Tabăra şcolară de la Leghia a intrat în procedură de expertizare a viitoarelor lucrări de reabilitare şi dare în folosinţă

Cândva neîncăpătoare şi pline de viaţă datorită miilor de copii care le treceau pragul în fiecare an, taberele şcolare par a fi duse în vacanţă… definitiv. Clădiri abandonate, copaci crescuţi haotic, chiar prin acoperiş, şi multă nepăsare. La Leghia nu se mai aud râsete de copii, ci doar glasul paraginii.

În vremurile ei bune, tabăra şcolară de la Leghia, din comuna clujeană Aghireşu, avea 170 de locuri de cazare, cantină, terenuri de sport şi piscină. La Leghia, în judeţul Cluj, veneau aproape 3000 de elevi în fiecare vară. Din 2012 nu a mai călcat picior de elev în această tabără, iar de atunci, timpul pare că a încremenit pe modulul paragină: fostele dormitoare au fost deconectate de la reţeaua de energie electrică. Din depărtare, clădirile albe cu acoperiş roşu par întregi. Când o iei însă la picior printre bălării şi floră spontană, abia reuşeşti să te apropii. Până la uşa fostei tabere, drumul e o cursă cu capcane pe treptele sparte. Iar de acolo te umflă plânsul...

Ca şi celelalte tabere şcolare din tară, şi cea de la Leghia a trecut în administrarea unei primării. Dar comuna Aghireșu nu a avut bugetul necesar să aibă grijă de ea, în 2019 a predato, cu forme legale, Consiliului Judeţean, care şi-a manifestat intenţia de a o readuce la viaţă.

Doar pentru reabilitarea clădirilor, ar fi nevoie de cel puţin 300 000 de euro. Bani pe care, conform declaraţiei purtătorului de cuvând al CJ Cluj, Mihai Hurezeanu, nu i-au putut atrage în bugetul pe 2020 al Consiliului Judeţean. Pandemia, bat-o vina!

"Am încercat să investim dar nu au putut fi duse fonduri în bugetul din 2020 din cauza urgenţei pandemice."

Acum, Consiliul Județean Cluj a publicat în SEAP anunțul privind achiziția serviciilor de expertiză tehnică a corpurilor de clădire care aparțin Taberei Școlare de la Leghia, ca să vadă în ce condiții pot fi reabilitate și valorificate.

”Expertiza va urmări realizarea unei evaluări tehnice cuprinzătoare a construcțiilor, determinarea stării tehnice actuale a acestora, precum și studierea posibilităților de extindere sau modernizare a edificiilor. Totodată, vor mai fi realizate și investigațiile necesare pentru stabilirea soluțiilor de consolidare pentru fiecare corp în parte, dacă aceste intervenții sunt necesare”, arată instituția.

Contractul de expertiză e evaluat la 30.500 de lei plus TVA, adică peste 7.600 de euro, bani asigurați din bugetul propriu al instituției; expertiza ar urma să fie terminată în 60 de zile de la data comunicării ordinului de începere a contractului.

Tabăra își păstrează destinația pentru care a fost edificată, de organizare a taberelor școlare și desfășurare a activităților de turism pentru tineret, intenția forului administrativ județean fiind de reabilitare a complexului și de redare a acestuia în circuitul taberelor școlare și al evenimentelor socio-educaționale.

Campusul are șapte corpuri de clădire, cu o suprafață de peste 2.000 de metri pătrați.

Adauga comentariu