Din oras

Amazing Chateau – Castelul Minunat, adus la Cluj. Softul de origine canadiana previne dependenta de jocurile de noroc

Numarul cazinourilor din Cluj-Napoca a crescut considerabil in ultimii ani. Specialistii nu vorbesc neaparat de un impact negativ, deoarece aceste localuri au oferit atat locuri de munca, cat si zone de divertisment. Dezavantajul apare atunci cand jocul de noroc creeaza o dependenta patologica. Cea mai frageda varsta la care s-a identificat o astfel de problema, este cea de 11 ani. Cu scopul de a preveni astfel de adictii, in Cluj a fost adus un soft de origine canadiana numit Amazing Chateau – Castelul Minunat.

In anul 2011 a fost infiintata Asociatia Romana pentru Studiul Jocurilor de Noroc (RASG – Romanian Association for the Study of Gambling). Scopul acesteia este de a promova jocul responsabil prin prevenirea si interventia in cazul jocului patologic de noroc si a jocului problema de noroc. Directorul asociatiei, Viorel Lupu, arata ca cei mai predispusi la dependenta fata de aceste jocuri sunt copiii.

„In jur de 3,48% – 3,5% din adolescenti au joc patologic. Ar avea nevoie de tratament, insa cei mai multi joaca asa, de placere sau sunt chiar la limita, ceea ce se numeste joc problema. Deci, nu e chiar patologic, dar sunt la risc. Am identificat cam peste 20% de astfel de cazuri, ceea ce e foarte mult. 1 din 5 copii este la risc”, explica Viorel Lupu, doctor psihiatru.

Foto: Monitorul.ro

Jocurile de noroc au mai mult succes in mediul online

Mai mult, o problema tine si de faptul ca jocurile de noroc s-au extins si in mediul online. In ciuda legislatiei in vigoare care interzice intrarea minorilor in cazinouri, multe afaceri de acest gen s-au mutat in mediul online. Aici, explica psihiatrul, accesul este mai greu de restrictionat deoarce sunt situatii in care copiii se inregistreaza cu datele parintilor. 

„A inceput, acum, pe plan mondial, dar si la noi, o mutare a cazinourilor din locatiile obisnuite, pe internet, in mediul online. Aceasta este o tendinta pe care am intalnit-o si la congresele europene la care am participat. Spuneau toti, chiar si la Las Vegas, ca lumea trece pe internet. Acest lucru este, probabil, mai la indemana, intrucat toata lumea foloseste diverse device-uri, tablete, telefoane si asa mai departe. E mai greu de controlat. Accesul e tot asa, peste 18 ani, si intr-o parte, si in alta, dar copiii se pricep foarte bine la device-uri si pot sa faca rost de cardurile parintilor. Daca preiau cardurile, pot sa-si dea alte date, sa para mai in varsta. Pot, sub acoperirea anonimatului, sa spuna ca au 50 de ani nu 13. Am facut un studiu si am avut doua cazuri de11 ani care erau cu joc patologic”, a declarat Lupu. 

In contextul in care copiii si adolescentii sunt cei mai vulnerabili fata de jocurile de noroc, s-a incercat gasirea unor solutii pentru prevenirea dependentei. In vederea promovarii jocului responsabil, a fost adus din Canada, cu acordul autorilor, un soft educational numit „Amazing Chateau” – „Castelul Minunat”.

Castelul Minunat (Amazing Chateau) previne dependenta de jocurile de noroc

Vicepresedintele RASG, Ramona Todirita Lupu a avut o lucrare de doctorat in care a abordat tema jocului problema si al jocului patologic de noroc. Studiul sau a fost axat pe copiii de gimnaziu, iar rezultatele, spune ea, au fost foarte bune in momentul in care softul „Castelul Minunat” a fost imbinat cu psihoterapia individuala.

„E vorba de niste softuri facute pe cicluri. Pe ciclul de gimnaziu, respectiv, cel liceal. Studiul meu a fost pe gimnaziu, se numeste „Amazing Chateau”, deci, Castelul Uimitor. Printr-o serie de activitati interactive cu ajutorul softului, in grupuri sau individual, se modifica modul in care copiii gandesc despre jocuri, se modifica cognitiile irationale. De exemplu, rezultatul jocului este influentat de, sa zicem, modul in care arunca o bila. Sau, rezultatul jocului este influentat de faptul ca jucatorul are la el amuleta care ii poarta noroc. Rezultatele au fost foarte bune in momentul in care am combinat aceasta interventie cu cu psihoterapia individuala. Adica, am modificat si emotiile lor modificand gandurile in general”, a spus Ramona Lupu, doctor psiholog.

In prezent, softul nu este tradus, a adaugat vicepresedintele RASG, dar s-a obtinut aprobarea traducerii lui si o echipa va lucra in acest sens. 

„Copiii s-au descurcat foarte bine pentru ca erau copii care faceau limba engleza de la gradinita. Prin urmare, stiau foarte bine limba. Studiile le-am facut in trei ani consecutivi, cu trei grupe diferite si le-am urmarit longitudinal. Am inceput in 2010 si au fost anii scolari 2010-2011, 2011-2012, 2012-2013. In prezent, il folosesc in practica individuala la cabinet”, a incheiat Ramona Lupu.

Specialistii atrag atentia asupra faptului ca dependenta de noroc poate aparea si in baza unui determinism genetic. In aceasta situatie, prevenirea ei este cu atat mai mult recomandata. Softul presupune jocuri interactive de noroc sau bazate pe abilitatile copiiilor. In urma acestora, ei isi schimba prejudecatile cu privire la sansele pe care le au in timpul jocului. De exemplu, ideea conform careia, dupa o serie de esecuri, urmeaza in mod obligatoriu un castig.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *