Din oras

Ancuta, frumoasa care-i inchide pe turistii straini intr-o temnita a Clujului

La doar 23 de ani, o tanara a pus pe picioare o afacere nemaivazuta la Cluj, atat de spectaculoasa si incitanta, incat e pe primul loc in topul atractiilor  orasului pentru straini.  Scenariul e de film horror: un Savant Nebun guverneaza subsolul de sub localul Q Cafe si fiecare grup care intra e inchis pe loc. Captivii au la dispozitie 60 de minute sa gaseasca toate indiciile care duc la deschiderea usii de la intrare. 

The Dungeon functioneaza de la mijlocul lui octombrie 2013 si a atras pana acum zeci de grupuri, de toate varstele si categoriile, din mai toate colturile lumii. De luni pana duminica, de la ora 15.00 si pana la miezul noptii fiecare grup ajunge in subsolul de pe strada Petru Maior, nr. 13, compus din doua incaperi si un hol, intra in laboratorul Savantului Nebun si usile se inchid imediat in urma lor. Au la dispozitie exact o ora ca sa descopere coduri, indicii, sa reuseasca sa evalueze situatia pentru a gasi solutia de iesire. De voie, de nevoie, toti membrii echipei trebuie sa coopereze, sa comunice si sa se provoace reciproc pentru a ajunge la ideea salvatoare. Toata aceasta presiune creeaza adrenalina, distractie la cote maxime si sudeaza echipele. 

Pe langa echipele de clujeni, mai ales angajati din zona IT pentru care “intemnitarea” a devenit activitate potrivita teambuilding, au venit si foarte multi straini. Au fost echipe din Australia, Suedia, Marea Britanie, Israel, Slovacia, Croatia, SUA, Franta, Austria, Turcia sau Olanda.

“Am avut chiar si doua doamne din Iran. Aveam cam 50 de ani si s-au distrat foarte tare. Am inteles ca inainte de asta facusera shopping la mall”, spune Ancuta Vancea, stapana fioroasei temnite, o tanara frumoasa si hotarata care are doar 23 de ani.

Ideea a fost inspirata de o excursie pe care in ultimul an de facultate a facut-o la Budapesta. 

“Am fost cu niste prieteni si am participat la un joc de Room Escape care mi s-a parut foarte interesant, m-am gandit ca ar merge si la Cluj”, a spus ea. 

A absolvit in 2013 Facultatea de Constructii Masini a Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN), la Inginerie Economica, sectia de engleza.

“Mie mi-au placut mai mult materiile manageriale decat cele de inginerie, dar si acestea m-au ajutat mult sa am o viziune mai practica asupra lucrurilor”, marturiseste ea. 

Ancuta nu a avut o studentie cu multe chefuri si distractii, ca mai toti colegii de varsta ei.

Mai tarziu i-a folosit insa experienta dobandita la locul de munca pe care l-a avut pe parcursul anilor de facultate. 

“Am lucrat la o fabricuta de incaltaminte. Faceam munca de birou, contabilitate, m-am ocupat de personal, de toate am facut. Am invatat de la sefa mea, de la contabila si apoi totul a mers de la sine. Faceam ture de la fabrica la facultate, treceam podul de pe strada Fabricii de Zahar de la birou ca sa merg la laboratoare si apoi veneam inapoi”, povesteste managerul de la The Dungeon.

Asta nu a impiedicat-o sa termine facultatea cu cea mai mare medie din grupa ei. A renunta la job in ultimul an de studii, pentru ca sa poata sa se ocupe de scoala asa cum se cuvine. 

O data ce a decis sa porneaza afacerea cu temnita, Ancuta a inceput sa caute spatiu potrivit. 

“Am apelat la agenti imobiliari, dar nu prea m-au ajutat. Am dat anunturi, nu m-a sunat nimeni. Intr-un final am lipit afise pe fiecare subsol pe care l-am vazut prin centru si am fost sunata de proprietarul cladirii de pe strada Pentru Maior, nr. 13 cu care m-am si inteles. E foarte bine ca avem cafeneaua Q-Caffe deasupra, ne foloseste cand avem mai multe grupuri in teambuilding”, relateaza tanara. 

Cateva echipe de test au incercat jocul inainte sa inceapa oficial, dupa care a inceput nebunia. 

“Momentan doar eu lucrez, dar ma gandesc sa mai angajez pe cineva, am ajuns sa nu mai am timp liber. Lucrez la o a doua varianta a jocului, mai complexa. Aceasta de acum e doar de acomodare, puzzle-urile nu sunt foarte complicate”, dezvaluie ea. 

Cu toate acestea, The Dungeon este pe primul loc in topul „Things to do” (Lucruri de facut, n.r.) in Cluj-Napoca pe tripadvisor.com.uk.

Pretul pentru o asemenea experienta se calculeaza pe grup, care poate fi între 2 și 4 persoane. Astfel, un bilet la pret intreg costa 100 de lei, iar elevii si studentii platesc 60 de lei.

Cei care au jucat o data nu mai pot parcurge aceeasi varianta a jocului, asa ca Ancuta primeste multe mesaje in care e intrebata cand o lanseaza pe urmatoarea. Chiar si cei care nu au reusit sa evadeze in cele 60 de minute ale jocului mai vor sa participe.

“Doar una din trei echipe reusesc sa evadeze, multi sunt dezamagiti, dar nu ar trebui, au acumulat experienta care le va folosi la urmatoarea varianta. Ma bucur ca am reusit sa ajung in acest punct, apropiatii mei au fost contrariati cand au aflat ce vreau sa fac, probabil ca, din punctul de vedere al sigurantei financiare si al responsabilitatii si-ar fi dorit sa am o slujba la o firma, nu sa conduc o afacere. Ma bucur ca le-am dovedit ca pot sa fac asta”, spune ea. 

Mai mult, Ancuta Vancea si-a stabilit ca obiectiv pentru 2014 sa reuseasca sa isi mai deschida inca o locatie. 

“E un concept nou, o modalitate inedita de petrecere a timpului liber. E un joc de echipa destinat grupurilor de prieteni, colegi, ii ajuta sa se cunoasca mai bine intre ei. Oamenilor le pac jocurile, puzzle-urile, teama, suspansul. Se rade foarte mult, echipa se distreaza grozav pe parcursul incercarilor de evadare. Cand avem echipe mixte, baietii incearca intotdeauna sa le sperie pe fete”, incheie tanara. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *