Vocea ta

Aberațiile naționaliste ale primăriței din Tureni sunt dezmințite chiar de Primărie: nici gând de existența unui document în limba română

Primărița din Tureni s-a lăudat pe Facebook că localitatea pe care o conduce ar fi existat încă de pe vremea dacilor și romanilor. Asta a înțeles dânsa din faptul că pe șantierul drumului expres A3-Tureni s-au descoperit potrivit arheologilor un complex Latene (epoca fierului) și separat, unul post roman.

Informația prezentată pe Facebook de primărița din Tureni a fost mult îmbunătățită: ” Tureniul a fost locuit de daci, apoi și de romani, iar acest lucru a fost reconfirmat de specialiști. Lucrările de descărcare arheologică de pe traseului drumului de legătură între DN1 și A3 au dus la descoperiri extrem de valoroase. O lance din vremea dacilor, care datează din secolul al doilea, înainte de Hristos, respectiv o așezare civilă romană, din secolele 2-3 d.H”.

Însă, nu acesta este cel mai aberant lucru pe care primărița Mănăilă l-a postat pe Facebook. Aceasta susține că arheologii au găsit un contract de vânzare-cumpărare între doi frați pentru o livadă, datat 1267, scris în limba română. Adică acum mai bine de 750 de ani la Tureni se vorbea deja limba română. Informația face ocolul internetului, fără ca cineva să verfice aceste aberații naționaliste.

În urma unei asemenea tâmpenii, Primăria din Tureni a ținut să se dezică de declarațiile doamnei primar: ”Referitor la prima atestare documentară a comunei Tureni, în contractul de vânzare – cumpărare a unei livezi, acest contract NU A FOST DESCOPERIT pe traseul DX A3 – Tureni, NU este scris în limba română, ci în LIMBA LATINĂ, este datat 1276, iar numele comunei noastre este scris „Villa Thur”. Acest document este în Arhivele Naționale ale Statului Român, de la Cluj Napoca”.

Însă primărița nu s-a lăsat. A ținut să precizeze că a fost înțeleasă greșit și că ea nu ar fi zis că documentul a fost descoperit acum, pe șantierul drumului expres, dar că acesta este cu siguranță în limba română.

„A fost foarte mult analizată postarea mea, referitoare la contractul în limba română găsit la Tureni și care datează de la 1267. El nu a fost descoperit acum, ci se află la Arhivele Statului. Ne-a vorbit despre el istoricul Vasile Lechințan. Istoria este importantă și trebuie să o prețuim, pentru că ne spune cine suntem și de unde venim. În acest caz, arată că Tureniul și Transilvania erau locuite de români încă din secolul al 13-lea. Descoperirile recente, din epoci dacice și romane (foto), sunt și ele revelatoare. Dacă s-a înțeles că acest document a fost descoperit acum, ne pare rău. A fost o neînțelegere regretabilă”, a scris primarul.

Radu Oltean, unul dintre cei mai apreciați autori de ilustrație documentară cu subiect istoric, a ținut să afle mai multe informații despre acest contract de vânzare, devenit dintr-o dată atât de celebru.

„Fiindcă chiar am vrut să aflu ce e cu „contractul de vânzare între doi frați în limba română” am încercat să dau de acset document. l-am găsit, datorită amicului din Cluj, Mihai Hassan, într-o traducere în maghiară. Apoi, cu ajutorul lui Kovács Mihai am găsit și textul în latină. În România documentul a fost publicat doar în traducerea în limba română, fapt ce, probabil, a indus-o în eroare pe doamna primăriță. Și-o fi imaginat că dacă e tradus în română, așa era și acu 700 de ani. Comentariile pe marginea manuscrisului spun că este foarte probabil un fals din secolul al 19-lea. Era ceva obișnuit în trecut, mai ales când era vorba de procese legate de proprietăți. Deci, după ce că e un document unguresc, mai e și fals”, a precizat Radu Oltean.

Una este să fii indus în eroare din lipsă de informații, și alta este să lași spiritul patriotic să vorbească, și mai ales să insiste într-o aberație. Primărița din Tureni, își dorește cu siguranță ca tot ceea ce a susținut ea să fie adevărat, doar că adevărurile istorice trebuie susținute de probe și documente, nu doar de patos naționalist.