Din oras

Sub viitorul hotel de pe locul Casei Călăului au fost descoperite coridoare militare. Specialiștii sugerează reluarea săpăturilor arheologice

Controversatul hotel de pe strada Avram Iancu, al omului de afaceri sibian Dumitru Ghișe, ridică în continuare semne de întrebare deși lucrările au demarat în iarnă. Potrivit celor mai recent informații, săpăturile arheologice au scos la iveală lucruri interesante. Imobilul se ridică pe locul fostei Case a Călăului. În același loc, a existat prima grădină botanică a orașului. 

În februarie au început lucrările la controversatul hotel de pe strada Avram Iancu, pe locul fostei Case a Călăului. Șantierul, care aparține omului de afaceri sibian Dumitru Ghișe, a fost deschis, cu toate că inițial nu a primit acordul Primăriei, iar ulterior cetățenii au făcut sesizări și reclamații la mai multe instituții cu privire la distrugerea primei grădini botanice din oraș. Acum, ies la iveală noi detalii despre acest șantier. Recent, presa locală maghiară a scris despre faptul că descoperirile arheologice arată existența unor posibile coridoare, care erau folosite în scop militar. 

Potrivit szabadsag.ro, care îl citează pe Sorin Ilie Cociș de la Academia Română, fără îndoială săpăturile arheologice trebuie să continue. Sorin Ilie Cociș a declarat că au fost făcute săpături la o adâncime de 6 metri și jumătate și au fost observate urme arheologice ale unor coridoare și straturi arheologice comprimate, care atestă existența unei civilizații umane veche de 6000 de ani. 
Pe locul fostului șantier au fost Grădinile de Piatră (prima grădină botanică despre care  au scris cluejnii în sesizările către Prefectură și Primărie). Acestea au fost construite începând cu secolele XVI-XVII, imediat după ce au demarat și lucrările la zidurile orașului. 

„Acolo exista cel mai bătrân salcâm japonez din Transilvania (150-200 ani, conform specialiştilor Universității de Științe Agricole şi Facultăţii de Biologie a UBB), care este acum un ciot de 2-3 metri. Această Grădină este lipită de imobilul nostru care este construit pe vechiul zid de apărare al cetăţii medievale a Clujului”, se arată în sesizarea remisă presei.

Rămâne de văzut dacă într-adevăr lucrările la viitorul hotel vor fi oprite pentru continuarea săpăturilor arheologice. Dacă luăm în calcul obiceiul autorităților locale de a nu ține cont de sugestiile cetățenilor și ale unor specialiști care nu sunt pe aceeași lungime de undă cu conducerea administrației publice locale, este foarte probabil să se piardă unele vestigii arheologice importante atât pentru istoria orașului cât și pentru turism. 

Autorizaţia de construcție pentru hotelul de pe strada Avram Iancu a fost emisă de Primărie în anul 2015. Beneficiarul hotelului este socrul Dumitru Rodean, socrul omului de afaceri sibian Dumitru Ghişe, patronul hotelului Golden Tulip Ana Dome din Cluj-Napoca. Hotelul a fost oferit de către Dumitru Ghișe, cadou de nuntă fiului său, Dumitru Ghişe Jr.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *