Diete

Sunteti pregatit sa slabiti?

Deoarece scaderea ponderala necesita multa concentrare mentala si energie fizica, nu puteti pur si simplu sa incepeti brusc o asemenea experienta. Trebuie sa va pregatiti, sa va luati un angajament. O parte a acestui angajament presupune sa stabiliti daca momentul ales este cel mai potrivit, intrucat succesul depinde mult de capacitatea acceptarii acestei provocari. Puneti-va urmatoarele intrebari (si dati-va la ele raspunsuri sincere si realiste):

 

          Cat sunt de motivat sa fac acum schimbari in stilul meu de viata? Trebuie sa fiti onesti, este un lucru sa stiti si cu totul altul sa fiti capabil sa faceti aceste schimbari.

 

          Ce se intampla in viata mea acum si ce se va intampla in urmatoarele luni care vor urma? Trebuie sa fiti constient ca exista sanse mari sa esuati in aceasta experienta de schimbare in bine a stilului de viata daca exista alte probleme sau situatii de criza in viata dvs., indiferent daca sunt legate de casnicie, serviciu, bani sau copii. Trebuie sa ajungeti la un echilibru inainte de a incepe. Aceste schimbari din viata dvs., care vor duce la imbunatatirea sanatatii, trebuie sa fie prioritare.

 

          Sunt realist in ceea ce priveste numarul de kilograme de care m-am decis sa scap? Inceputul nu trebuie sa fie spectaculos, puteti slabi initial in jur de 2 kg. Nu trebuie sa ajungeti la talia din perioada de liceu. Incercati sa ajungeti treptat la o greutate cu care sa va simtiti bine, confortabil. Daca intotdeauna ati fost mai plinuti, atunci greutatea optima va fi cea care va va permite sa va mentineti intr-o forma buna, controlul nivelului tensiunii arteriale si al colesterolemiei, pregum si reglarea somnului.

 

          Sunt, intr-adevar, convins ca este bine sa avansez cu pasi mici? Daca va propuneti sa slabiti 500 g pana la un kilogram pe saptamana, se poate ca la un moment dat sa vi sa para ca evoluati prea incet, insa daca va propuneti ca obiectiv pe termen lung ameliorarea starii de sanatate, viteza cu care o faceti nu va mai conta.

 

          Am intr-adevar timp sa tin o evidenta stricta a alimentelor pe care le consum si a activitatii fizice? Studiile arata ca daca aveti aceasta evidenta, sansele de succes sunt mai mari.

 

          Sunt oare prietenii si familia alaturi de mine? Nu este bine sa fiti singur in aceasta intreprindere; cu cat sunt mai multe personae alaturi de dvs., cu atat mai bine. Daca nu aveti pe nimeni aproape, poate ar fi bine sa stabiliti intalniri regulate cu un dietetician sau sa participati la sedintele unor grupuri de suport.

 

          Vreau cu adevarat sa fiu mai sanatos sau ceea ce ma intereseaza, de fapt, este doar aspectul exterior in societate?

 

          Oare cred cu adevarat ca pot sa-mi modific comportamentul alimentar, cu toate tentatiile si ofertele din jur?

 

          Sunt oare pregatit sa gasesc o modalitate adecvata de a fi mai activ din punct de vedere fizic? Miscarea este esentiala pentru scaderea ponderala si pentru intretinere.

 

          Am oare vreo problema medicala sau emotionala de care trebuie sa ma ocup inainte de a incepe o dieta? Daca simtiti placere necontrolabila de a manca, daca sunteti dispus sa va infometati sau sa exagerati cu exercitiile fizice, daca sunteti depresiv sau anxios, atunci poate ar trebui sa solicitati un ajutor profesionist.

 

          Sunt dispus sa privesc retrospectiv realizarile si esecurile personale in ceea ce priveste controlul greutatii sau in alte domenii ale vietii pentru a putea reflecta mai atent asupra lucrurilor care ma motiveaza si ma fac sa depasesc obstacolele care apar in cale?

 

          Sunt constient ca acest control al greutatii este un proces de durata ce implica modificari in comportament, obiceiuri alimentare si nivel de activitate fizica si, daca da, sunt pregatit sa imi iau acest angajament?

 

          Pot sa vad aceasta experienta ca pe una pozitiva, placuta?

 

 

Exista statistici pozitive cu privire la numarul celor care reusesc sa scada in greutate si sa se mentina. Cu siguranta, poate fi una din cele mai solicitante si mai inedite experiente din viata dvs. de pana atunci, dar avand la dispozitie toate cunostintele, atitudinea cea mai potrivita si un plan bun, puteti reusi oricand.

 


Pe masura ce veti descoperi cat de bine este sa te poti misca din nou cu usurinta, sa poti savura alimente sanatoase, sa dormi mai bine, sa te simti din nou in forma, veti ajunge la concluzia ca este o intreprindere placuta. Daca va veti concentra asupra sanatatii, veti dezvolta un comportament constient sanatos si atunci problema kilogramelor in plus se va rezolva aproape de sine.

 


Trebuie sa aveti in vedere ca nu exista solutii miraculoase. Este o prostie sa va imaginati ca puteti obtine rezultate in mod rapid si usor, fara modificari esentiale in modul dvs. de viata. Daca vreti sa va bucurati de un succes real si stabil nu dati atentie dietelor fanteziste, suplimentelor alimentare pe baza de plante, ceaiurilor sau altor solutii care pretind ca au ca efect arderea caloriilor. Principala preocupare trebuie sa fie santatea, iar modul in care veti reusi presupune in mod sigur schimbari serioase de atitudine si stil de viata, de obiceiuri si comportamente alimentare. Fiti pregatiti! Este vorba de asumarea unui angajament pentru o viata sanatoasa. Nu trebuie decat sa aveti incredere in dvs., rabdare si staruinta si, in final, va veti simti rasplatiti.

 


 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *