat de dimineața până seara pentru a-și atinge visul

Pe clasa a XI-a, Andrada și-a ascultat profesoara în toate sfaturile pe care aceasta i le-a dat. Ștefania Lungu i-a arătat cum să învețe și i-a spus că, pentru a fi cea mai bună la olimpiada națională, nu e suficient potențialul nativ, acesta trebuind să fie și șlefuit:

„Anul acesta am ascultat-o în totalitate, aveam la un moment dat vreo 6 cărți din care conspectam, mi-am făcut un caiet foarte voluminos cu toată materia care se cerea la olimpiadă, am început să îmi iau citate din cărți celebre, să găsesc la fiecare exemple și aplicații concrete, exact cum mi-a spus doamna profesoară, și în mare parte premiul acesta îi este datorat ei, pentru că a știut cum să mă îndrume și cum să îmi ofere întăriri, atât pozitive, cât și negative, ca să îmi amplifice motivația pe care o aveam.

În ultimele două săptămâni învățam toată ziua, iar în săptămâna premergătoare olimpiadei am fost învoită de la școală și mergeam de la 8 dimineața la Biblioteca Județeană, unde stăteam până la 8 seara, până ce mă dădeau afară. 

Pentru că eram toată ziua la bibliotecă, unii prieteni îmi reproșau că nu mai ies cu ei, că stau toată ziua acolo, dar au început mai apoi să vină și ei la bibliotecă cu mine, să învețe la alte proiecte. I-am influențat în bine și din acest motiv m-am bucurat foarte tare! 

Prietenii mei m-au susținut foarte mult și, de asemenea, mama mea mi-a fost cel mai mare susținător! La un moment dat, ea avea mai multă încredere în mine decât aveam eu și, mereu, când eu îi spuneam că sper că o să iau locul I, ea îmi zicea: «Nu mai spune că speri, crede că vei lua locul I!» Când am sunat-o să o anunț că am reușit, cred că mama s-a bucurat mai mult decât mine și eu m-am bucurat și mai tare pentru bucuria ei!”

Andrada se simte atrasă de psihologie datorită caracterului practic al acestei științe care o ajută să îi înțeleagă pe semenii săi, să se înțeleagă pe sine:

„Îmi place psihologia pentru că e despre mine, e despre toți ceilalți, și, cu ajutorul psihologiei, mi se pare mult mai ușor să înțelegi tot ce se întâmplă în creierașul tău – dacă știi cum funcționează, știi și ce să faci și ce să nu faci ca să te schimbi în mai bine. Și la olimpiadă sunt chestii de gândire, aplicații practice, concrete.”

„La Cluj sunt cele mai bune condiții!”

La olimpiadele la care a participat, Andrada a apreciat oamenii pe care i-a cunoscut, colegii săi din toată țara, prin intermediul cărora a descoperit mentalități foarte diferite. Cele mai bune condiții de cazare și de organizare pentru olimpiade le oferă însă Clujul, celelalte județe lăsând mult de dorit la anumite capitole organizatorice:

„După ce am văzut ce e în Craiova – unde s-a organizat anul acesta olimpiada – sau în alte orașe, mi-am dat seama că școala noastră, de la Cluj, e chiar foarte bine organizată și foarte bine pusă la punct! Este mai modernă, noi avem, de exemplu, videoproiectoare în fiecare clasă, pe când în Craiova toate stăteau să pice. Când s-a ținut olimpiada la Cluj, o colegă dintr-un alt județ mi-a spus că aici a fost cazată la hotel, că au avut o grămadă de beneficii, față de ce am avut noi la Craiova, unde am stat în căminul școlii, unde am mâncat la cantină și unde nu ne-am putut odihni foarte bine pentru că era gălăgie foarte mare în cămin. Noi glumeam că cei din Craiova ne-au cazat în cămin ca să elimine concurența! La Cluj sunt cele mai bune condiții din țară!”

Premiul I la Olimpiadă îi asigură intrarea fără examen la facultate

Pentru că a câștigat premiul I la Olimpiada Națională, Andrada Roba are deja locul asigurat la facultate, fără să mai fie nevoie să dea admitere. Cu toate că pregătirea a fost extenuantă, ea consideră că a meritat efortul, iar primul an de facultate vrea să îl facă la Cluj, după care își propune să continue într-un alt oraș – având în vedere că are și cetățenie americană, poate chiar la o universitate din Statele Unite. Ea vrea să devină psiholog pentru că îi place să cunoască oamenii:

„Vreau să mă fac psiholog, psihoterapeut, mi-ar plăcea foarte mult să îmi deschid un cabinet și m-am gândit chiar și la varianta de a ajunge psiholog într-o școală. E un domeniu care chiar îmi place și tot ce învăț observ în fiecare persoană! Îmi face plăcere să cunosc oamenii și, atâta timp cât îmi place ceea ce fac, pentru mine nu prea contează cât se câștigă în această meserie!”

O fire optimistă, care savurează tot ceea ce îi oferă viața

Andrada este o persoană foarte sociabilă și pozitivă, deschisă la orice fel de activități:

„Sunt deschisă la orice gen de muzică, la orice gen de film, sunt deschisă să încerc orice! Îmi place să merg la teatru, am prieteni din toate domeniile, din toate liceele, am și prieteni care ies în cluburi și prieteni care merg la diferite evenimente culturale. Și la școală, în afară de fizică, nu prea sunt materii care să nu îmi placă!”

Andrada este pasionată și de fotografie, realizează ședințe foto la cererea colegelor ei, dar îi place foarte mult să pozeze și peisaje din natură:

„Le-am spus părinților mei că, dacă îmi cumpără un aparat foto profesional, o să-l duc în fiecare dimineață pe fratele meu la școală și o să-l și aduc de la școală! Am vrut neapărat un astfel de aparat foto!”

Fire optimistă și entuziastă, Andrada percepe Clujul drept un oraș „super fain”, un oraș universitar viu, cu o grămadă de oportunități:

„La Cluj îmi plac în primul rând oamenii! Am vorbit și cu oameni din alte orașe, dar nu sunt așa ca la Cluj, unde toți îți zâmbesc, toți vor să te ajute! În Craiova, când am mers cu taxiul la gară, taximetristul mi-a spus că el e născut acolo, că e orașul său și că ar trebui să-l iubească, dar că e foarte dezamăgit de Craiova! Mi-a zis că a fost la Cluj, că e foarte atașat de orașul nostru, unde a cunoscut o grămadă de oameni faini. I-a plăcut de noi că eram din Cluj și ne-a dus pe gratis!”, încheie Andrada, o tânără de 17 ani care face parte, într-un mod aparte, din marea masă de oameni frumoși ai Clujului.

Foto: Andrada Roba

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *