Șulea și Poliția Locală Florești, învinși în instanță de o femeie amendată pentru postările de pe Facebook

Mai multe persoane din Florești au fost amendate de către Poliția Locală din localitate pentru că ar fi lezat demnitatea primarului prin postările de pe Facebook. Subiectul a fost unul de interes național și chiar și Avocatul Poporului a transmis un punct de vedere prin care dezaproba aceste acțiuni care cenzurează libertatea de exprimare. 

Considerând că i-a fost lezată deminitate, primarul Horia Șulea, care este condamnat penal pentru abuz în funcție și complicitate la abuz în funcție le-a transmis polițiștior locali să împartă amenzi celor care îl critică pe Facebook. 

Iulia Ungureanu a fost una dintre persoanele amendate de către Poliția Locală pentru o postare pe Facebok. Aceasta a contestat amenda, iar instanța i-a dat dreptate. Judecatoria Cluj-Napoca a anulat amenda, iar Primăria Florești va trebui să îi restituie suma achitată pentru amendă dar și să suporte cheltuielile de judecată

”Admite plângerea contravenţională formulată de petenta UI, în contradictoriu cu intimata PCF – DPL şi, în consecinţă: Anulează procesul-verbal de contravenţie seria ... nr. ....., întocmit de intimată la data de 30.03.2020. Dispune restituirea către petentă a amenzii în cuantum de 100 lei, achitată cu Ordin de plată buget nr. 2 din data de 13.04.2020. Obligă intimata la plata către petentă a sumei de 1.020 lei, reprezentând cheltuieli de judecată. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare care se depune la Judecătoria Cluj-Napoca. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 02.09.2020”, se arată în soluția pe scurt. 

Decizia nu este definitivă.

Iulia Ungureanu susține că va rămâne în continuare un cetățean pro-activ pentru că ”cetățenii au dreptul să se implice în viața social-politică, să vină cu propuneri, soluții, să fie consultați, să candideze, dar și să conteste deciziile aleșilor sau să critice persoanele ce dețin funcții publice”. 

"În data de 30 martie 2020 eram amendată de către Poliția Locală a Comunei Florești județul Cluj pentru “ lezarea demnității primarului“ printr-o postare pe Facebook. În 2 septembrie 2020 Instanța anulează procesul verbal de contravenție și dispune restituirea către mine a amenzii și obligă intimata la plata cheltuielilor de judecată, cu drept de apel în termen de 30 zile. În cazul în care se va face apel și aș pierde procesul voi merge la CEDO, pentru a apăra drepturile și libertățile noastre. Acest proces nu este despre mine, ci este despre noi. Doresc să mulțumesc avocatei mele, presei, APADOR-CH ( Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România Comitetul Helsinki), Avocatului Poporului și tuturor celor care au susținut această cauză. Oare ce s-ar întâmpla dacă toți cetățenii care critică în mediul online ar fi amendați?! Nu cumva prin astfel de sancțiuni se induce cetățenilor teama de a dezbate, de a critica, de a participa?! Nu cumva determinăm cetățenii să nu își folosească numele real pe online, de teama că orice ar comenta ar putea fi folosit împotriva lor?", a transmis Iulia Ungureanu.

 

 

Adauga comentariu