In vizor

Studiu de caz: cum se castiga contractele la UBB Cluj dupa schema "urgentarea lucrarilor"

De cativa ani incoace, o firma obscura de constructii din Cluj, Rombianca Prestcom SRL, castiga pe banda rulanta licitatii publice cu Universitatea Babes-Bolyai. Utimul contract cu universitatea este reabilitarea cladirii centrale a UBB Cluj, pentru care firma a depus oferta castigatoare, de 1,7 milioane de lei, fara TVA. Aceasta societate a semnat, insa, o serie de contracte fara publicarea in prealabil a unui anunt de participare. Cu alte cuvinte, a primit cu dedicatie contracte de zeci de milioane de lei de la UBB Cluj, iar in toate aceste cazuri universitatea a invocat  o stare de urgenta neprevazuta a lucrarilor. Si ultimul raport al Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice semnaleaza modul ilegal prin care universitatea a atribuit acestei societati o serie de contracte publice. Rombianca Prestcom SRL este detinuta si administrata de Vasile Rus, despre care s-a dezvaluit ca este un sponsor constant al partidelor politice.

Reabilitarea subsolului cladirii centrale a UBB Cluj, contract in valoare de 1,7 milioane de lei, fara TVA, va fi realizata de o societate abonata la contractele publice ale universitatii, Rombianca Prestcom SRL. Firma de constructii a depus oferta financiara cea mai avantajoasa, iar celelalte societati care au avut oferte admisibile au fost SC Coniment SRL, SC Ceconi SRL, SC Laryluc Prod SRL si SC ACI Cluj SA.

Societatea de constructii a primit, cu dedicatie, o serie de contracte de reparatii la diferite cladiri in anii trecuti. Ziar de Cluj a identificat peste zece contracte negociate in mod direct de universitate cu firma respectiva, contracte ce cumuleaza, ca valoare, zeci de milioane de lei. In toate aceste cazuri, procedura de licitare a fost fara anunt de participare prealabila, invocandu-se, de fiecare data, urgenta lucrarilor ce nu au putut fi prevazute in prealabil.

Asadar, in 2010, Rombianca Prestcom a castigat o licitatie cu UBB Cluj prin atribuire directa in valoare de 150.000 de lei pentru reparatii curente la cladirea centrala. Tot in 2010, a asigurat reparatiile curente ale cladirii UBB de pe strada IC Bratianu nr. 22.

Reabilitarea caminelor UBB putea fi realizata numai de aceasta firma

Contractele cu universitatea clujeana sunt vechi, inca din 2007.  In acel an, spre exemplu, societatea a reabilitat termic Caminul A3 din Hasdeu, pentru suma de 870.000 de lei. Contractul a fost atribuit direct, fara publicarea prealabila a unui anunt de participare. Motivul: “Lucrarile / produsele / serviciile pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive tehnice”. Dupa aceeasi schema, societatea a reabilitat termic si Caminul A4, contra sumei de 800.000 de lei.

In 2008, societatea a castigat un contract de 1,7 milioane de lei cu UBB Cluj, pentru “amenajare spatii centru de informatizare si spatii destinate servirii mesei”. UBB nu a publicat un anunt de participare in prealabil, pe motiv ca situatia a fost de urgenta extrema!

In 2009, aceeasi firma a efectuat lucrari de reparatii la studioul Radio-TV a universitatii, pentru 1,6 milioane de lei.  Si acest contract a fost atribuit societatii in mod direct, fara publicarea prealabila a unui anunt de participare. Motivul invocat in fisa de date a licitatiei este “situatie de urgenta extrema survenita in urma unor evenimente care nu puteau fi prevazute de autoritatea contractanta, in conformitate cu conditiile stricte stabilite in directiva”.

Igienizarea Centrului de Comunicatii a UBB, tratata ca „situatie de urgenta extrema”

Tot in mod direct, Rombianca Prestcom a obtinut un contract de 350.000 de lei cu UBB Cluj, pentru “Lucrari de reparatii curente-Igienizare si amenajare sediu Centrul de Comunicatii si spatii de cercetare si invatamant”. Contractul a fost atribuit in martie 2009, fara negociere. Justificarea alegerii procedurii de negociere fara publicarea prealabila a unui anunt de participare este aceeasi: “Situatie de urgenta extrema survenita in urma unor evenimente care nu puteau fi prevazute de autoritatea contractanta, in conformitate cu conditiile stricte stabilite in directiva”.

Reparatiile la cladirea Facultatii de Stiinta Mediului, tratate, din nou, ca situatii neprevazute

Tot in 2009, aceeasi societate a castigat un contract de 1,8 milioane de lei pentru “Reparatii curente-Centrala termica si retele de distributie strada Fantanele”, acolo unde functioneaza Facultatea de Stiinta Mediului. Si in acest caz, tipul procedurii a fost negociere fara anunt de participare. In acelasi an, societatea a semnat un alt contract cu universitatea, de peste 1,5 milioane de lei, pentru “Reabilitare sarpanta si invelitoare imobil strada Fantanele”. Si acest contract a fost negociat in mod direct cu societatea, pentru acelasi motiv: “Situatie de urgenta extrema survenita in urma unor evenimente care nu puteau fi prevazute de autoritatea contractanta”.

In septembrie 2008, firma a castigat un alt contract cu UBB Cluj, in valoare de 1,75 milioane de lei, pentru “Reparatii curente igienizari la Cladirea Centrala a UBB”. La fel ca in celelalte cazuri, contractul a fost negociat direct cu societatea de constructii.

Rombianca, abonata si la alte contracte ale UBB Cluj

Pe langa contractele atribuite in mod direct, Rombianca Prestcom a castigat si alte contracte, la concurenta cu alti ofertanti. Spre exemplu, in iunie 2008 societatea a executat  lucrari de reabilitare si amenajare Sali de curs (ICCR), contract in valoare de 950.000 de lei. Pentru 1,7 milioane de lei, firma a efectuat  lucrari de reabilitare si amenajare spatii pentru Muzeul Universitatii – istoric si tehnic. Contractul a fost castigat si semnat in februarie 2008.

Ilegalitatea contractelor UBB, semnalate intr-un raport al ANRMAP

Numele societatii apare mentionat si in Raportul Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP), efectuat in 2009 la Universitatea Babes-Bolyai.

Documentul releva faptul ca, in perioada 2003-2004 si 2006-2008, universitatea clujeana a atribuit 17 contracte prin negociere, fara publicarea prealabila a unui anunt de participare. Controlul din 2009 a fost realizat de ANRMAP la solicitarea Directiei Nationale Anticoruptie Cluj.

Printre contractele sanctionate de ANRMAP se numara si lucrarile la centrul de informatizare al UBB, amenajat prin concursul firmei Rombianca Prestcom. Acesta a avut o valoare de peste 800.000 de lei. UBB a motivat atribuirea directa a contractului prin instalarea unei “stari de urgenta”, mai exact a explicat ca necesitatea amenajarii centrului situat pe strada Kogalniceanu nr.3 nu a fost previzibila.

In cazul acestui contract, a aratat ANRMAP, “necesitatea lucrarilor de amenajare a centrului de informatizare al UBB nu a aparut datorita unor evenimente imprevizibile. Prin urmare, autoritatea contractanta (in speta UBB – N.R.) a ales in mod eronat procedura de atribuire fara publicarea in prealabil a unui anunt de participare”.

In acelasi raport se face referire la un alt contract castigat de Rombianca Prestcom, pentru “lucrari de reabilitare la Facultatea de Teatru si Televiziune”, din 2007, in valoare de aproape 700.000 de lei. Mai exact, se arata ca UBB a semnat la acest contract un act aditional, in valoare de peste 330.000 de lei, atribuit fara anunt de participare societatii in cauza. Nici in acest caz, a aratat ANRMAP, nu s-a justificat alegerea procedurii de negociere fara anunt de participare.

Explicatiile prorectorului administrativ al UBB Cluj

Ziar de Cluj l-a contactat pe Ioan Bolovan,  proprectorul administrativ al Universitatii Babes-Bolyai,  pentru a explica de ce universitatea ofera atat de multe contracte de lucrari prin negociere fara anunt de participare, invocandu-se, de fiecare fata, urgenta si neprevazutul acestor tipuri de lucrari.

“Exista intotdeaua momente in care se impune executarea unei lucrari. Aceste contracte se publica pe site-un UBB si se invita public participarea. Pentru ca sunt urgente, nu mai trec prin SEAP”, spune Bolovan.

Bolovan, declaratie incredibila: “Lucrurile sunt la limita legalitatii”

“De ce Rombianca a avut mai multe contracte, si in 2006, si in 2007 si in 2012, si in 2010? …Veniti sa vedeti toate contractele de achizitii ale Universitatii Babes-Bolyai, care sunt cu sutele si veti regasi acolo, spre exemplu, ca pentru achizitie de papetarie  au fost 3-4 firme care, in general, au castigat. Nu este obligatia mea sa neg pe toata lumea si sa aduc firme care sa vina si sa ne faca oferte. Acestea sunt puse pe site-ul universitatii ori pe SEAP, in functie de valoarea lucrarii. Lucrurile sunt, va asigur, la limita legalitatii, cel putin de cand raspund eu de treaba asta. Am cautat ca toate lucrurile sa fie transparente. Nu am nicio preferinta, nu am fost implicat si nici nu voi fi implicat in lucruri murdare, care genereaza suspiciuni ca se trucheaza. Nu poate sa spuna nimeni despre Bolovan ca a facut astfel de lucruri. Ar fi discriminatoriu sa opresc o firma care a avut mai multe lucrari castigate sa se prezinte la licitatie. Pe ce baza pot sa fac acest lucru?”, a spus Ioan Bolovan.

Referitor la raportul ANRMAP, prorectorul UBB Cluj arata ca nu se poate pronunta asupra achizitiilor facute de universitate in perioada controlata, deoarece atunci nu era el responsabilul administrativ al institutiei.

“Nu pot sa ma pronunt pentru ce am fost pana in 2009, sunt responsabil pe segmentul administrativ din iunie 2012 si de atunci am incercat sa transparentizez cat mai mult procedeul de achizitie publica a Universitatii Babes-Bolyai. Pot sa va spun ca in acest un an si cateva luni am deranjat multa lume din zona administrativa cu rigiditatea mea, veghind la respectarea legalitatii si la organizarea de proceduri”.

In ce situatii se aplica procedura de negociere fara anunt de participare

“Circumstantele in care autoritatea contractanta are dreptul de a aplica procedura de negociere fara publicarea prealabila a unui anunţ de participare sunt reglementate in cuprinsul art. 122 din O.U.G. nr. 34/2006, impuandu-se in acest sens indeplinirea cumulativa a tuturor conditiilor în care este permisa aplicarea fiecarei proceduri în parte”, arata ANRMAP.

In acest caz, autoritatea contractanta trebuie sa justifice existenta unor conditii de natura tehnica, artistica sau legate de protectia unor drepturi de exclusivitate care impun prestarea serviciului/furnizarea produselor/executarea lucrarilor de catre un singur operator economic, din aceste motive fiind imposibila realizarea contractului de catre orice alt operator economic.

O alta situatie care poate duce la aplicarea procedurii de negociere tin de motive de extrema urgenta, determinate de evenimente imprevizibile si care nu se datoreaza sub nicio forma unei actiuni sau inactiuni a autoritatii contractante, durata contractului neputand fi mai mare decat cea necesara pentru a face fata situatiei de urgenta care a determinat aplicarea procedurii de negociere fara publicarea prealabila a unui anunt de participare.

Societate de constructii, sponsor al PDL si UDMR

Rombianca Prestcom SRL este o firma de constructii detinuta si administrata de Vasile Rus. A fost infiintata in 1993 si are sediul in Piata Unirii din Cluj-Napoca. Anul trecut, societatea a avut o cifra de afaceri de 2,6 milioane de lei. In 2008 si in 2010, insa, perioada in care Rombianca Prestcom SRL avea semnate mai multe contracte publice, multe dintre ele cu UBB Cluj, a avut o situatie financiara mult mai buna. Astfel, in 2008, cifra de afaceri a societatii detinuta de Vasile Rus a fost de 14,8 milioane de lei si profit de 6,7 milioane de lei. In 2010, cifra de afaceri a fost de 11,4 milioane de lei, si profit de 4,6 milioane de lei.

Numele lui Vasile Rus si al societatii apar mentionate pe lista donatorilor la partidele politice. Astfel, in 2011, Vasile Rus a donat catre UDMR 75.000 de lei. In 2008, Rombianca a donat 20.000 de lei in conturile PDL.

Societatea a avut contracte si cu forul judetean in timpul administratiei PDL, dar si cu Primaria Cluj-Napoca pe partea de reparatii curente la scoli, de la care a incasat sute de mii de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *