Studiu IRES: 75% dintre românii cu studii elementare nu au habar de Legea carantinei

Legea carantinei 136/2020 urmează să intre în vigoare marți, 21 iulie, după ce a fost aprobată de către Parlament și promulgată de Președinție, iar vineri a fost publicată în Monitorul Oficial. Este prima lege din România de acest fel, iar prevederile ei ar fi trebuit să devină publice, cunoscute de cât mai mulți cetățeni, dincolo de mediul de proveniență, de studii ori de venituri. Potrivit unui sondaj făcut de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES), 75% dintre cei cu studii elementare, care au declarat că au auzit de această lege, afirmă că nu cunosc conținutul ei decât într-o mică și foarte mică măsură.

Pentru românii cu studii medii, procentul celor care spun că nu știu conținutul legii carantinei și izolării este de 66%, iar pentru cei cu studii superioare – 59%.

Întrebarea a fost filtrată, adică a fost aplicată doar celor care au spus că au auzit de Legea carantinei (78% din total). 

Eșantionul a fost de 892 de participanți cu vârsta de peste 18 ani, interviurile au fost făcute prin telefon (CATI) pe 13 iulie 2020. Marja de eroare este de ± 3,3%. 

Despre legea carantinei

Legea carantinei nu se aplică doar în perioada epidemiei de COVID-19, ci pentru orice altă epidemie sau situație de risc epidemiologic și biologic. Prevederile actului normativ sunt pentru prevenirea introducerii și limitarea răspândirii bolilor infectocontagioase pe teritoriul României.

 

 

 

sursa capturi: ires.ro

featured image: wta.ro

Adauga comentariu