Politica

Amânarea alegerilor: lungul drum de la anticipatele lui Iohannis la îndepărtatele alegeri locale. Care este strategia partidelor?

Autoritatea Electorală Permanentă a avertizat săptămâna trecută, într-o scrisoare care a fost trimisă atât preşedintelui României, cât şi premierului Ludovic Orban că, în contextul epidemiei de COVID-19, organizarea la termen a alegerilor locale devine o misiune cvasi-imposibilă.

Surse politice susțin că Ludovic Orban ar fi convenit cu liderii PNL din teritoriu în cadrul unei videoconferințe ideea amânării alegerilor locale.

Astfel, premierul Orban a organizat o videoconferinţă cu preşedinţii organizaţiilor judeţene PNL, la care s-a luat în calcul amânarea alegerilor, dar nu s-a stabilit un termen.

Toţi liderii au fost de acord cu această amânare.

Şi Autoritatea Electorală Permanentă susţine că cel mai devreme aceste alegeri ar putea avea loc în octombrie 2020.

Iată de ce, Ziar de Cluj a luat pulsul partidelor politice din teritoriu pentru a afla care este strategia acestora în contextul amânării alegerilor locale? 

Sorin Moldovan (PNL)

„Sănătatea populației este în acest moment prioritatea numărul unu, atât pentru Guvern cât și pentru Partidul Național Liberal. 

Nu știu dacă decizia de a amâna alegerile locale favorizează un partid sau altul, ceea ce știu însă este că această decizie este în favoarea cetățenilor. Toate autoritățile statului sunt implicate în această luptă cu Coronavirusul. 

Nu putem vorbi despre strategii mai ales că la nivelul PNL consider că mereu am avut o singură “strategie”, și anume guvernarea în interesul cetățeanului. Acesta este motivul pentru care cele mai apreciate administrații locale sunt conduse de către primari ai PNL. Orașe precum Cluj-Napoca sau Oradea sunt exemple de bună guvernanță locală. Sper să reușim să trecem cât mai repede și cât mai bine peste acest moment dificil. Profit de ocazie ca să fac încă un apel către populație pentru a respecta deciziile și recomandările autorităților, astfel vom reveni mai repede la un stil de viață normal”, a declarat pentru Ziar de Cluj, Sorin Moldovan.

Întrucât momentan la nivelul filialei clujene a PSD nu este clar nici cine-i șefu’, nici care-i viziunea legată de alegeri, ne-am permis să-l întrebăm pe Liviu Alexa, fost lider al PSD Cluj, cum apreciază strategia partidului în acest context dificil provocat de pandemie, dar și a amânării alegerilor locale pentru toamna lui 2020:

Liviu Alexa (PSD) –

„Eu încă mai cred că Ludovic Orban vrea să forțeze localele la termen, dar cred că situația e de așa natură încât nimeni nu poate fi sigur pe următoarele 3 săptămâni, darămite să facă o proiecție mai amplă.

Nu cunosc strategia PSD, căci nu mai fac parte din conducere. Personal, cred că amânarea localelor este benefică pentru PSD și pentru primarii noștri, căci PNL o dă de gard tot mai tare în aceste zile și se vede clar că nu poate administra nici țara, nici situațiile de urgență ivite”, a declarat Liviu Alexa. 

Cătălin Sălăgean (USR) –

„Amânarea alegerilor locale nu ne-a luat prin surprindere. Mergem în continuare cu procedurile noastre în colaborare cu partenerii de la Plus. 

Foarte mulți colegi din USR, și probabil și din Plus, sunt implicați acum în diverse acțiuni de voluntariat și care sprijină autoritățile în aceste vremuri. 

Și după cum spuneam, pe partea de proceduri interne am finalizat și urmează să validăm listele comune de candidați.

Urmează ședința de comitet politic a USR în care vor fi validate și protocoalele locale încheiate, în vederea participării ca alianță la alegerile locale. În principiu acestea sunt acțiunile care se desfășoară la nivel local. 

În rest suntem destul de conectați la ceea ce se întâmplă în țară, avem și la nivel local, și la nivel central o celulă de criză”, a declarat liderul județean al USR Cluj, Cătălin Sălăgean. 

Dacă starea de urgență se va fi încheiat, iar așa după cum înainta ca perioadă posibilă pentru desfășurarea alegerilor locale chiar Autoritatea Electorală Permanentă, drept luna octombrie, este posibil ca acest interval de timp dintre starea de urgență și până la desfășurarea propriu-zisă a scrutinului electoral, să fie resimțite anumite consecințe pe plan economic?

Cine va deconta, eventual, politic, efectele crizei provocate de pandemia de coronavirus?

„Dacă autoritățile își asumă rolurile pe care ar trebui să le aibă în astfel de situații, acționează prompt și eficient, ar trebui să asigure continuitatea pe perioada aceasta, a mandatelor actualilor aleși locali care vor fi prelungite. 

Într-adevăr este o situație atipică. Dar nu ar trebui ca această situație să ne deraieze de la cursul nostru și acum, din punct de vedere economic, cred că mai degrabă vom avea de suferit din cauza pandemiei decât din cauza amânării alegerilor. 

Deci practic acolo va fi marea provocare, după ce se ridică starea de urgență și după ce vom reintra în normal, cred că acolo va fi marea provocare. 

Noi nu speculăm acest moment, nu speculăm politic și ar fi foarte bine ca nici un partid să nu facă asta. Altfel, ca impresie generală, cu siguranță că într-o astfel de situație ieșită din comun, va afecta într-un fel sau altul partidul care se află momentan la guvernare, respectiv PNL.

Nu știu în ce măsură ne va afecta pe noi, dar contează foarte mult și cum va fi afectat PNL-ul, iar PNL va fi afectat în funcție de măsuri și de cum vor gestiona situația. 

Posibil ca toată situația actuală să se erodeze și atunci ar fi firesc ca în beneficiul celorlalte partide să se adune niște procente… Posibil să o gestioneze și să o țină sub control: răspândirea virusului în România și să facem față epidemiei și atunci, posibil să capitalizeze. Este foarte greu de făcut estimări în această situație pentru că nu ne-am prea întâlnit cu astfel de situații și nu pot apela la un reper în acest sens. 

Aș adăuga în concluzie ideea ca nici unul dintre partide să nu încerce să capitalizeze politic pe această situație actuală, pe seama acestei crize. Să lăsăm faptele să vorbească”, a conchis Cătălin Sălăgean. 

Csoma Botond (UDMR) –

„Suntem de acord și noi cu această propunere de amânare. Am propus-o și noi de altfel, având în vedere actuala situație provocată de pandemie, nu cred că am putea să organizăm alegerile locale la termen, în iunie, în asemenea condiții. 

Deci, în principiu, suntem de acord. Nu cred că ne-ar afecta și nu cred că ar trebui să ne schimbăm strategia, întrucât în foarte multe cazuri noi ne-am stabilit deja candidații la funcția de primari și consilieri locali în județul Cluj, singura chestiune care a mai rămas de stabilit sunt consilierii județeni, unde n-am reușit să facem ședința unde aveau loc alegerile preliminare, pentru că deja nu puteam ține adunări unde sunt mai mult de 100 de persoane, era în vigoare deja atunci acea măsură și din această cauză n-am putut să organizăm respectiva ședință, deci urmează să stabilim lista consilierilor județeni când va fi posibil din nou. 

În rest, suntem pregătiți, indiferent că alegerile vor fi în iunie sau în septembrie. 
Cred că este o chestiune normală într-o asemenea situație de urgență și de pandemie să fie amânate aceste alegeri. 

Nu cred că acest aspect se va reflecta în plan economic, pentru că dacă cineva a fost capabil să-și ducă mandatul până în iunie, cred că este capabil să-și ducă mandatul și până în septembrie. 

Desigur, pentru cel care nu și-a făcut treaba până în iunie, acolo nu va fi o situație tocmai fericită, trebuie să stea în funcția de primar încă trei luni în plus și să nu facă nimic pentru comunitate, dar acei lideri locali, acei edili care și-au făcut treaba și au lucrat în interesul cetățeanului, cred că-și mai pot face treaba încă trei luni tot în favoarea cetățenilor. 

Nu cred că acest lucru ar afecta situația economică sau politică a României.
Situația economică este și va fi afectată de faptul că țara e închisă și activitățile economice sunt limitate. 

Sper, totuși, ca această situație să nu mai dureze foarte mult, altfel nu știu cum vom reveni și cum se va pune economia pe picioare. 

Ar fi bine ca această situație de urgență să nu se prelungească foarte mult”, a declarat liderul județean al UDMR Cluj, Csoma Botond. 

Va avea amânarea alegerilor locale, împreună cu situația creată de pandemie, urmări negative care să fie ulterior decontate de către Partidul Național Liberal?  

„N-aș putea aprecia în acest moment. Depinde foarte mult de faptul cum vor gestiona această criză.

Deci dacă vor gestiona prost, sigur că nu va fi în beneficiul lor ca aceste alegeri să fie amânate, pentru că electoratul se va orienta către alte partide, dar dacă vor reuși cât de cât să gestioneze într-un mod oarecum normal și, nu pot spune „de succes”, întrucât nu poți avea succes în astfel de situații, dar dacă vor reuși să țină sub control situația, atunci nu cred că Partidul Național Liberal ar fi afectat de această amânare a alegerilor”, a conchis Csoma Botond. 

Autoritatea Electorală Permanentă cere amânarea alegerilor locale și a transmis o scrisoare președintelui Klaus Iohannis, prim-ministrului Ludovic Orban și președinților celor două camere ale Parlamentului, în care atrage atenția asupra faptului că alegerile locale din acest an „au devenit o misiune cvasiimposibilă, iar asupra datei alegerilor parlamentare, care ar trebui să aibă loc la finalul anului, planează un grad mare de incertitudine.

CITEȘTE ȘIDupă suspendarea anticipatelor, alegerile locale vor fi amânate în toamnă. Cine va deconta dezastrul?

 

 

 

 

 

 

sursa foto: graiul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *