PORTRET

Aminda, cea mai cool artistă vocală a Clujului

Aminda, fosta concurentă de la ,,Vocea României”, e o solistă vocală deosebit de prolifică. Alături de trupa Hazard a susținut peste 500 de concerte în țară și în străinătate, devenind una dintre cele mai reprezentative voci ale Clujului. A fost pasionată de muzică din copilărie și, fiindcă întreaga ei experiență merita a fi transmisă mai departe, a înființat și o școală de muzică privată, Art’s Cool, unde pregătește acum tinerii artiști care îi împărtășesc pasiunea.
 

Solista, pe numele său real Andrea Vâță-Diénes, și-a împrumutat numele de scenă din Esperanto, o limbă inventată pe la începutul secolului XX, Aminda însemnând ,,demnă de iubire, iubibilă”.

S-a născut cu muzica în sânge

S-a născut în Cluj, într-o familie ce îmbina perfect arta cu pragmatismul: tatăl era regizor de teatru, iar mama, informatician. De mică a fost pasionată de muzică și de pianul bunicii, care exercita asupra ei o teribilă fascinație, încă de pe la 3-4 ani. Clasele I-VIII le-a urmat la Școala de Muzică, unde a învățat timp de 8 ani să cânte la pianul care i-a marcat copilăria. Au urmat 3 ani de canto clasic la Școala Populară de Arte.

Prima piesă a compus-o undeva la 12 ani, în stilul C-Block, fiind o mare fană a acestei formații. La 16 ani cânta ”Nightwish” pe oriunde apuca și a început să participe tot mai mult la serile de karaoke din Cluj, care în acea vreme se organizau în Diesel:

,,Dintr-un karaoke în altul, am mai trecut prin câteva trupe, am fost remarcată, au fost diverse propuneri, dar nu s-a materializat nimic.”

,,Sunt un exemplu viu că, cu multă muncă și cu multă ambiție, se poate”

Apoi, de la 17-18 ani, în paralel cu opera, ,,a urmat perioada de ascultat metale grele”. Observându-i înclinațiile muzicale, faptul că în liceu avea concerte cu compoziții proprii, pe care le insera prin diverse spectacole, mama sa, la 16 ani, ,,a luat-o de mânuță” și a dus-o la prima sa înregistrare ,,profesionistă”, într-un studio improvizat al unui student din Hașdeu:

,,Draga mea de mama m-a luat de mână într-o zi, a văzut că sunt pasionată de muzica modernă și că am compoziții, a găsit pe cineva care făcea negative, și ne-am dus într-o cameră de cămin în Hașdeu, era un student care făcea chestia asta pentru bani de buzunar. Am fost și am tras și voce într-un studio – bine, pe vremea aia cântam foarte prost, eram slăbuță față de cât am învățat până în ziua de azi. Chiar am fost oprită înaintea unui spectacol, de un coleg de breaslă, acum în vară, cu care nu m-am văzut de 15 ani, și mi-a spus că, sincer, nu credea că o să fac vreodată ceva, dar că sunt un exemplu viu că, cu multă muncă și cu multă ambiție, se poate.”

CD-ul înregistrat atunci nu s-a bucurat de niciun succes (,,Cred că CD-ul și acum e la Richard Constantinidi, care pe vremea respectivă se ocupa de management”), dar Aminda nu a renunțat la visurile sale muzicale. La 24-25 de ani făcea parte din prima sa trupă, X-Trem, o trupă de dance, formată din două fete și doi băieți care dansau sincron. Trupa însă nu a fost un proiect de durată.

Facultatea de Științe Politice și cariera în imobiliare

Între timp, Aminda a terminat și Facultatea de Științe Politice, un domeniu de care și acum se simte legată, politica pasionând-o dintotdeauna, dar nu ca și ocupație, ci, mai mult, ca și fenomen. Rădăcinile acestei pasiuni se trag poate tot din copilărie, tatăl său fiind senator de Cluj, o scurtă perioadă, chiar după Revoluție.
Mai apoi, a început să lucreze în imobiliare, dar să și cânte în paralel. A locuit un an în București și acolo a performat în prima sa trupă serioasă, Macadam, în timp ce era și secretară la un dezvoltator imobiliar. Politica, muzica și imobiliarele au fost, de altfel, dintotdeauna, cele trei coordonate majore ale activității și preocupărilor sale:

,,Cam astea au fost cele 3 mari poluri din viața mea: muzica, politica și imobiliarele. Ca și domeniu de muncă și după ce m-am întors din București tot în imobiliare am lucrat, în achiziții de terenuri, dezvoltare de proiecte, relația cu autoritățile…”

Deși a încercat de toate, muzica a rămas marea și constanta ei pasiune

Aminda a încercat foarte multe domenii, ,,așa cum se încearcă marea cu degetul”, considerându-se o persoană deschisă, întotdeauna pasionată să învețe lucruri noi. ,,Toată nebunia a început în copilărie”, își reamintește ea, când părinții au direcționat-o spre activități foarte variate: de la schi de performanță până la tenis, baschet, pictură, teatru. A fost și cercetaș, și președinta consiliului elevilor, fiind o tânără foarte activă, datorită mamei, care a vrut să îi dea o deschidere spre cât mai multe sfere. Dacă toate celelalte lucruri, însă, au fost doar preocupări pasagere, muzica a fost domeniul pe care l-a dus la un alt nivel:

,,Sunt și acum deschisă  spre diferite domenii, și acum sunt interesată și de lucruri legate de știință, de tehnologie, îmi plac gadgeturile. Chiar am făcut foarte, foarte multe lucruri, dar până la urmă muzica e cea pe care am dus-o la alt nivel și am făcut-o din pură pasiune.”

Din cauza prejudecății care a existat dintotdeauna, că din muzică, și în general din artă, nu se poate trăi, Aminda a încercat totuși să aibă și un job, o carieră în afara preocupărilor sale artistice, iar muzica să o păstreze ca pe un hobby. Dar, până la urmă, și-a demonstrat sieși că din muzică se poate trăi și că ,,se pot face lucruri foarte frumoase, mai ales că suntem o țară și o cultură în plină dezvoltare”.

,,Eleganța e o stare, nu o haină sau un complet de haine”

În timpul studenției a fost plecată în Munchen, timp de un an de zile, cu o bursă Erasmus, și a avut posibilitatea de a rămâne, dar, în ultima dimineață, când trebuia să depună dosarul, l-a rupt efectiv în două, hotărâtă să se întoarcă acasă, cu încredere că în Cluj se pot face lucruri minunate:

,,Bineînțeles că mai e mult de lucru și referitor la concepția oamenilor despre muzică și despre cultură în general. Din păcate am avut o lacună de 50 de ani și acum trebuie să ajungem și noi în 2015, nu numai ca producții, ci și ca apreciere a publicului. Gusturile noastre au fost un pic pervertite, în sensul că, de exemplu, văd că se aruncă cu anumite cuvinte, gen stil sau eleganță, acolo unde există un papion sau o rochiță de seară, dar eleganța lipsește cu desăvârșire. Eleganța e o stare, nu o haină sau un complet de  haine. La fel și în muzică, sunt anumite lucruri care țin de estetică, la care încă nu am învățat să fim atenți.”

Art’s Cool, cea mai cool școală privată de muzică

Din nevoia de a umple lacuna de 50 de ani de educație muzicală, și din cea de a își transmite mai departe toate cunoștințele teoretice și experiența scenică acumulată, Aminda a înființat propria școală de muzică,  Art’s Cool, ce în toamnă împlinește 3 ani:

,,În principiu nu e o școală ca toate școlile private, nu suntem un club. Chiar încercăm să mergem pe ideea de școală în aproape tot ce înseamnă termenul în sine, adică ne-am dezvoltat o metodologie de lucru proprie, putem să-i spunem deja programă, lucrăm pe anumite metode educaționale folosite foarte des în Occident, pe constructivism, metodă care e bazată foarte mult pe exemple, pe exercițiu, pe întrebările pe care și le pun cursanții – îi îndemnăm să își găsească singuri răspunsurile, să își cunoască foarte bine aparatul fonator sau instrumentele.”

Pentru copii curricula e formată din două cursuri obligatorii, unul de teorie muzicală și unul axat pe practică, unde copiii fac canto, pian, tobe, mișcare scenică, dansează și își dezvoltă și cultura muzicală actuală. Actualitatea și învățarea continuă sunt, de altfel, principii didactice la care Aminda ține foarte mult:

,,Vedem în jur mulți oameni care ajung la un anumit nivel, se plafonează, și au senzația că nu mai au nimic de învățat. Cu copiii care sunt mai avansați facem și compoziție.”

Art’s Cool e compusă din 6 profesori, mai ținând cursuri, pe lângă Aminda, și Bogdan Mezofi, solistul trupei Grimus, Teodora Bârlă și Liviu Sorescu, ce alcătuiesc duo-ul Soiree, amândoi muzicieni cu experiență, trecuți prin diverse trupe clujene, Oana Maier, profesoară de teorie, ce a terminat masteratul la secția flaut a Academiei de Muzică și Mihaela Popa, care e studentă la conservator la violoncel. Școala are și un site, artscool.ro, unde cei interesați pot afla mai multe detalii.

Aminda pregătește și viitori elevi ai Purcell School for Young Musicians

La școala sa se pregătesc și artiști de geniu. Este cazul unei fetițe de 14 ani, deosebit de talentată, Mara Prună, care din toamnă va fi elevă la Purcell School for Young Musicians:

,,În momentul de față își caută finanțare. Și Purcell caută finanțare pentru ea, și mama ei, școala costă undeva la 30 000 de lire pe an și e o sumă serioasă, dar e o fată atât de talentată și atât de inteligentă! Din câte am înțeles, a terminat deja de studiat materia de teorie de la Conservator, compune atât muzică clasică, cât și muzică modernă și are o privire de ansamblu fantastică asupra muzicii. Are și o voce foarte frumoasă, noi pe partea de voce lucrăm împreună, pe interpretare, partea stilistică, tehnici vocale.”

7 ani și jumătate împreună cu trupa Hazard

Aminda a împlinit 7 ani și jumătate împreună cu trupa Hazard, membrii trupei fiind cei care au inspirat-o și în decizia de a deschide școala:

,,Mi-am dat seama că de fapt de la ei am învățat aproape tot ce am învățat și că și alți tineri muzicieni merită să audă de la artiști cu experiență scenică anumite lucruri care țin de viața unui muzician de zi cu zi. E altfel să auzi anumite lucruri de la un teoretician și altfel de la cineva care aseară a coborât de pe scenă și azi e cu tine la curs și îți dă informațiile proaspete.”

În ultimii ani, împreună cu trupa, Aminda a avut concerte mai mult în mediul privat, ea fiind mulțumită de traiectul trupei și de faptul că publicul încă, după atâția ani, le mai recunoaște valoarea dobândită prin muncă. Îi consideră pe membrii trupei Hazard niște oameni extraordinari, de la care învață în fiecare zi:

,,Pot să zic că poate mai mult de jumătate din ce știu eu despre muzică și din cultura mea muzicală s-a format de când sunt în trupa Hazard. Băieții sunt foarte atenți la tehnică, sunt mereu la curent cu ultimele scule de pe piață – ce apare, ce se folosește, cum sună, au niște diferențe de sunet pe care eu, după atâția ani, nu am reușit să le depistez. Deși am ascultat întotdeauna foarte multă muzică bună, bagajul meu muzical a fost îmbogățit simțitor, aproape hotărâtor, de trupa Hazard.”

Vocea României – o experiență pe care o recomandă oricărui solist vocal

Aminda consideră că participarea la ,,Vocea României” a contat foarte mult pentru dezvoltarea sa artistică, acesta fiind un show de televiziune pe care, ca și experiență, îl recomandă oricărui solist vocal:

,,Televiziunea e total altfel decât scena, se văd altfel lucrurile și nu mai lucrezi doar tu cu tine însuți și cu colegii din spate, lucrezi cu o echipă întreagă de oameni, de la cameramani la directori de  imagine; trebuie să fii conștient de fiecare pas pe care îl faci pe scenă – în fața unei camere trebuie să ai în minte că nu ești într-un spațiu larg, ești pus într-o cutie, la cineva acasă. Apoi, ai luxul de a interpreta din microexpresii, pe care nu îl ai pe scena mare, unde trebuie să fii cât mai expansiv; la televiziune se vede tot și trebuie să fii atent la tot.”

Trăgând linie, Aminda e, prin excelență, o fire creativă, sociabilă și umană, o artistă îndrăgostită iremediabil de  arta sa:

,,Sunt om – normal, am și eu defectele mele; uneori sunt încăpățânată, dar în multe situații asta m-a și ajutat. Sunt absolut îndrăgostită de ceea ce fac și cred că asta mă definește.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *