Diete

Alergii alimentare

Alergia este o reactie a sistemului imunitar al organismului la o substanta straina, numita alergen. Reactia poate lua mai multe forme, incluzand eruptii, congestie, astm si, mai rar, soc sau deces.

 

Alergiile alimentare sunt reactiile organismului la unele alimente consummate. 90 % dintre ele sunt determinate de anumite proteine din laptele de vaca, albusul de ou, alune, grau sau boabe de soia. Alte alimente care pot cauza astfel de probleme sunt fructele cu seminte, crustaceele, porumbul, fasolea si guma Arabica. Unii colaranti alimentari (de exemplu, cel galben) pot produce un raspuns alergic. Ciocolata, mult timp suspicioasa ca alergen (in special la copii), este de fapt o cauza rara de alergii.

 

Semnele si simptomele alergiilor alimentare sunt urmatoarele:
– durere abdominala, diaree, greturi sau varsaturi;
– lipotimie (lesin);
– urticarie, edeme subcutanate sau eczeme;
– edeme ale buzelor, pleoapelor, fetei, limbii si laringelui;
– congestie nazala si astm.

 

Autoingrijire:
– Evitarea este cea mai buna metoda de prevenire a unei reactii alergice.
– Cand va ganditi la alternative alimentare, aveti grija sa selectati alimente ca va furnizeaza aceeasi factori nutritivi necesari.
– Daca ati avut o reactie grava, purtati o bratara sau un lantisor de avertizare. Consultati-va medicul curant despre medicamente de urgenta pe care sa le purtati la dvs.
– Invatati tehnicile de resuscitare si instruiti-va familia si prietenii.

 

Asistenta medicala. Alergiile alimentare pot fi diagnosticate printr-un proces atent care induce urmatoarele cinci trepte:
Treapta 1: istoricul simptomelor, cuprinzand momentul in care apar, care alimente determina aceste probleme, cantitatea de alimente necesara pentru declansarea simptomelor si daca aveti un istoric familial de alergii.
Treapta 2: “un jurnal” al alimentelor pentru a urmari obiceiurile alimentare, simptomele si folosirea medicamentelor.
Treapta 3: examenul fizic.
Treapta 4: testari: teste cutanate prin sacrificare, utilizand extracte alimentare si o analiza sangvina care masoara IgE (una dintre proteinele de aparare a organismului) pot fi de ajutor. Nici un test nu este 100 % sigur. Ele pot fi mai de folos la determinarea alimentelor la care nu sunteti alergic.
Treapta 5: dieta de provocare pentru eliminarea alimentelor este testul standard pentru ca face legatura dintre simptome si un aliment anume. Nu poate totusi fi folosita daca aveti reactii alergice grave.
Pentru alergiile alimentare mai blande, medicul curant  va poate prescrie antihistaminice sau unguente.

 

Avertizare: Reactii severe, precum reactia anafilactica (reactie violenta a organismului) sau criza de astm sunt foarte grave pentru ca pot ameninta viata. Astfel de reactii sunt rare. Majoritatea reactiilor se limiteaza la eruptii si urticarii. Totusi, acestea nu inseamna ca trebuie ignorate. Malnutritia si afectiunile supreseaza sistemul imunitar, cresc probabilitatea dezvoltarii unei alergii alimentare.

 

Fata de adulti, copiii au o posibilitate de zece ori mai mare de a avea o alergie alimentara. Pe masura ce sistemul digestiv se maturizeaza, nu mai permite absorbtia alimentelor, ce declanseaza alergii. Copii, de obicei, depasesc alergiile la lapte, grau si oua in jurul varstei de 6 ani. Alergiile severe si cele datorate nucilor si crustaceelor au sanse sa dureze toata viata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *