Suplimentele mari de calciu - risc crescut de infarct

Suplimentele alimentare cu calciu la care apeleaza in general persoanele in varsta pentru a combate osteoporoza ar putea conduce la o crestere a riscului de infarct, potrivit unui studiu publicat vineri in British Medical Journal (BMJ), informeaza AFP.

 

Rezultatele acestei analize a 11 teste clinice, realizate pe 12.000 de pacienti, sugereaza faptul ca rolul calciului in tratamentul contra osteoporozei ar trebui sa fie reevaluat, au declarat cercetatorii americani si neozeelandezi, autorii studiului.

 

Potrivit acestei analize, administrarea de comprimate de calciu este asociata cu o crestere a riscului de maladii cardiace cu 25-30%.

 

Studiul nu a evidentiat, insa, o crestere semnificativa a mortalitatii, au precizat autorii.

 

Comprimatele de calciu sunt in mod curent prescrise pentru a reduce riscul de fractura osoasa la persoanele in varsta. Un studiu recent a relevat faptul ca ele ar putea sa creasca riscul de infarct in cazul femeilor.

 

Pentru a afla mai multe informatii, o echipa de cercetatori, coordonata de Ian Reid de la Universitatea Auckland din Noua Zeelanda, a realizat o meta-analiza (analiza a unei serii de studii).

 

Cresterea moderata a riscului cardiac subliniata de autori este independenta de varsta, sex si tipul suplimentului de calciu.

 

In schimb, alimentele bogate in calciu nu sunt asociate cu un risc sporit de aparitie a unor maladii cardiovasculare.

 

Suplimentele cu calciu sunt, in plus, putin eficiente in prevenirea fracturilor osoase si nu reduc mortalitatea. Cel putin 20% dintre pacientii in varsta mor in primul an dupa ce au suferit o fractura de sold, potrivit specialistilor din domeniu.

 

Sursa: Mediafax
foto: sxc.hu

Adauga comentariu