Sanatate

Supletea = putin + variat + miscare

Desigur, unul dintre cele mai grele lucruri din viata noastra este sa slabim si, apoi, sa ne mentinem supletea. Nu se poate compara decat (cel mult) cu renuntarea la fumat. Daca sunteti ca majoritatea celor care au probleme cu greutatea, inseamna ca incercati de ani de zile, in mod repetat, sa slabiti 5, 10, 15 sau chiar mai multe kilograme.

 

 

Ce ati invatat din toate aceste eforturi si dezamagiri? Ca dietele nu au nici un efect. Poti manca trei saptamani numai banana si supa de varza, ca sa scapi, probabil, destul de repede de cateva kilograme, dar, cat de curand, soldurile si coapsele se rotunjesc din nou.

 

 

Cea mai buna metoda de a manca sanatos si de a-ti mentine greutatea in limitele normale – sau sa slabesti, daca acest lucru e necesar – este sa mananci portii mici dintr-o varietate larga de alimente si sa faci miscare. Atata tot. Simplu. Mancati tot ce vreti (nu neaparat cat vreti) si faceti 20-30 de minute de exercitii cardiovasculare zilnic, chiar daca asta inseamna mers pe jos au, pur si simplu, alergat pe loc. Pare simplu, nu-i asa? Cei mai multi dintre noi cauta, cu toate acestea solutii mai rapide, care sa implice mai putin efort si dedicatie. Cel mai important sfat pe care il dau nutritionistii este urmatorul: faceti astfel incat aceste schimbari sa devina parte integranta a vietii dvs., pentru ca organismul sa sufere o schimbare graduala, dar certa si definitiva.

 

 

Capcana mancarurilor fara grasimi. Pare mult prea frumos ca sa fie adevarat – si chiar asa este. In primul rand, majoritatea produselor degresate, oricum, nu contin nici o substanta utila pentru organism; prajiturelele, biscuitii si inghetata nu contin substante utile si, tocmai de aceea, ar trebui consumate in cantitati mici. In al doilea rand – v-ati asezat? – “degresat” nu inseamna ca puteti manca o cutie intreaga, fara sa va ingrasati! Inseamna ca puteti manca patru cutii de prajiturele fara grasimi, in loc sa mancati o cutie de prajiturele standard. Daca cea care conteaza pentru dvs. este cantitatea, atunci ganditi-va la urmatorul lucru: un cheeseburger contine tot atata grasime cat 50 de mere, 60 de portii de paste integrale sau 160 de portii de broccoli. Asa ca, daca mancati ce trebuie (alimente cu continut scazut de grasimi), puteti sa mancati mai mult de o portie si, totusi, sa va simtiti foarte bine.

 

 

Pastile si suplimente nutritive. Nu exista pastille magice, care sa va faca sa slabiti. Nu va putem recomanda nici un supliment alimentar si nici vreo marca de pastille; nu cunoastem nici un doctor respectabil, care sa va recomande asa ceva. Desigur, daca tineti o dieta bogata in lichide timp de sase luni, veti slabi. Dar numai temporar, caci care va fi primul lucru pe care-l veti face dupa aceea? Veti manca in continuu, punand la loc kilogramele pe care le-ati dat jos (si acumuland chiar unele in plus). Asa ca, in loc sa il rugati pe medicul de famile sa va recomande pastille de slabit sau suplimente nutritive, este mai bine sa va recomande un nutritionist, care sa va conceapa un plan de alimentatie si de exercitii fizice adaptate organismului. Si apoi, tineti-va de plan!

 

 

Neaparat miscare. “Adica trebuie neaparat sa fac miscare?” Da. Nu se poate fara. Daca nu faceti miscare, corpul dvs. nu va mai consuma energia preluata din alimentele ingerate. Legendarul antrenor de fitness Jack LaLanne spunea: “Nu v-ar placea sa va alimentati motorul masinii cu gunoaie. Atunci, de ce ati folosi gunoaie sa va alimentati cea mai importanta posesiune a dumneavoastra in aceasta lume – propriul trup?!”

 

 

Miscarea va aduce intr-o forma fizica buna, va da mai multa (nu mai putina!) energie, furnizeaza mai mult oxigen creierului pentru a va ajuta sa ganditi mai bine si, n-o sa va vina sa credeti, va va face sa va simtiti extraordinar, odata ce v-a intrat in obicei. De asemenea, exercitiile fizice va ajuta sa ardeti caloriile. Cu cat faceti mai multa miscare, cu atat puteti manca mai mult. De fapt, oamenii obezi mananca, in medie, alimente care cumuleaza pe zi cu 600 de calorii mai putin decat alimentele consumate de un om cu greutatea normala. Si, daca nici asta nu va motiveaza, atunci nu stim ce altceva ar reusi s-o faca!

 

 

Nu este atat de greu sa faceti din exercitiile fizice o parte integranta a vietii dvs. Incercati, pentru inceput, strategiile urmatoare:

 

 

– Improvizati, dar cu masura. Exercitiile fizice nu sunt un lucru batut in cuie. Nu trebuie sa alergati in fiecare dimineata sau sa va duceti la orele de gimnastica aerobica in fiecare seara. Tot exercitii fizice pot fi si mersul pe jos, gradinaritul sau chiar o curatenie plina de ravna – orice activitate care va soliocita fizic si care face ca inima sa va bata mai tare.

 

 

– Rezervati-va timp pentru exercitii fizice. Pentru multi oameni, exercitiile fizice se situeaza pe ultimul loc pe lista cu “lucruri de facut” si, in consecinta, sunt primele sacrificate atunci cand sunt ocupati. Ganditi-va la exercitiile fizice ca la o intalnire de afaceri cu dvs. insiva si respectati programarea.

 

 

– Puneti accentul pe aspectele pozitive. Poate ca cel mai important element in schitarea unui plan de exercitii fizice pe termen lung este alegerea acelor activitati care va plac, va invioreaza si va motiveaza. Experimentati sporturi noi si cautati alte activitati, pana cand gasiti una sau mai multe care sa va placa.

 

 

– Amintiti-va ca miscarea va elibereaza de depresie. Exercitiile fizice determina secretarea unor substante care induc buna dispozitie. “Daca va simtiti bine, meditati. Daca va simtiti rau, faceti miscare!” (Joan Budilovsky).

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *