Diete

Sucurile naturale de fructe

Unul dintre cele mai importante motive pentru care nutritionistii recomanda sucurile de fructe si legume este acela ca ele ajuta la detoxifierea organismului. Consumul constant de sucuri naturale este o modalitate usoara de a va asigura ca organismul dvs. primeste cantitatea necesara de vitamine si minerale; in plus ele sunt si o sursa esentiala pentru hidratare, prin apa vie pe care o contin.

Iata cateva sucuri de fructe si efectele lor terapeutice pentru sanatatea omului:

–    Sucul de mere este un tonic muscular si al sistemului nervos, are proprietati diuretice si antireumatismale, este un regulator excelent al tranzitului intestinal, avand, pe langa o benefica functie de eliminare a toxinelor, si un efect rapid de reducere a kilogramelor in plus. Se recomanda in astenie fizica si intelectuala, anemie, guta, obezitate, insomnii, cefalee, cardiopatie ischemica. Se consuma inainte de mesele principale, imediat dupa preparare, deoarece se oxideaza repede si isi pierde proprietatile terapeutice.

–    Sucul de afine imbunatateste acuitatea vizuala, amelioreaza vederea nocturna, distruge bacteriile intestinale patogene si are actiune antiinflamatoare. Se recomanda in afectiuni oftalmologice, in tratamentul infectiilor intestinale. Scade nivelul de zahar in sange.

–    Sucul de rodie contine antioxidanti, dar si calciu, magneziu, fier si natriu. E foarte eficient in afectiunile sistemului cardiovascular. Nu se recomanda celor suferinzi de ulcer sau gastrita.

–    Sucul de portocale, parfumat, racoritor, nutritiv, are capacitatea de a suplini carentele vitaminice si este un foarte bun energizant si aperitiv. Tonic muscular si al sistemului nervos, mareste capacitatea de aparare a organismului impotriva infectiilor, putand fi folosit in stari febrile, obezitate, dermatoze, stomatite, gingivite, in perioadele de convalescenta. Contribuie la regenerarea celulelor si tegumentelor, are efecte favorabile in perioada de crestere la copii.

–    Sucul de lamaie, unul dintre cele mai valoroase, are urmatoarele recomandari terapeutice: reumatism, guta, obezitate, ateroscleroza, hipertensiune, insuficienta hepatica, sinuzite, afte bucale, migrene, litiaza renala sau biliara. Tonic al sistemului nervos, sucul de lamaie are proprietati bactericide, remineralizante si alcalinizante, stimuleaza activitatea globulelor albe. Este si un excelent leac pentru slabit.

–    Sucul de grepfrut contine multe vitamine din familia B-urilor, care sunt bune pentru par si unghii, dar si acid ascorbic, care lupta impotriva microbilor. Sucul de grepfrut ajuta memoria, lupta impotriva cancerului de san si mentine pielea rezistenta.

–    Sucul de caise este un adjuvant valoros in cazurile de astenie, in stari anemice si de convalescenta. Favorizeaza actiunea de regenerare a tesuturilor si nervilor, sporeste reactiile naturale de aparare a organismului.

–    Sucul de capsune se recomanda in tulburarile de crestere la copii, in afectiunile reumatice, hepatice, in hipertensiune, litiaze renale si biliare. Datorita efectului sau diuretic-epurativ, contribuie la eliminarea excesului de colesterol. Prin continutul sau, are si proprietati tonice, stimulative si remineralizante.

–    Sucul de pere elimina acidul uric din organism si este indicat in reumatism cronic degenerativ, guta, surmenaj, profilaxia infectiilor urinare recidivante. Are proprietati diuretice, laxative, depurative, stomahice si sedative. Se poate combina bine si cu alte sucuri de fructe.

–    Sucul de piersici, parfumat si racoritor, este energizant, diuretic si laxativ, avand o actiune benefica in cazul tulburarilor digestive. Se recomanda copiilor cu debilitate fizica, persoanelor in varsta si convalescentilor.

–    Sucul de prune are proprietati energizante, diuretice si laxative. Se recomanda in anemie, reumatism, ateroscleroza, constipatie, hemoroizi, pentru ameliorarea starilor inflamatorii ale ficatului. Pentru tratarea constipatiilor rebele, se bea cate un pahar de suc de prune inaintea meselor principale.

–    Sucul de struguri sau “laptele vegetal” se recomanda in afectiuni cardiovasculare, tulburari digestive, demineralizare, anemie, guta, avitaminoze, surmenaj intelectual si fizic. Este un stimulant puternic in dezintoxicarea organismului, depurativ, antisclerotic si laxativ.

–    Sucul de zmeura, deosebit de aromat, are proprietati tonifiante si se poate folosi ca adjuvant in afectiuni renale si reumatismale. Amestecat cu suc de coacaze constituie o bautura recomandata in stari febrile si tulburari digestive.

–    Sucul de mure este cunoscut pentru efectele benefice in problemele cu ochii, dar si in lupta cu diabetul zaharat.

–    Sucul de cirese contine vitamina A, necesara dintilor, ochilor si pielii, dar si fier si vitamina C, care ajuta organismul in lupta cu infectiile. Reduce, de asemenea riscul de dezvoltare ai mai multor tipuri de cancer.

–    Sucul de visine se obtine din fructe bine coapte si are proprietati depurative, remineralizante si antireumatice. Consumul lui are efecte benefice in revigorarea organismului si a sistemului nervos. Se poate utiliza cu bune rezultate in ateroscleroza, obezitate, fragilitate vasculara, hepatita, litiaza renala sau biliara.

Pentru a-si dovedi maxima eficacitate, sucurile trebuie sa fie preparate numai din fructe proaspete si sanatoase, sa nu se pastreze de pe o zi pe alta, sa se bea cu inghitituri rare si sa se mestece bine pentru insalivare.

.ro
Foto: sxc.hu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *