Din oras

Tabara de teatru si joaca pentru scolari, alternativa de vacanta pentru micii actori creativi

In luna august Alle Kinder a pregatit  pentru scolari patru saptamani de joaca si teatru, de prietenie si poveste. Astfel parintii ocupati cu serviciul si care nu au solutii sa isi trimita copii in tabare sau sa ii lase cu bunicii pot sa opteze pentru un program de vacanta la gradinita Alle Kinder. Aici copii scolari cu varste intre 6 si 10 ani invata in joaca sa creeze papusi si costume, sa devina actori.

Initiativa de a crea o tabara de teatru pentru scolari apartine directoarei gradinitei Alle Kinder, Madalina Rusu. Mama a doi copii, a trecut si ea prin experienta de a-si trimite copii in tabere de vara, dar nu fara mici dezamagiri. Tocmai de aceea s-a decis ca din aceasta vara sa organizeze in cadrul gradinitei pe care o coordoneaza patru saptamani de teatru total diferite fata de scoala.

“In cadrul programului noi ii lasam pe copii sa se joace, nu sunt fise de completat, nu stau in bancute. Copii propriu-zis se simt ca si acasa. Inventivitatea lor este foarte bogata. Chiar ieri au creat o sceneta pe care au adaptat-o in functie pe personalitatea fiecaruia si fiecare si-a jucat rolul dorit intrand in pielea personajului creat. Le-a placut foarte mult ca au putut sa isi aleaga alte nume, erau altii decat ei, fiecare a fost altcineva. Isi schimba rolurile intre ei ”, a dezvaluit Madalina Rusu.

Programul este impartit tematic pe saptamani. Prima saptamana de tabara de teatru este una de acomodare, in care copiii si educatoarele ajung sa se cunosca intre ei. Scopul propus in cadrul taberei este ca totul sa se faca cu placere. A doua saptamana este saptamana umbrelor. Copii deseneaza  decupeaza si apoi confectioneaza scena dintr-un material alb, iar cu o lumina in spate se creeaza teatrul umbrelor. In cea de a treia saptamana se construieste povestea de teatru care urmeaza sa fie jucata si fiecare scolar isi alege rolul. Ultima saptamana a lunii august este dedicata mastilor confectionate din materiale reciclate si paradei mastilor.

“Colaboram de multa vreme cu Ruxandra Purdea, ea a lucrat cu cei de la Teatrul Libelula, iar acum lucreaza independent in dorinta de a-si crea propriul teatru de papusi. Ii place sa lucreze cu copiii si asta se vede din modul in care s-a imprietenit cu ei. Este ca o sora mai mare pentru ei”, a mai spus Madalina Rusu.

Parintii care au optat pentru tabara de teatru au o parere pozitiva asupra felului in care le sunt sunt tratati copiii. Ei considera ca pentru  programul prelungit de la 8.30 la 17.00 suma de 250 Ron pe care trebuie sa o plateasca pe saptamana este mai mult decat decenta. Copii primesc mancare gatita in bucataria propie a gradinitei si au parte de distractie si voie buna pe tot parcursul zilei.

“Au fost cazuri in care parintii au reusit cu greu sa ii convinga sa mearga acasa. Copii isi doreau sa mai ramana” a afirmat o educatoare.

Proiectul taberei de teatru in care copiii sa simta ca sunt in vacanta, fara teme de facut le ofera acestora posibilitatea de a se juca cat mai mult. Asa invata cel mai bine jucandu-se intr-un cadru armonios in care sa se desfasoare fiecare elev. Piesele de teatru sunt adaptate dupa povestile citite de catre Ruxandra Purdea, actor papusar, iar scenariile sunt modificate chiar de catre actori, in functie de personalitatea fiecaruia si de rolul pe care il joaca.

“Practic copiii de cand sunt mici fac teatru. Au jocul de a recompune realitatea pe care o traiesc, iar in felul acesta arata si ce au inteles din ea, si atunci ei sunt nascuti sa joace teatru. Fiind scolari, deja au multe idei si multe scenarii si in urma dezbaterilor creeaza impreuna o piesa de teatru asa cum isi doresc ei,” a declarat Anca Stan, educatoare.

Ruxandra Purdea, actorul papusar din proiect, spune ca Tabara de teatru pentru scolari este o buna modalitate de dezvoltare a personalitatii copilului.

“Oricarui copil ii place sa se joace, ii place jocul, aici face acelasi lucru ca si acasa, doar ca incercam sa aducem jocul fiecaruia pe scena. Astfel jocul nu mai ramane acolo, acasa, devine chiar realitate. Incepem ziua stabilind cine sunt personajele unde ne aflam, iar pe parcurs se dezvolta sceneta “, a declarat Ruxandra Purdea.

Ca si o alternativa la jocurile pe calculator sau la statul in casa la televizor, tabara de teatru de la Alle Kinder si-a propus, si se pare ca a si reusit, sa adune un grup de copii ingeniosi si cu personalitate care isi pun in practica inventivitatea de copil, creand piese de teatru in fiecare zi .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *