Sanatate

Sunt franta de oboseala!

Avem toate motivele sa fim obosite. Fiecare o spune in felul sau; sunt moarta de oboseala, nu stiu ce am, nu ma mai pot scula din pat; sau: nu mai am chef de nimic, nu mai reusesc sa-mi revin s.a.m.d. Este normal sa fii obosita, pentru ca ai griji si muncesti.

Oboseala de seara este fireasca, dar cea de dimineata nu: e un semnal de alarma, pentru ca face parte, e bine sa stii, din primele simptome de depresie. Nu oboseala trebuie tratata, ci cauza ei.

Cum sa combati oboseala? Farmaciile sunt pline de produse impotriva oboselii. Ele, medicamentele sau fortifiantele, nu rezolva toate problemele, dar ne pot ajuta sa ne reincarcam bateriile. Cu toate ca majoritatea se vand fara retete, este de preferat sa cerem sfatul unui doctor, care ne va recomanda produsul potrivit si durata tratamentului.

Fitoterapia. Exista trei plante fundamentale: eleutherococul (ginsengul siberian), ginsengul si coacazul negru (foarte bogat in vitamina C). Dar exista si plantere mineralizante, precum pipirigul sau barba-ursului, foarte bogata in siliciu, in oligo-elemnte si minerale, care ajuta la eliminarea toxinelor. Alga numita “focus”, continand multe elemente marine, stimuleaza metabolismul general.

Homeopatia. Exista zeci de medicamente homeopatice care pot atenua oboseala. Homeopatul le alege pe cele potrivite, in functie de simptomele si personalitatea fiecarei paciente. Exista de asemenea tratamente standard, ca de pilda o doza de Selenium 9 CH sau 15 CH, urmata dupa o saptamana de o doza de Phosphoric acid 9 CH sau 15 CH.

Magneziul. Este un factor echilibrant pentru organism, necesar mecanismelor de aparare si sistemului nervos central. Cele mai importante surse naturale de magneziu sunt fulgii de ovaz, pudra de cafea, fructele si legumele uscate. Dar si mai bune sunt unele ape minerale bogate in magneziu, pentru ca s-a demonstrat ca magneziul pe care-l contin e mai bine metabolizat de organism decat cel furnizat de alimente. Cantitatea necesara este de 400 mg pe zi.

Fierul. Lipsa de fier le caracterizeaza mai ales pe femeile cu o menstruatie foarte abundenta, cu o alimentatie neechilibrata sau care tin cure de slabire. Simptomele sunt urmatoarele: unghii casante, par care se rupe si cade, mare oboseala la efort, gastrite, scaderea performantelor intelectuale si a rezistentei la infectii. Toate amestecurile de vitamine si minerale purtand eticheta “pentru femei” contin fier. Cantitatea necesara este de 10-20 mg pe zi. In caz de anemie pronuntata, se impune un tratament cu fier prescris de medic.

Vitaminele. Vitamina C este singura care combate oboseala, stimuland mijloacele de aparare a organismului si facilitand absorbtia fierului. Cam 90 mg pe zi sunt aduse de alimentatie. Cantitatea este totusi insuficienta pentru o categorie numeroasa de femei, mai ales pentru fumatoare, pentru ca vitamina C este in parte distrusa de nicotina. De asemenea, alcoolul, pilula contraceptiva, stresul si exercitiile fizice sporesc nevoia de vitamina C.


Fortifiantele.
Toate fortifiantele contin aminoacizi, asociati uneori cu vitamine sau, ca in cazul Guronsanului, cu cafeina. Cafeina este un stimulent foarte puternic al facultatilor intelectuale. Pe de alta parte, mareste nervozitatea si favorizeaza insomniile. Se recomanda celor care se simt obosite dimineata.


Psihostimulentele.
Cele mai multe sunt pe baza de aminoacizi, dar contin si substante psihostimulatoare. Din acest motiv, sunt recomandate in caz de oboseala intelectuala. Medicamentele de acest gen ajuta neuronii sa functioneze, impiedica somnolenta si usureaza concentrarea. Fiind inca excitante, nu trebuie luate seara, pentru ca pot da insomnii. Unele se vand fara reteta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *