Din oras

Alei transformate în parcare, în cartierul Gheorgheni

Clujenii care locuiesc pe două străzi din cartierul Gheorgheni sunt nemulțumiți de faptul că se parchează ca în codru în zonă. Șoferii nu respectă indicatoarele rutiere care interzic parcarea și limitează viteza. Pe aleea Băița mașinile sunt parcate bară la bară, iau locul pietonilor pe trotuare și limitează până și accesul mașinii care trebuie să ridice gunoiul de la punctele gospodărești. Aleea Detunata pare trasă pe același „calapod” în ceea ce privește parcarea neregulamentară. Ce ar vrea locuitorii din Gheorgheni să facă Primăria?

Aleea Băița e o zonă din Gheorgheni cu multe blocuri înghesuite. Strada e lungă, îngustă și dominată de indicatoare și semne rutiere. Aproape fiecare bloc are câte un indicator. Mașinilor le este interzisă parcarea și staționarea. În ciuda acestui fapt, aleea Băița arată ca o imensă parcare. Pe fiecare parte a străzii sunt parcate mașini, bară la bară. Strada e îngustă, așa că dacă ești pieton, doar paza bună trece primejdia rea.

Aleea Băița nu e o zonă în care te poți plimba relaxat pentru că riști să ajungi între roțile unei mașini. Cum nu e loc pe trotuar, clujenii sunt nevoiți să circule fix pe mijlocul străzii. Îngustimea străzii înrăutățește situația.

„E arhiplin. Acuma sunt plecați. Dar tot timpul e ocupată stradă, chiar și intrarea în bloc e blocată de mașini. Nu sunt destule parcări. Mașinile uneori blochează și mașina care vine să ducă gunoiul, deci e neplăcută situația”, afirmă un pensionar care locuiește pe Băița.

Toate locurile de parcare de pe Aleea Băița sunt cu plată, dar șoferii fentează și își pun mașinile și pe locul vecinului, pe carosabil sau pe trotuar. Prin urmare, aleea Băița e supraaglomerată și pietonii au cel mai mult de suferit. Tot ce își doresc oamenii este ca Primăria să le facă mai multe trotuare, iar cele care există deja să nu mai fie ocupate de șoferi nesimțiți.

„Foarte greu ne descurcăm pentru că nu sunt trotuare pe unde să ne plimbăm cu cărucioarele, suntem nevoite să trecem pe stradă, ne expunem pericolului. E foarte greu”, declară o mamă.

La câteva minute de aleea Detunata se află aleea Băișoara. Cele două nu diferă mult între ele. Mașinile dețin monopolul, pietonii trebuie să se descurce cum pot. Mai ales că există o curbă oarbă, dincolo de garajele comuniste din tablă. Pietonii trebuie să ciulească bine urechile pentru a auzi de la depărtare mașinile și ca să se ferească la timp.

Spre deosebire de clujenii care locuiesc pe Băița, cei care au buletin pe Detunata sunt totuși mai norocoși. Se pot feri de mașini, mergând prin spațiul verde care se întinde pe toată lungimea străzii. Locuitorii de aici spun că cea mai mare problemă e viteza cu care se circulă pe Aleea Detunata.
„Dacă nu ar merge șoferii așa de tare, ar fi mai bine. Dacă ar fi niște limitări de viteză. Am avut probleme cu traficul din zonă”, afirmă un tânăr.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *