Din oras

Subvenție de 30 mil. de lei pentru Regia Autonomă de Termoficare și tarife majorate pentru căldură. Clujenii, jecmăniți de două ori

Prețul gigacaloriei pentru consumatorii casnici a fost majorat. Motivele invocate de reprezentantul Regiei Autonome de Termoficare au constat în enumerarea multiplelor scumpiri, precum a energiei electrice, gazului etc. Dar, au existat și explicații subtile, tehnice. Cu tot dragul, consilierii locali au adoptat, în final, majorările – 18 voturi pentru, 4 abțineri, 1 neparticipare. Astfel că, după ce RAT Cluj-Napoca a beneficiat de o sumă rotunjoară de 30 milioane de lei pentru anul 2018, sumă care reprezintă de fapt subvenția operată din bugetul local (buzunarul clujenilor), Regia de Termoficare s-a ales și cu tarife majorate.

Motivul acestor majorări constă în faptul că ultima actualizare de prețuri a fost operată în decembrie 2014. Prețul local al energiei termice în municipiul Cluj-Napoca la care se facturează energia termică furnizată populației este în prezent de 220 lei/Gcal, iar diferența dintre prețul local pentru energia termică livrată populației și cea facturată de RAT Cluj-Napoca reprezintă subvenție suportată din bugetul Consiliului Local. În anul 2018, subvenția alocată în acest sens este de 30 milioane lei.
 

 

”Reducerea volumului producției livrate duce la scăderea gradului de încărcare a capacităților de producție (cazane) ceea ce determină scăderea randamentelor și creșterea consumurilor specific de gaze natural, respectiv la energia electrică, întrucât aceste echipamente au fost dimensionate la un nivel mai mare al producției, iar ele nu pot fi înlocuite periodic pe măsura scăderii numărului de client”, notează RAT Cluj-Napoca.

CITEȘTE ȘITVA de 5% pentru căldură de anul viitor. O măsură fără efecte benefice pentru consumatorii casnici

Tehnic, putem înțelege explicațiile oferite de reprezentanții RAT Cluj-Napoca. Dar tot din punct de vedere tehnic, conform argumentației de mai sus, reiese că cetățenii trebuie să plătească pentru disfuncționalitatea Regiei de Termoficare. Cu atât mai mult, cu cât numărul consumatorilor racordați la sistemul centralizat de încălzire scade, pierderile trebuie acoperite. 

Cazanele au fost proiectate pentru o capacitate de producție. Sau capacitatea de producție a fost stabilită initial la un punct maxim. Scăderea numărului de clienți, până la urmă, transformă sistemul într-unul greoi, ineficient, care funcționează în pierdere.

Rezultatele nu sunt justificate de investiția enormă. Cum pot fi acoperite aceste ”găuri” create în timp? Mai întâi, plătesc cetățenii. Adică Primăria Cluj-Napoca a alocat o subvenție de 30.000.000 de lei Regiei Autnonome de Termoficare pentru anul 2018. 

După doar câteva luni, reprezentanții acestei entități vin iar cu explicații și solicită, în mod direct, majorarea tarifelor pentru gigacalorie – de la 220 lei/Gcal, la 242 lei/Gcal.

Până subvenția va fi redusă anual, începând cu 2019, vor fi înregistrate alte creșteri de prețuri. Prin urmare, mai degrabă subvenția va crește anual, decât va scădea. Pentru că, în definitv, majorarea prețurilor pentru energia electrică și gaz i-a determinat pe cei de la RAT Cluj-Napoca să majoreze propriile tarife.

CITEȘTE ȘIScăderea TVA la energia termică nu are efecte “calde” pentru clujeni. Ce măsuri va lua Regia Autonomă de Termoficare Cluj?

Doar că explicația este prea simplă. Ceea ce poate fi susținut ca atare se referă la disfuncționalitatea acestei entități. Iar randamentul scăzut trebuie plătit din aceleași buzunare ale clujenilor. 

Păi cine este vinovat că salariile au crescut cu câțiva zeci sau sute de lei? Jecmăneala populației are loc într-un mod concertat, organizat, sistematic și etapizat. 

Dar cu explicații.

Explicațiile pot fi urmărite mai jos:

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *