Surprinși de Ziar de Cluj, reprezentanții TVR Cluj recunosc că sediul lor de pe Meziad 4 găzduiește activități de producție tv (tv, acronim pentru „tăiat vinete”)

În luna august, Ziar de Cluj i-a filmat pe angajații TVR Cluj în timp ce, în lipsă de sediu, în curtea unei școli dezafectate, au pus de o emisiune culinară: „Cum să prăjești vinete pe banii contribuabilului!”

După realizarea acestei filmări, Ziar de Cluj l-a sunat pe directorul TVR Cluj, pe domnul Romeo Couți, pentru a verifica dacă această locație, de pe strada Meziad nr. 4, este în proprietatea TVR Cluj, pentru că cei care coceau vinetele erau cu siguranță de-ai casei, ținând cont de faptul că, imediat ce s-au adunat cu toții și s-au pus pe treabă, au zăvorât porțile de la intrare cu lacăte și cu lanțuri grele.

Fiindcă domnul Romeo Couți nu ne-a furnizat telefonic informațiile solicitate, închizându-și ulterior telefonul, am solicitat oficial, printr-o adresă către TVR Cluj, detalii referitoare la  starea actuală a clădirii de pe strada Meziad, nr. 4, dacă este legată la utilități, dacă este amenajată corespunzător pentru un sediu de televiziune și ce activități au loc în această clădire, ce emisiuni se produc aici, în afara celor culinare din curte.

I-am mai chestionat pe reprezentanții TVR și asupra planurilor lor de viitor legate de această clădire (dacă au planuri de investiții, de amenajare, sau dacă urmează să realizeze pe Meziad 4 și alte producții de televiziune, eventual și alte emisiuni culinare indoor: „Cum să pui zacuscă pe banii contribuabilului”, „Cum să freci menta pe bani publici” sau, pentru cei suferinzi de anumite afecțiuni medicale, „Cum se (pre)gătesc emisiunile fără sare și piper de la TVR”).

Sediul de pe Meziad 4 găzduiește activități de tăiat și conservat vinete

Răspunsul la întrebările noastre legitime a venit după aproape o lună și jumătate, într-un dulce stil ardelenesc, din partea departamentului „Comunicare Corporate TVR”, răspuns formulat „în baza informaţiilor furnizate de TVR Cluj, Direcţia Studiouri Centrale şi Direcţia Economică”.

Reprezentanții TVR recunosc ceea ce Ziar de Cluj bănuia, că imobilul de pe Meziad 4 găzduiește „activități de producție tv” (tv, acronim pentru „tăiat vinete”). De asemenea, o parte din clădire „rămâne în conservare”, adică este folosită pentru producerea de conserve din vinetele tăiate și prăjite în această vară:

„Clădirea din str. Meziad nr. 4 a intrat în patrimoniul Televiziunii Române în anul 2007. În prezent, imobilul găzduieşte, parţial, activităţi de producţie tv, dar şi administrative. O parte din clădire rămâne însă în conservare, în aşteptarea finanţării necesară pentru a finaliza lucrările de transformare a imobilului într-un sediu de televiziune cu toate dotările necesare - studiouri şi spaţii tehnico-administrative. 

Din suma pe care Guvernul a anunţat, în 2008, că va fi alocată pentru amenajarea noului sediu TVR Cluj, Televiziunea Română a primit bani pentru studiul de fezabilitate, realizat în acelaşi an. Deşi acesta permitea demararea lucrărilor, începând cu anul 2009, Guvernul nu a mai alocat bani. Cu toate acestea, pe măsură ce au fost identificate surse de finanţare în bugetul SRTv, conducerea a dispus alocarea acestora pentru diverse lucrări de amenajare”, ne-au transmis reprezentanții TVR.

Fiindcă vinetele nu se pot mânca fără un aperitiv, TVR a amenajat un platou complet

Mai departe, în răspunsul pe care ni l-au oferit, reprezentanții TVR ne mai dezvăluie faptul că, cu resurse interne, TVR Cluj ar fi amenajat „un platou”, vorba vine, „pentru înregistrări” – noi bănuim că pentru ghiftuirea angajaților, prin diversificare meniului:

„În acest sens, cu resurse interne, a fost amenajat un platou pentru înregistrări complet funcţional, cu regie proprie. Totodată, a fost amenajat şi un spațiu care adăposteşte arhiva de documente a Studioului TVR Cluj”, au explicat reprezentanții TVR, care au ținut să menționeze faptul că în această clădire totuși nu se produc numai emisiuni culinare, ci și alte emisiuni de care, probabil, din cauza audienței colosale, acum veți auzi pentru prima dată:

„În urma implementării acestor investiţii, TVR Cluj a realizat, în clădirea de pe strada Meziad, nr. 4, mai multe producţii de televiziune, dintre care menţionăm emisiunile dedicate proiectului TVR Cluj 20, matinalul Bună dimineaţa, Transilvania sau programe pilot în colaborare cu Facultatea de Teatru şi Televiziune a Universităţii Babeş-Bolyai.”

În zonele în care salariații TVR Cluj își desfășoară activitatea, adică în curte, utilitățile (lemnele de pe foc) funcționează în parametri optimi

Reprezentanții TVR ne mai informează și asupra faptului că „în ceea ce privește întreținerea clădirii, utilitățile funcționează în parametri optimi, în zonele în care salariații de la TVR Cluj își desfășoară activitatea”. Fiindcă Ziar de Cluj a demonstrat că salariații TVR Cluj își desfășoară activitatea în curte, unde prăjesc vinete, din răspunsul oficialilor TVR putem înțelege faptul că lemnele de foc sunt suficiente și bine uscate, că apă pentru spălat vinetele există, iar grătarul e pregătit și bine uns cu slănină.

Planuri mari pentru 2017

Oficialii TVR au avut amabilitatea de a ne dezvălui și planurile lor de viitor legate de această clădire:

 „În 2017, la clădirea din str. Meziad vor fi realizate, tot din resurse proprii, lucrări în vederea instalării departamentului de ştiri TVR Cluj.
Conducerea Televiziunii Române a avut permanent în vedere finalizarea lucrărilor deamenajare a clădirii în vederea găzduirii integrale a activităţilor studioului TVR Cluj, dar situaţia financiară dificilă a instituţiei nu a permis continuarea investiţiei. 

Având în vedere că studiul de fezabilitate este în continuare valabil, televiziunea publică  este pregătită să finalizeze lucrările de transformare a clădirii într-un autentic centru de producţie tv, în situaţia în care ar primi sprijinul financiar necesar din partea instituţiilor abilitate.”

Într-un amplu material anterior, Ziar de Cluj a documentat felul în care s-au jucat de-a alba-neagra Primăria, Consiliul Județean și TVR Cluj pe miza pierdută a noului sediu TVR Cluj și a Filarmonicii Transilvania. Așa că sprijinul din partea instituțiilor abilitate ar putea să vină doar sub forma unui nou joc (financiar sau nu) de-a alba neagra, de poker sau de curling.

Comentarii

George Alin

30.09.2016 23:20

Superb!

Adauga comentariu