Studenții se pregătesc de proteste după ce Guvernul a eliminat gratuitatea pentru transportul cu trenul. Ce poziție au studenții clujeni?

Guvernul Cîțu a decis să elimine transportul gratuit cu trenul pentru studenți și să revină la subvenționarea a 50% din prețul călătoriei. Ulterior, în urma discuțiilor cu reprezentanții studenților, Ludovic Orban a anunțat că le oferă și călătorii gratuite nelimitate pe ruta dintre orașul de domiciliu și centrul universitar. Se pare însă că această măsură nu a fost agreată de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești care a anunțat că va organiza acțiuni de protest. 

„Ca urmare a solicitărilor și demersurilor ANOSR în vederea menținerii dreptului studenților de a călători gratuit cu trenul, la clasa a II-a, în această după masă președintele ANOSR, Horia ONIȚA, a participat la o întâlnire cu Președintele Camerei Deputaților și Președintele Partidului Național Liberal, domnul Ludovic ORBAN. În cadrul discuțiilor am prezentat argumentele și poziția federației privind beneficiile aduse studenților și CFR Călători prin măsura actuală, însă nu am ajuns la un numitor comun. În plus față de varianta Guvernului de stabilire a reducerii de 50% pentru transportul feroviar, domnul Ludovic ORBAN și-a asumat poziția de a se oferi studenților gratuitate în mod nelimitat la călătoriile cu transportul feroviar pe traseul de la domiciliu până în centrul universitar și retur. De asemenea, președintele Camerei Deputaților a declarat că susține dezideratul ANOSR, inclus în programul de guvernare, privind asigurarea participării studenților cu drept de vot într-un procent de 25% în toate structurile decizionale relevante, inclusiv în alegerea rectorilor. Deși o îmbunătățire față de propunerea Guvernului, ne manifestăm în continuare dezacordul cu privire la limitarea dreptului studenților și la modul în care Guvernul a acționat în această situație, urmând a declanșa acțiuni de protest.

Pentru mulți studenți această concesie a gratuității pe traseul de la domiciul spre centru universitar îi mulțumește și nu consideră că este nevoie să fie organizate acțiuni de protest. 

„Cât timp vor fi călătorii NELIMITATE pe traseul dintre domiciliu și facultate, care e sensul pentru a putea circula gratis pe toate rutele? Nu vă inteleg, jur... credeam ca noi, tinerii, putem fi singurii cu capul pe umeri dar m-am înșelat. Ne transformam încet, dar sigur, spre a deveni niste pui de socialiști și atât (sunt blând cu afirmația asta).
N-am văzut proteste împotriva lui Toader de la Iași sau împotriva faptului ca sunt unele cursuri care se tin doar cu numele, dar ieșiți in prim plan cu niste dorințe cel putin penibile. Visați doar gratuități și subvenții. Mai este un oraș care e plin de subvenții încât nu le mai știi ordinea, și culmea, e și capitala țării, ce bine le merge . Nu mai ganditi cu stomacul. Când vedem niste proteste pentru sistemul de învățământ universitar care e praf (in mare parte) începând de la student pana la Ministrul Educației? Nu e o prioritate, rezolvați prima data biletele moca pt Vamă și Costinești”, a transmis Vald Ciorbă, student la Facultatea de Istorie și Filosofie de la UBB. 

Organizația studenților din UBB, OSUBB este însă la asentimentul celor din ANOSR considerând că eliminarea gratuității va duce la descurajarea mobilității studenților în vederea desfășurării activităților extracurriculare educaționale. 

„Măsura intrată în vigoare în 2017 a ajutat și la creșterea mobilității studenților în diverse scopuri educaționale, precum participarea la schimburi de experiență, manifestări sau competiții artistice, culturale sau sportive, cercetări științifice, tabere, cursuri de dezvoltare ș.a.m.d. Totodată, măsura de sprijin are și un impact pozitiv asupra mediului, sprijinind politicile de promovare a transportului feroviar, precum și reducerea poluării”, consideră OSUBB.

Vicepreședintele Ligii Studenților din USAMV a declarat pentru Ziar de Cluj că Liga Studentilor Stiintelor Vietii va lua parte, in limita legalitatii, la actiunile de protest anuntate de ONSR.

Studenții Mediciniști se alătură și ei manifestărilor anunțate de ONSR, mai ales că Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România au fost printre cei care au luat atitudine vizavi de decizia Guvernului Orban.

„Sunt mult prea hotărâți să ne lase fără aceste drepturi, nu avem nicio șansă, oricâte petiții am face și formulare am completa. Singura soluție e să ieșim în stradă și să îi provocăm la acest lucru și pe restul românilor.. Nu e doar de noi, este și de mulți părinți care se luptă să-și țină copiii la facultăți. Jumătățile de care vorbesc cei din PNL USR și simpatizanții lor cât și exemplele cu alte țări sunt egale cu zero, din moment ce salariul mediu la noi e undeva la 400 de euro, iar în țările pe care ei le dau ca exemplu, minimul e 1300 euro”, potrivit unui alt student clujean.

Consiliul Naţional al Rectorilor (CNR) susţine poziţia organizaţiilor studenţeşti, prin care se solicită Guvernului menţinerea facilităţilor acordate pentru transportul feroviar gratuit al studenţilor.

Dreptul studenţilor de a beneficia de transport feroviar gratuit are consecinţe pozitive, sociale şi academice, foarte importante, dintre care remarcăm următoarele:

(1) întăreşte colaborările academice între centrele universitare din ţară
şi

(2) reduce inechităţile sociale, permiţând şi studenţilor din medii defavorizate o mai mare mobilitate socială şi de studiu.

Înţelegând dificultăţile legate de deficitul bugetului de stat pentru anul 2021, CNR recomandă însă Guvernului o analiză atentă a impactului negativ mai general pe care l-ar produce o limitare a dreptului studenţilor la transport feroviar gratuit, având încrederea că disponibilitatea de dialog a tuturor actorilor interesaţi va conduce la soluţionarea problemelor semnalate.

Adauga comentariu