Surpriza la Zilele Culturii Maghiare: Orchestra Simfonica Radio din Budapesta va canta reggae in centrul Clujului

Zilele Culturii Maghiare vor aduce in august la Cluj o multime de evenimente spectaculoase. Un show „Szimfonic Live”, in care Orchestra Simfonica Radio din Budapesta va acompania trupe de rock, alternativ si chiar reggae in Piata Unirii, momente inedite cu Mircea Dinescu, invitat special al editiei, precum si legende ale rockului maghiar, ceardasuri si romante, muzee deschise, muzica evreiasca si teatru sunt doar cateva din suprize.

Festivalul va avea loc intre 17 si 24 august si va fi gazduit de Piata Unirii, cateva strazi din centrul Clujului, precum si de Teatrul Maghiar de Stat (TMS) din Cluj-Napoca.

„Editia din acest an se va desfasura, ca si cea din 2013, sub semnul diversitatii. Avem un program variat, puternic din punct de vedere cultural, dar si pentru distractie: vor fi concerte, muzica si spectacole de masa cu artisti foarte populari”, a precizat Santa Levente, directorul festivalului. 

Artistii de la TMS vor sustine patru reprezentatii de teatru, din care doua sunt ale celui mai popular spectacolul al institutiei din ultimii ani, anume „Unchiul Vania”, regizat de Andrei Serban. Un alt spectacol va fi sustinut de actorii Teatrului National din Targu Mures. Nu va lipsi un spectacol de dans contemporan, precum si un moment special, musicalul „Serena - In extremis”, sustinut in aer liber, pe strada Mihail Kogalniceanu, in 20 august. 

„Avem si un invitat special, pe Mircea Dinescu, acesta urmand sa participe la evenimentele literare. Va fi prezent la discutii cu scriitori maghiari contemporani, din care multi ii sunt chiar prieteni. Va mai participa cu vinul sau propriu si la manifestarile de pe strada Emmanuel de Martonne, care se va numi in timpul festivalului Strada Vinului, dar ne propunem sa organizam impreuna cu dansul si un show de gatit, in spatele terasei de la Casa TIFF”, a dezvaluit organizatorul. 

Noutatile mai cuprind manifestari culturale evreiesti, spectacolul „Lola Blau”, in regia lui Beres Laszlo si un concert al celor de la Hakeshet Klezmer Band. De asemenea, se anunta un moment exceptional chiar in seara inchiderii festivalului (duminica, 24 august), si anume spectacolul  O mie și una de nopți/Ezeregyev sustinut de  Compania de dans contemporan ExperiDance.

"E un show uluitor, cu lumini si dans contemporan, al doilea cel mai vizionat spectacol din Ungaria in ultimii ani, dupa opera rock Regele Stefan, prezentata anul trecut la Cluj", a punctat organizatorul.

Hotelul Continental va gazdui in aceasta perioada un festival de performance. La Casa Tranzit, Casa TIFF si Cinema Arta vor avea loc proiectii de film, iar in Parcul Babes se vo organiza evenimente sportive.

„Alte momente deosebite pe care le pregatim pentru aceasta editie a festivalului au in prim plan Orchestra Simfonica Radio din Budapesta care va sustine doua spectacole. Unul va fi cu muzica clasica, iar al doilea se numeste MR Szimfonic Live si va cuprinde recitaluri in care artistii orchestrei vor acompania trupe din alte genuri: rock, alternativ sau reggae. Va fi un spectacol pentru toate varstele la care vor lua parte 100 de artisti. Productia a fost prezentata pana acum doar in Budapesta si a avut un succes enorm”, a precizat Santa. 

Orchestra radioului maghiar va acompania formatiile Peterffy Bori & The Love Band, Heaven Street Seven, Irie Maffia si Pannonia Allstar Ska Orchestra (PASO). Momentul este programat pentru vineri, 22 august. 


Organizatorii festivalului urmeaza sa semneze in aceste zile un parteneriat cu Universitatea „Babes-Bolyai” in urma caruia, intre altele, va fi intrare libera la muzeele institutiei. De asemenea, Casa Universitarilor va gazdui expozitii, UBB alaturandu-se, astfel, celorlalte institutii participante la festival, intre care Academia Romana, filiala Cluj, BCU sau muzeele din oras. 

Piata Unirii va mai gazdui luni, 18 august un concert numit Legendele rockului maghiar, sustinut de Takats Tamas Dirty Blues Band, Dinamit, Formația Kalapacs (ex-Pokolgep) Rudan Joe (ex-Pokolgep), Varga Miklos. Marti, 19 august pe aceeasi scena  vor canta Urszui Kalman Band (romante si ceardasuri unguresti) si Tamas Gabor (muzica usoara). Miercuri, 20 august, in piata va avea loc Gala de inchidere a Festivalului International de Folclor „Sfantul Stefan”.

Din formatiile care vor canta in zilele de festival fac parte Loyal Apple's Club (rock alternativ), Kiscsillag (rock alternativ), Quimby (rock alternativ), 100 Folk Celsius, Palya Bea (folk), Brody Janos (folk), ILLES 50 (formatie de beat legendara, la 50 de ani de existenta), Longerstep (blues/rock) sau Parno Graszt (world music).

Organizatorii asteapta ca publicul sa vina in acelasi numar mare ca anul trecut, respectiv un total de 200.000 de oameni. Si bugetul este aproximativ egal cu cel de anul trecut, de 200.000 - 230.000 de euro. 

Foto: TransilvanArt.ro

Adauga comentariu