PubliNews

TABLOURI DIN PIELE, COSTUME POPULARE ȘI CERAMICĂ DE HOREZU, LA ARTIZANATUL DIN CENTRAL

Artizanatul din Central păstrează tradițiile populare românești, fie că vorbim de ii cusute manual, zgărdane și brâuri din mărgele, tablouri din piele, lucrate la comandă, ori ceramică populară – perfecte pentru cadouri reprezentative sau pentru propria casă.

Reporter: Suntem la Diafan Art, la artizanatul din magazinul Central, la etajul unu și astăzi aflăm cum putem alege un cadou inspirat, unul reprezentativ pentru oaspeții de pe alte meleaguri. Un artizanat este mai mult decât un simplu magazine de cadouri.

Elena Crăciun, reprezentant magazin DIAFAN ART: Artizanatul este tradiția noastră românească, la care noi ținem foarte mult. Doresc să putem să ne păstrăm tradițiile și identitatea de români, iar atunci când dorim să facem un cadou cu specific românesc, să încercăm să căutăm acele produse care sunt realizate de meșteri populari. Noi avem produse reprezentative pentru toate zonele țării. N ceea ce privește iile, în zona Clujului sunt cusute cu motive pe negru, zona de sud alege rosul, iar zona Moldovei cu un pic de negru și roșu. Dar vreau să specific că aceste ii sunt cusute manual, sunt lucrate în cooperativele de artă tradițională din România, în zona Breaza, în zona Iași, în zona Piatra-Neamț. Sunt cusute pe un material din bumbac, nu este borangic. Borangicul este ceva foarte prețios și nu prea mai există în România, știu că există într-un singur loc și acela este scump, prețul lui urcă mult, deci nu este foarte accesibil pentru majoritatea oamenilor cu atât mai puțin pentru un cadou. Așadar ia este lucrată pe un material din bumbac tip borangic, special prelucrat pentru a coase pe el, nu pânză topită sau in topit, așa cum o știam noi. Mai avem ii lucrate manual la război, în zona Târgoviște, și acestea sunt spectaculoase. Sunt ii făcute pentru a fi purtate pe stradă, sau la un eveniment deosebit, când doreștisă îți reprezinți țara. Am avut clienți care au dorit să meargă îmbrăcați tradițional la un eveniment foarte special din viața lor, la cununia civilă sau o nuntă cu specific românesc și au venit și și-au compus o ținută populară, iar nuntașilor le-au oferit suveniruri cu specific românesc.

Reporter: În afară de ii, aveți și alte accesorii, mă refer la bijuteriile populare care împodobesc un costum tradițional.

Elena Crăciun, reprezentant magazin DIAFAN ART: Da, sunt brățările și zgărdanele lucrate tot manual în zona Maramureșului și în zona Sic, aici în apropiere de Cluj.

Reporter: Ce buget să alocăm pentru o ie sau pentru un colier, o brățară lucrată manual?

Elena Crăciun, reprezentant magazin DIAFAN ART: Pentru ie trebuie un buget puțin mai consistent. Iile pornesc de la 250 de lei și ajung și la 700-800 de lei, dar să țtiți că lucrul manual nu prea are preț. De aceea, pentru un cadou lucrat manual, cusut în România, de multe ori prețul nu reprezintă munca acestor oameni. Prețul la zgărdane și brățări pornește de la 15 lei, până la 80 de lei, în funcție de model și de cum sunt ele prelucrate. Avem și alte accesorii: brâuri, marame, care pot fi folosite și peste o rochie de seară, de exemplu, pentru că sunt foarte fine.

Reporter: Mai există un accesoriu nelipsit la un costum popular, dar foarte purtat și în viața de zi cu zi, cel puțin la ținutele boeme purtate toată vara trecută. Este vorba de traistele împletite, cusute, accesorizate.

Elena Crăciun, reprezentant magazin DIAFAN ART: Avem și traiste țesute din lână, lână combinată cu in, dar vorbim doar de materiale naturale și le găsiți la prețuri începând de la 120 de lei până la 200 de lei.

Interviul integral, în materialul video.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *