Șușcă, ți-ai pune fundul pe „tronurile” astea? Vezi imagini din toaletele Spitalului Județean de Urgență Cluj, condus de „regele manajementului medical”, Petru Șușcă!

Sute de pacienți internați în secția de Oftalmologie și Dermatologie, din cadrul Spitalului Județean de Urgență Cluj, preferă tufișurile de pe lângă spitale decât să meargă în toaletele acestora. Situația este scârboasă, dar și revoltătoare în același timp. Petre Șușcă, directorul Spitalului de Urgență Cluj, se laudă că a făcut economii în bugetul unității sanitare de când este manager și mai mult de atât spune că a și făcut ceva profit. Pai bine măi Șușcă, mă! Din toate economiile alea și profitul ăla, nu s-au putut reabilita câteva buzi să nu arate așa?

Scandalos este faptul că în cele două secții spitalicești, amplasate una în fața celeilalte, băile nu au fost renovate de zeci de ani. Pereții sunt scorojiți și stă să cadă tencuiala în capul bolnavilor, iar vasele de WC sunt infecte.

"Eu am fost jos la Chirurgie să îmi fac treburile că îs mai curate băile ca aici la Oftalmologie. Nu pot să mă așez pe un vas din ăsta că iau cine știe ce boală și-apoi sunt în regulă. Am pus odată hârtie pe colac și când am tras apa s-a înfundat vasul. Atunci mi-a spus o altă doamnă să merg la Chirurgie că îi mai curat. Până și Wc-urile turcești ar fi mai igienice ", ne-a spus o pacientă internată la Clinica de Oftalmologie, în timp ce era la o țigară în curte.

La Oftalmologie am vizualizat două băi, atât ne-a rezistat stomacul. Cea de la parterul clădirii era exact așa cum o descrisese pacienta internată, sub orice critică.

Inițial am crezut că este o situație izolată și cu toată încrederea am urcat pe secție, la etajul unu al clădirii. Asistentele nu erau nicăieri, oamenii alungiți prin paturi, iar de femei de serviciu nici nu poate fi vorba.

Cu maximă încredere ne îndreptăm spre toaleta identificată imediat lângă scări. Când am deschis ușa, ce să vezi?

Încăperea era mai insalubră decât cea de la parter, caloriferul ruginit ca într-un lagăr, iar una dintre ușile WC-ului era ferecată cu un lacăt. Cel mai probabil era a personalului.

Cealaltă ușă de toaletă scârțâia ca în filmele de groază și nu avea nici zăvor.

Ne-am lamurit cum stă treaba la Oftalmologie și am trecut străduța să intrăm la Dermatologie. Aici ne așteptam să găsim curățenie pentru că specialitatea cestei secții se ocupă de totalitatea patofenomenelor care se produc la nivelul organului cutanat (piele, mucoase accesibile, fanere), la orice vârstă, inclusiv boli cu transmitere sexuală (venerice).

Prima oprire pe secția de Dermatologie, la Ambulatoriu. Din prima am știut că băile vor fi "cireașa de pe tort".

Încă din hol am văzut pereții care arătau sub orice critică cu o parte din tencuială căzută.

Băile de la Ambulatoriu, dar și de pe secție, nu arătau cu nimic mai deosebit decât cele de la Oftalmologie. Aceleași condiții mizerabile pentru pacienți.

"Eu să vă spun sincer că am făcut treaba mare, în timp ce așteptam pe cineva, în spatele clădirii. Am intrat în toaletă, dar când am văzut cât de infectă este am făcut cale întoarsă. Am ținut cât am ținut și am mers în spatele clădirii", ne-a mai spus un aparținător al unei paciente.

Nici la etajul 1 al clădirii în care funcționează Secția de Dermatologie nu sunt mai bune condițiile. Doar că aici, pe modelul de la Oftalmologie, o ușă este închisă pentru personal.

După ce am stat de vorbă cu prima pacientă, de la Oftalmologie, am vrut să verificăm cât de curată este baia de la Chirurgie, unde a zis că se duce să-și facă nevoile. Am urcat la etajul unu, exact la baia menționată de pacientă, și am găsit-o curată, dar cu un "obstacol". Pe lângă faptul că încăperea cu WC-ul este extrem de mică, femeile de serviciu și-au "parcat" căruțul cu ustensilele de menaj chiar lângă closet.

De ochiii noștri nu a scăpat nici Secția de Ortopedie a Spitalului Județean, situată pe strada Traian Moșoiu. În acest pavilion pare că femeile de serviciu își fac treaba, cel puțin odată pe zi. În afară de urină pe jos și un miros greu, vasele de WC  sunt curate.

În "turneul" nostru prin secțiile aflate în administrarea Spitalului Județean de Urgență Cluj, nu am văzut în nicio baie dezinfectanți pentru vasele de toaletă, dar nici hârtie igienică pentru pacienții sau aparținătorii acestora.

În luna decembrie a anului trecut, Petre Șușca, managerul Spitalului Județean de Urgență Cluj, se lăuda că a acoperit, în trei ani de mandat, toate datoriile spitalului, a făcut mici achiziții, dar și profit.

Achizițiile făcute de Șușcă sunt trei autoutilitare pentru transportul mâncării bolnavilor și veselă.

Nici această achiziție nu o făcea, cu siguranță, dacă Ziar de Cluj  nu dezvăluia într-o anchetă în ce condiții mizerabile și în ce recipiente era transportată mâncarea pacienților.

Comentarii

dan gabriel

01.02.2015 16:45

Chiar nu inteleg cum va puteti numi ziaristi,...sunteti o rusine pentru meseria pe care o practicati.Se observa de pe Luna ca cineva va impinge de la spate sa faceti toata aceasta campanie impotriva conduceri spitalului....sa va fie rusine...si tin sa va anunt ca nu sunteti cu nimic mai presus fata de imaginile pe care le-ati afisat mai sus.Sper ca sunteti mandri de ceea ce realizati, avarilor ..sunteti in stare sa va vindeti si familia pentru o mana de bani....ingropati adevaratele valori si incercati sa aduceti in fata toate nonvalorile...RUSINE!!!!!

Rognean Eugenia

04.02.2015 21:57

Draga Dan Gabriel,eu am fost acum 2 saptamani la Clinica de oftamologie si trebuie sa o spun cu parere de rau ca mi-a fost greața de ceea ce am vazut acolo. E un loc sinistru. Pereti foarte deteriorati, jeg pe jos,colturile si printele erau negre. Nu cred ca sunt ziaristi impinsi de la spate sa scrie asa ceva, ei doar ne arata realitatea.

Pop Mara

03.07.2015 02:48

Draga domule Dan Gabriel, as fi rea daca ti-as dori sa stai internat o saptamana in oricare dintre clinici. Comentariul tau este penibil!!! In timp ce Susculica pierde vremea pe banii statului (adica ai mei si ai tai), lucrurile tot mai rau stau si de pacienti nici ca ii pasa. 

sami

01.02.2015 22:34

dan gabriel eu nu vad nici o valoare ingropata in acest articol ci doar adevarul gol golut despre ceea ce se intampla in multe din spitalele acestei "Capitala europeeana a tineretului". sunt curios cum ai reactiona in situatia in care ai fi nevoit sa folosesti una din aceste toalete

Manuela

02.02.2015 08:33

Nu vad de ce ar fi vina conducerii spitalului. Nu e ca si cum au facut ei mizeria aia. Medicii nu-s Dumnezei, nici parinti, nici tutori. Daca pacientii is needucati, nu e datoria medicilor sa-i educe.

Mm

02.02.2015 08:39

Problema este ca privatilor, de orice fel, li se cer tot felul de adaptari la asa-numita legislatie europeana, si in domeniul medical. Institutiile de stat de ce nu sunt obligate sa le indeplineasca? De ce exista si aici o dubla masura? @Dan: invata sa scrii corect romaneste, poate dai si peste ceva prevederi din astea, in cautarile tale pe google!

Adrian

02.02.2015 22:00

Felicitari pentru articol. Pacat ca nu este preluat si de ziarele mari. Managerul Susca este fara indoiala mai bun decat predecesorii lui, dar ii lipseste viziunea unui spital modern. Chiar daca ar avea-o, fara bani, fara schimbari radicale ale sistemului medical, nu poate sa faca decat mici carpaceli. 

Adauga comentariu