PORTRET

Adrian Muresan, colectionarul de colectii: de la bijuterii si piese de mobilier, pana la bani vechi, cutite si ceasuri

Incepand cu ziua de astazi, Targul de Antichitati si Obiecte Decorative si-a facut din nou loc in holul Iulius Mall. Fiind prima editie din acest an, colectionarii au inceput in forta, etalandu-si cu mandrie obiectele adunate in ani de zile. De la masini de jucarie, la pumnale, obiecte de mobilier si traditionalele ii pana la bijuterii, ceasuri sau instrumente muzicale, fiecare dintre participantii la targ si-au intins, intr-un fel sau altul, istoria pasiunii lor pe standurile din mall. Printre acestia, se numara si Adrian Muresan, un colectionar mai aparte, care e pasionat de insasi ideea de colectie si aduna obiecte din diverse zone de interes. De la un lucru gasit, la un altul, el a reusit sa adune un numar impresionant de obiecte care se completeaza unele pe celelalte si care contribuie la alimentarea pasiunii sale.

Adrian Muresan e un clujean pasionat de colectionarea obiectelor inca din copilarie. Lucrurile sale cuprind mai mult de doua standuri si sunt printre cele mai diversificate fiind aranjate in functie de categorii: piese de mobilier, bani vechi, ceasuri, cutite, statuete, tablouri. Astfel ca in timp ce unii colectionari isi dedica timpul unei anumite categorii de obiecte, Adrian Muresan s-a implicat, tot din pasiune, de mai bine de 20 de ani intr-un soi de multitasking de colectionar. El nu renunta la obiecte, le aduna si face din fiecare o colectie noua, lansandu-si zilnic provocari. Totul dintr-o nevoie pe care nu o poate explica in cuvinte.

„Eu cred ca de cand eram copil am inceput sa fac asta, involuntar, cumva. Ca sa pun altfel problema, adun obiecte si tot ce se vede aici de foarte mult timp. De 20 si ceva de ani ma ocup cu asta. Nu pot sa zic cum a inceput, e pura pasiune, nimic altceva. Nu e neaparat o preferinta, in momentul in care esti pasionat, acolo nu mai exista preferinte”, marturiseste Adrian Muresan.

Acesta declara cu mandrie ca e un colectionar care mizeaza pe diversitate. El poate sa dea oricand startul unei noi colectii si sa se piarda in frumusetea a fel si fel de obiecte.

„E o colectie diversa de la obiecte de argint si pana la mobila, orice. Nu am o preferinta anume, sunt lucrurile care imi plac si pot sa fac o anumita colectie din orice. Deci, nu are importanta. Se mai si schimba. E o pasiune care e greu de explicat. Nu parvine de undeva, nu e declansata de un anume moment. Te nasti cu ea si nu-ti ramane decat sa o dezvolti”, mai adauga el.

Clujeanul spune ca toate obiectele le aduna acasa, multe dintre ele integrandu-se in estetica generala a locuintei sale. Astfel, explica el, colectia pe care o are da un aspect vintage casei sale, care imbina modernul cu elementele de antichitate. Pe parcursul acestui drum a preferat sa-si urmeze instinctul si sa nu plece urechea la ceilalti, fiind constient ca mereu vor exista pareri pro si contra. Adrian Muresan a incercat si alte cai, a lucrat cativa ani intr-o fabrica, dupa care a locuit o perioada in Italia, dar tot la ceea ce l-a atras din copilarie s-a intors intr-un final.

„Depinde de fiecare. Altii gandesc ca e un timp pierdut, altii gandesc ca mai bine sa faci un lucru care iti place, decat sa faci altceva. Am lucrat si intr-o fabrica, la 16 Februarie. Era fabrica de reparatii locomotive pe vremea respectiva. Am lucrat acolo vreo zece ani de zile dupa care am fost in Italia vreo 12 ani si uite asa am ajuns la varsta aceasta cand fac numai asta, cand ma ocup doar de colectiile mele”, isi aminteste Adrian Muresan.

De aproape cinci ani isi dedica timpul doar colectiilor sale care cuprind obiecte din toate colturile Europei. Colectionarul s-a lasat purtat de propria placere, nu si-a impus nicio regula ca toate sa fie, de exemplu, din Romania. Ce i-a atras atentia, a adunat, motiv pentru care tine in mod egal la toate obiectele, nu are preferinte. Pe una dintre masutele sale, se observa si o colectie de ceasuri. Cel mai vechi, spune el, este un ceas de buzunar din anul 1800.

Cu toate ca meseria unui colectionar e dificila si cere rabdare, in ziua de azi, considera Adrian Muresan, e mai usor sa ajungi la obiecte datorita accesului la internet.

„Am facut si iesiri afara, nu pot sa zic ca nu am facut. In alte tari exista cluburi de colectionari, se organizeaza targuri cu participanti din toata Europa”, completeaza el.

La targ a venit cu o sumedenie de obiecte printre care si cateva panoplii realizate in anii ’60 si care reprezinta pistoale din perioada anilor 1400-1500. Spatiul din mall nu e, insa, suficient pentru toata colectia sa de obiecte. Multe dintre acestea le tine doar pentru el, fara a le fi expus vreodata. Nu e o munca usoara, recunoaste clujeanul. Tocmai din acest motiv a fost nevoit sa renunte la cateva colectii.

„Am lucrurile mele la care tin foarte mult si pe care nu le-am expus. Am tablouri, am o parte din cutite, imi plac foarte mult cutitele, cateva statuete. Am avut si timbre, dar pe acelea le-am dat pentru ca presupun foarta multa munca si ocupa foarte mult timp. Mai ales la timbre, intr-o saptamana se editeaza un timbru si trebuie sa ai mii de cataloage si sa stai cu capul pe internet. De la un timp, alegi lucrurile un pic mai usoare pentru ca deja devine foarte greu”, marturiseste Adrian Muresan.

A face parte din lumea colectionarilor, din acest univers al cautarii neincetate de lucruri, inseamna si a te lasa prada instinctului. Pasiunea aceasta a reusit de fiecare data sa-l surprinda pe Adrian Muresan. L-a atras inspre anumite lucruri si de acolo a descoperit cu totul alte obiecte care nu-l pasionau inainte si il pasioneaza in prezent. Trebuie doar sa iti permiti sa te pierzi in aceasta cautare, explica el.

”Nu e chestie de alegere, e o dorinta pe care o ai in mintea ta, in inima ta, ceva care te atrage. De acolo iti vine feelingul acela de a face ceva, la fel cum altii sunt orientati spre alte domenii, sunt anumite pasiuni in viata sau lucruri pe care corpul sau timpul te determina sa le faci. Iar a mea e asta”, incheie colectionarul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *