Din oras

Supraimpozitarea clădirilor degradate, episodul 2. Proprietarii contestă „pedeapsa” Primăriei

Aproximativ 1.000 de clădiri degradate din zona ultracentrală și centrală a orașului trebuie reparate în cadrul programului Marea Refațadizare.

Unii proprietari încearcă să trișeze și să scape de majorarea cu 500% a impozitului pe clădire. Alții au scăpat de supraimpozitare datorită unor situații speciale. Restul proprietarilor trebuie să se conformeze plății majorate a impozitului, plângerile lor fiind respinse de conducerea Primăriei.

În ultima ședință de Consiliu Local de anul trecut, peste 700 de proprietari de clădiri și apartamente situate în imobile degradate din centrul orașului au fost cadorisiți de Primărie cu un impozit pe clădire majorat cu 500%. Proprietarii s-au revoltat încă din timpul acelei ședințe, unii au vociferat, alții și-au prezentat pledoaria prin intermediul avocaților. În ciuda opoziției vehemente a proprietarilor, conducerea administrației publice locale a fost de neînduplecat. Impozitele au rămas majorate cu 500%.
Proprietarii nemulțumiți de decizia Primăriei au mers mai departe și au făcut plângeri prealabile. Degeaba însă. Au fost respinse pe bandă rulantă. Informările privind respingerea plângerilor prealabile au fost prezentate în cadrul ședinței de Consiliu Local de marți, 31 ianuarie.

Cum au încercat să se „scoată” proprietarii

Proprietarii au încercat să scape de impozitul majorat prin diverse argumente. În cazul unei clădiri degradate de pe bulevardul 21 Decembrie 1989, proprietarii au adus ca argument o autorizație de construcție din anul 2015 și realizarea unor lucrări, care s-au dovedit a fi de fapt lucrări pentru renovarea intrării într-un spațiu comercial și nu a fațadei clădirii. Plângerea a fost respinsă. Proprietara s-a prezentat în ședința de Consiliu Local, unde și-a susținut punctul de vedere. Mai mult, a bătut obrazul conducerii Primăriei pe motiv că și Primăria are patru apartamente în clădire. Consilierii locali i-au replicat femeii „să nu încerce să inducă lumea în eroare”.
Alți proprietari au declarat că au început deja demersurile pentru repararea clădirilor, când de fapt nu au făcut altceva decât să îi caute în străinătate pe coproprietarii imobilului.

În ce cazuri a fost anulată supraimpozitarea

În foarte puține situații, „pedeapsa” supraimpozitării a fost luată de pe umerii clujenilor. De exemplu, în cazul unei clujence care locuiește într-un apartament pe strada Mihail Kogălniceanu, proiectul de hotărâre care prevede o majorare a impozitului cu 500% a fost revocat deoarece femeia nu este proprietara apartamentului respectiv. Alți proprietari au scăpat deocamdată de supraimpozitare pentru că Primăria a comunicat decizia majorării impozitului printr-un afiș pe ușa blocului degradat, iar proprietarii își aveau domiciliul la altă adresă. S-a mai anulat supraimpozitarea în cazul unei clujence încadrată în gradul de handicap permanent, a unei văduve, care este scutită prin lege de la plata impozitului pe clădire. Cu alte cuvinte, doar în situații excepționale proprietarii scapă de supraimpozitare.  

Marea Refațadizare, un mare eșec

Refațadizarea clădirilor degradate din zona ultracentrală are loc în cadrul programului Marea Refațadizare, care a început în anul 2013. De atunci, extrem de puține clădiri au fost reparate. În ciuda faptului că Primăria a trimis somații către proprietarii de imobile degradate, aceștia nu s-au deranjat să facă nimic. La sfârșitul anului trecut, a trecut la o soluție extremă: supraimpozitarea clădirilor cu 500% dacă nu încep lucrările de reabilitare.
Din cauza stării avansate de degradare, periodic, din imobile cade câte o bucată de tencuială sau câte un ornament. La sfârșitul anului 2015, o tânără a fost rănită după ce i-a căzut în cap o bucată de tencuială din clădirea fostului Hotel Continental.
În total, în zona centrală trebuie renovate fațadele a aproape 1.000 de clădiri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *