Sanatate

Sunt gravidă! Ce facem, mai departe? Monitorizarea sarcinii de către medicul de familie, pas cu pas

Testul e pozitiv? Felicitări! Ești însărcinată! Pentru siguranță, mai fă un test, totuși. Tot pozitiv? Buuun… Ce e de făcut, mai departe? Dacă nu ai un medic ginecolog-obstetrician, e cazul să cauți unul. Cum îl alegi? Trebuie să te simți în siguranță lângă el, deoarece veți parcurge împreună un drum frumos și, ideal, fără greutăți. În cazul în care nu ai o legătură foarte strânsă cu medicul de familie, de-acum sigur vă veți întâlni mult mai des.

Deci, primul pas, confirmarea sarcinii la ginecolog și luarea în evidență de către medicul de familie.

Despre etapele sarcinii vom mai povesti, însa medicul de familie Claudia Pop, cadru universitar la UMF Cluj ne ajută să aflăm cât de importantă este relația gravidă – medic de familie. După ce este confirmată ecografic sarcina, viitoarea mămică trebuie să se prezinte cât mai repede la cabinetul medicului pe a cărui listă figurează.

„Ideal ar fi ca până în 12 săptămâni, gravida să vină la cabinet. Există un set de investigații care trebuie făcute cât mai repede. Prima vizită se face după confirmarea sarcinii. Se întocmește o fișă de evaluare a gravidei, se fac măsurători, se precizează greutatea, înălțimea, tensiunea arterială, puls, circumferința abdominală, dar și alte date pe care le urmăresc cadrele medicale. Apoi medicul eliberează gravidei documentele de care are nevoie la locul de muncă, analizele din barem și profilul TORCH”, ne spune medicul Claudia Pop.

Câteva explicații pentru neinițiați: infecțiile materne virale, bacteriene sau parazitare pe perioada sarcinii pot reprezentă o cauză importantă de morbiditate materno-etală. Grupul clasic de agenți infecțiosi teratogeni este cunoscut sub denumirea “TORCH” (Toxoplasma gondii, Treponema pallidum, virusul rubeolic, Cytomegalovirus, herpes simplex virus).

În funcție de rezultatele analizelor, medicul de familie și obstetricianul hotărăsc dacă și cum se intervine. Dacă nu sunt probleme, monitorizarea se va face lunar, până la 7 luni.

„De la șapte luni ne vedem cu gravidele la două săptămâni, iar în ultima lună ne vedem săptămânal. Pe noi ne interesează atât gravida, cât și viitorul bebeluș. De aceea e important să știm că totul decurge absolut normal. Ceea ce v-am spus se referă la o gravidă sănătoasă, care nu necesită alte investigații”, precizează medicul.

În cazul în care sarcina nu este una fiziologică, dacă mama are anterior probleme de sănătate, lucrurile vor sta cu totul și cu totul altfel. Echipa medicală va fi mai largă și, pe lângă obstetrician și medicul de familie, va mai cuprinde și medici specialiști pe diverse specialități, care vor colabora pentru a aduce pe lume bebelușul, în cele mai bune condiții.

Claudia Pop ține să precizeze necesitatea comunicării dintre gravidă și medici. Aceasta are obligația morală de a pune toate întrebările care o macină. Poate veni cu ele scrise, pentru a nu se pierde timp. Doar așa poate fi pregătită, cât de bine se poate, pentru momentul în care naște și, mai apoi, pentru primele zile cu nou-născutul.

„E important să spună toate problemele de sănătate, e important să relateze tot ce s-a întâmplat de la vizita precedentă. Nu trebuie să să pierdem din vedere că sarcina nu este ceva patologic. E normal, e un fenomen frumos prin care trece femeia respectivă, de care trebuie să se bucure. Nu trebuie să simtă ca pe o greutate faptul că va da naștere unui bebeluș”, le încurajează medicul pe viitoarele mame.

Dacă nu aveți idee cum să vă îmbrăcați, ce să mâncați, ce produse de îngrijire sau igienă să folosiți, întrebați!

Alimentația chiar este un subiect sensibil și toți medicii și dieteticienii atrag atenția că nu se mănâncă pentru doi, în sarcină! Variația grupelor alimentare și mai ales a fructelor și a legumelor e cheia, alături de reducerea mărimii porțiilor și creșterea numărului meselor, pentru hrănirea optimă a mamei și a fătului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *