In vizor

Studiu inedit, realizat de clujeni: 10% dintre romani vor “open relationship”

Doi profesori ai Facultatii de Psihologie din cadrul UBB Cluj au realizat, cu ajutorul studentilor, primul studiu stiintific din tara noastra privind apetena romanilor pentru relatiile deschise. Astfel, 11% dintre respondenti au aratat ca se afla intr-o relatie deschisa cu partenerii lor de cuplu. Barbatii, persoanele cu o stima de sine ridicata si cei cu un apetit sexual mai mare sunt mai deschisi pentru “open relationship” – relatie deschisa, arata profesorii Alina Rusu si Vlad Muresan, care au lansat, de curand, cartea „Satisfactia in cuplu”.

224 de persoane, dintre care 25 de barbati si 199 de femei, cu varste cuprinse intre 18 si 47 de ani au participat la studiul stiintific realizat de studenta Diana Diculescu de la Facultatea de Psihologie din cadrul UBB Cluj si coordonat de cei doi profesori clujeni. Rezultatele arata ca 11,6% dintre cei chestionati sunt intr-o relatie deschisa.

Acesta este prima cercetare realizata in tara noastra privind apetenta romanilor fata de „open relationship”, iar cateva dintre rezultate i-au surprins chiar si pe cercetatorii clujeni.

“Am fost surprinsi, in populatia pe care am masurat-o, de cat de multe persoane se declara intr-o relatie deschisa. Peste 10% au declarat ca sunt intr-o relatie deschisa. Populatia masurata de noi este formata in mare parte de tineri, studenti. Ei au, oarecum, o abordare mai moderna fata de acest concept”, arata psihoterapeutul Vlad Muresan, specializat in terapia de cuplu.

Atitudinea romanilor fata de relatiile deschise

Pentru multi dintre noi, relatiile deschise, adica libertatea de a te implica in mai multe relatii in acelasi timp, cu stiinta celorlalti, sunt considerate tabu. Profesorii clujeni au facut o diferentiere a mai multor categorii de persoane – cei aflati la inceput de relatie, cei aflati intr-o relatie de lunga durata, cei singuri – si atitudinea lor diferita fata de acest concept, atat de raspandit in lumea moderna.

“In general, cei care sunt intr-o relatie la inceput au o atitudine mai deschisa fata de o relatie deschisa. Pe masura ce relatia mai avanseaza, atitudinea de schimba. Barbatii sunt putin mai de acord cu relatiile deschise, insa diferenta fata de femei este mica”, explica Vlad Muresan.

“Aceasta diferenta este sustinuta si biologic”, completeaza Alina Rusu.

“Este o teorie in cartea noastra, teoria investitiei parentale, care spune ca in general in lumea animala masculii sunt mai orientati spre a-si creste numarul de acuplari pe cat posibil sau a avea un numar mai mare de femele, pe cand femeile sunt mai orientate spre obtinerea resurselor pretioase, investitie in acei barbati valorosi, care pot sa le aduca resurse”, declara doctorul in Stiinte Naturale.

Apoi, cei care au un grad scazut de gelozie tind sa fie mai de acord cu o relatie deschisa, potrivit cercetarii.

“Managementul geloziei chiar este o problema. Chiar daca au spus, explicit, ca sunt de acord, o sa apara motive de gelozie, si atunci au nevoie de abilitati de a o controla. Cei care au un sex-drive ridicat, cei care au nevoi sexuale mai mult decat ceilalti, mai degraba sunt pentru o relatie deschisa”, spun cercetatorii clujeni.

De asemenea, cei care au stima de sine corporala ridicata, se considera atractivi, isi doresc mai degraba o astfel de relatie.

 “Noi nu spunem ca relatiile deschise sunt o idee buna. Ce spunem aici este ca relatiile deschise pot fi o alternativa etica si corecta fata de partener pentru cei care nu pot sau nu doresc sa fie fideli. Ce promovam noi foarte mult este discutarea tuturor asteptarilor legate de relatie, si cele care tin de exclusivitatea sexuala”, concluzioneaza Alina Rus si Vlad Muresan.

50% dintre cei casatoriti insala

“Relatiile deschise sunt privite destul de ciudat de catre oameni, pentru ca nu stiu despre ce este vorba. Relatiile deschise vin ca reactie la rata foarte ridicata a infidelitatii in cuplu. In casatorii, peste 50% din cei implicati insala. De cele mai multe ori, inseala incercand sa pacaleasca si sa minta partenerul, si atunci apare un conflict si dificultati in relatie”, spun cei doi profesori.

„O solutie propusa ar fi sa discuti in mod deschis cu partenerul, daca stii ca nu poti sa ii fii fidel. Daca cineva considera ca acest lucru nu poate fi acceptat, din diverse motive, sa aleaga pe altcineva”, mai spune Alina Rusu.

Alina Rusu si Vlad Muresan sustin cursul de Psihobiologie sexuala, la Facultatea de Psihologie din cadrul UBB Cluj. Cei doi dascali promoveaza abordarea stiintifica a sexualitatii, si desi este un curs optional, este cel mai frecventat din curricula.

“Aratam studentilor ca sexualitatea si comportamentul sexual se poate studia stiintific. Insistam foarte mult pe partea de psihologie evolutionista. Studentii primesc, dupa model occidental, ultimele abordari, publicatii pe aceasta tema”, povesteste Alina Rusu, de formatiune principal biolog, prodecan al Facultatii de Psihologie.

Studiul a fost publicat in cartea “Satisfactia in cuplu”, o compilatie de patru cercetari stiintifice privind relatiile intime dintre oameni, realizata de studenti si coordonata de profesori. Cartea a fost lansata saptamana trecuta, in 14 februarie. Cercetatorii au oferit posibilitatea ca lucrarea sa fie citita in mod gratuit pe Internet, asa ca au publicat si o varianta online a acesteia, pe care o puteti descarca de aici. In mai putin de o saptamana, peste 800 de persoane au descarcat cartea.

Foto: facebook.com

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *