Politica

Alocările pe frății politice se mențin în trend: Primăriile din județul Cluj din Opoziție primesc mai puțini bani în 2022

În fiecare an, Consiliul Județean Cluj împarte bani comunelor pentru diverse proiecte de infrastructură și funcționare. Este vorba despre banii din impozitul pe venit corespunzător cotei de 6%. Anul acesta, aproape 33 milioane lei sunt alocați comunelor din județ. Proiectul de hotărâre va fi discutat și supus votului consilierilor în ședința de astăzi.

“Suma încasată din impozitul de venit corespunzător cotei de 6%, în limita sumei de 32.954 mii lei, se constituie fond la dispoziţia Consiliului Judeţean şi se repartizează unităţilor administrativ-teritoriale pentru susţinerea dezvoltării locale, infrastructurii care necesită cofinanţare locală şi pentru cheltuieli de funcţionare care nu pot fi finanţate din venituri proprii”, scrie în proiectul de hotărâre.

Solicitările au fost făcute la finalul anului trecut. Primăriile au solicitat mult peste suma disponibilă.

„În urma centralizării cererilor, sumele solicitate se ridică cu mult peste posibilităţile de cofinanţare”, este precizat în proiectul de hotărâre.

Sumele au fost împărțite frățește primăriilor PNL, Clujul fiind județul liberalilor, iar pentr primăriile PSD s-au propus sume mai mici. De exemplu, Apahida, Chinteni și Beliș care au primari PSD vor primi 310 mii lei. În schimb, Căpușu Mare, Ciucea, Florești, Iara, Panticeu care au primari PNL vor primi 445 mii lei.

Anul trecut, banii din suma încasată din impozitul pe venit au fost distribuiți tot pe criteriul apartenenței la partidul de conducere din județ. La ședința de Consiliu Județean, Alin Tișe, președintele forului județean, spunea că împărțirea banilor nu are de-a face cu politica, deși consilierii județeni din Opoziție au arătat exact contrariul vorbelor sale.

„Dacă alocarea era strict politică trebuia ca 95% din bani să meargă către partidul care conduce 95% din populația județului, adică către PNL, ceea ce era imposibil, pentru că sunt și alte comunități. S-a ținut cont de ponderea politică, de coeficientul pe care îl are comuna ca și populație, condusă de un anumit primar. Este un criteriu pe care îl aprobăm de mulți ani. Sunt și situații în care anumite localități sunt nemulțumite. Am încercat să găsim o modalitate, dar este singura variantă care a dat rezultate”, spunea Tișe anul trecut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *