Analiza

Suntem pe cont propriu, la cheremul unor iresponsabili. Guvernanţii ne mint, cu neruşinare, încă de la începutul pandemiei!

MARTIE 2020: Grupul de Comunicare Strategică al guvernului de la București anunţa, în 27 martie 2020, că la nivelul spitalelor din România sunt 2.653 de paturi ATI, dintre care 1.361 echipate cu ventilatoare mecanice. Citez: „La acest moment dispunem la nivelul spitalelor de 2.653 de paturi ATI și de 1.361 ventilatoare mecanice. Vom reveni cu detalii pe măsură ce se vor concretiza noile achiziții”.

OCTOMBRIE 2020: Fix la şapte luni de la această declaraţie (27 octombrie 2020), aflăm din gura ministrului liberal al Sănătăţii că „În acest moment suntem spre 1.200 de paturi complet utilate. (…) Sperăm ca până la sfârşitul lunii să avem încă 200 de paturi pentru COVID-19.” Luni seara, la „tembeliziunea” DiGi24, ministrul Sănătăţii a fost întrebat despre locurile disponibile la ATI, iar acesta a afirmat (citez): ”Noi am plecat la început cu spitalele suport Covid, cele 226 de spitale, cu Terapie Intensivă în care aveam 740 de paturi complet utilate. În acest moment suntem spre 1.200 de paturi complet utilate (…) Sperăm ca până la sfârşitul lunii să avem încă 200 de paturi să putem merge strict pe suport Covid”.

Unde Sfântă Căcăstoare de arafaţi şi alţi Îngeri Apocaliptici ai COVID-ului s-au evaporat paturile ATI raportate în martie? Cum se face că, abia după ce se vor mai achiziţiona 200 de paturi ATI, complet echipate, se va ajunge undeva la capacitatea de reacţie raportată în martie? Dar, timp de şapte luni, ce Sfântă Numărătoare de COVIZI a lucrat această guvernare?

PRIN URMARE, timp de şapte luni, guvernanţii s-au preocupat doar să-şi aducă neamurile şi curvele (indiferent de sex) în schema de funcţiuni publice, creând mii de posturi grevate la ţâţa bugetelor statului. Şi, deși suntem de șapte luni în stare de pandemie, cu un număr record de noi cazuri zilnice și cu o rată a mortalității extrem de ridicată, guvernanţii nu s-au preocupat să doteze sistemul sanitar cu necesarul de aparatură medicală performantă pentru a salva cât mai mulți bolnavi.

Acum se fac achiziții sub presiunea exploziei îmbolnăvirilor, că Guwernerul Sică Mandolină al preşedintelui Klaustrare avea preocupări numai cu privire la cum să facă alegeri. Când Coronavirusul era „un punct mic pe harta Chinei”, visau alegeri anticipate. Acum, când situaţia este mult mai gravă sub aspect pandemic, Credinţa că COVID-ul nu va ataca la urnele de vot este mai mare decât cea în pelerinaje.

Consultând site-ul e-licitaţie pe achiziţiile făcute din martie până în prezent de către cele zece spitale selectate de la începutul pandemiei să trateze bolnavii de COVID-19, se poate observa că, cu câteva excepţii, managerii acestor unități medicale nu au fost interesați să cumpere ventilatoare sau monitoare medicale, ci s-au limitat la achiziționarea de medicamente și echipamente de protecție.

De exemplu, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj a acumpărat, pe 16 aprilie 2020, 10 ventilatoare ATI tip CWH de la firma Turamed SRL cu 85.000 de lei. Ca și în cazul altor echipamente medicale extrem de necesare în timpul pandemiei, perioada de livrare a fost stabilită la 6 luni. Gestionarul care ar fi trebuit să inventareze aceste aparate este în concediu, prin urmare nu se știe dacă au fost sau nu livrate ventilatoarele. Spitalul a mai cumpărat 10 monitoare de funcții vitale cu 342.000 de lei și 3 aparate pentru ventilație mecanică pentru care s-au plătit 345.000 de lei.

În aprilie, România a comandat 400 de ventilatoare, dar acestea nu au mai ajuns în ţară, din cauza statelor care şi-au închis graniţele. „La ora actuală există contracte semnate pentru 400 de ventilatoare. Din păcate, graficul de livrări nu este respectat, pentru că s-au emis decizii ale guvernelor sau preşedinţilor din diferite ţări de unde trebuia să primim aceste ventilatoare, care practic au blocat ieşirile din ţară ale ventilatoarelor. Căutăm soluţii, încercăm să introducem în fabricaţie ventilatoare”, declara atunci premierul Victor Orban.

De atunci, PAUZĂ! Până în august, când ministrul Sănătății Nelu Tătaru a declarat că de la 840 paturi la ATI, România a crescut la 1.034 de paturi de terapie intensivă pentru pacienții cu coronavirus. Două luni mai târziu, numărul de paturi complet utilate a crescut nesemnificativ, până la 1050.

PRIN URMARE, REPETAŢI DUPĂ MINE: 1.361 de paturi ATI raportate complet echipate în martie 2020, care s-au transformat în 1.200 de paturi în octombrie 2020 (cu speranţa că vor fi fiind cândva cu 200 în plus). Care cele 1.361 de paturi raportate în martie 2020, erau de fapt 740 sau 840 de paturi (că nici ce-au minţit nu-şi mai aduc aminte). Iar pe când Nelu Tătar mânca rahat turcesc la „tembelizor”, cele 1200 de paturi, erau, de fapt 1.050! Iar din august 2020 şi până în octombrie 2020, pe o creştere accelerată a îmbolnăvirilor şi deceselor, pe o măcăneală apocaliptică pe toate mijloacele de comunicare privind grija şi atenţia pe care POPULAŢIA TREBUIE să o aibă (altfel KAPUT, „mechold” pe spate), guvernanţii s-au hărnicit să achiziţioneze 16 paturi ATI!

Uitaţi-vă în oglindă: suntem proştii lor. Nu au altă preocupare decât supravieţuirea politică. Practic suntem la cheremul unor infantili care habar nu au cum să ne mai mintă!

Şi, gata!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *