Studentii de la UBB, goniti peste vara din camine de "reparatii" si de Festivalul Untold

O adevarata panica s-a iscat in aceste zile in randul studentilor Universitatii "Babes-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca, mai exact a celor care planuiau sa stea peste vara in camin. Zvonurile ca institutia nu va mai oferi locuri si in aceasta vacanta s-au confirmat astazi oficial. In timp ce universitarii se justifica prin necesitatea unor reparatii si actiuni de curatenie, oficialii Untold anunta 1.000 de locuri de cazare in caminele UBB pe timpul festivalului. Exista suspiciuni ca o parte a celor din CSUBB, structura care are un cuvant de zis in aceasta decizie, sunt si membri ai Federatiei Share, organizatorii Untold Festival.

Mai este cam o luna pana la sfarsitul acestui an universitar si UBB nu si-a anuntat studentii ce planuri exista in privinta cazarii in campusurile institutiei pe timp de vara. Circula insa zvonuri cu vesti proaste.

"Din categoria transparenta decizionala la nivelul UBB: a fost vreo facultate informata despre faptul ca niciun camin ce apartine UBB-ului nu va fi deschis pe timp de vara studentilor pentru varii motive: reparatii, Youth Capital, cazare pe perioada festivalului UNTOLD? Iar caminul Sport 21 si caminul 5 vor fi deschise doar pentru "grupuri aprobate" care cuprind (aparent) studenti ce participa la tot felul de proiecte, ong-uri si alte competitii.
Asadar, din 10 iulie conform deciziei iminente ce va fi data de rectorat sau care a fost luata deja (nimeni nu stie ceva clar, administratorii de camin se feresc sa spuna ceva concret) toata lumea trebuie sa paraseasca minunatele camine. Chiar daca studentii poate vor sa lucreze, sa studieze sau sa faca practica pe timp de vara in Cluj. 
Chiar nu se poate face nimic in privinta asta, adica sa se deschida la vara inca un camin cu o capacitate mai mare de cazare? Sau trebuie sa ne multumim cu raspunsul "Universitatea nu este obligata sa acorde cazare pe timpul verii studentilor"?", intreaba o studenta pe un forum care le este destinat studentilor. 

"Ma tot uit sa vad unde sunt senatorii&gasca care cereau voturi acum ceva timp, sunt curios de reactiile lor si ce masuri propun", ii raspunde alt student. 

"Mie mi se pare o decizie nesimtita. Faci Clujul capitala europeana a tineretului, dar tu inchizi caminele si dai afara tineretul peste vara .... Nu putem face o petitie?", se revolta o colega. 

"Universitatea este obligata sa le ofere cazare studentilor care urmeaza sa se inscrie la master, adica cei din an terminal care mai au si licenta... Si, cu toate astea, tot se vor inchide", se plange alt tanar. 

Oficial, caminele se inchid pentru "reparatii si curatenie generala"

Serviciul Social al UBB a precizat pentru Ziar de Cluj ca "pe perioada vacantei de vara caminele aflate in adminisrarea UBB se vor inchide pentru reparatii si curatenie generala.

"Nu vor fi camine deschise pentru studentii UBB", confirma oficialii institutiei. 

Sunt invocate in acest context prevederi alte Regulamentul privind organizarea si functionarea caminelor studentesti, ba ca se pot caza "persoane participante la actiuni ocazionale" pe bani care merg la "venituri extrabugetare", ba ca "Directia Generala Administrativa va asigura in fiecare an, pentru fiecare camin, o perioada pentru reparatii si curatenie generala, de minim doua saptamani, in timpul vacantei de vara" sau ca ", "pe perioda vacantei de vara, a studentilor, unele camine vor functiona in sistem unitati de cazare. 

"O parte dintre reparatiile care se vor face in aceasta vara se bazeaza pe solicitarile primite din partea studentilor UBB", au mai aratat preprezentantii universitatii. 

Amintim ca institutia a starnit recent o adevarata revolta virtuala atunci cand a decis sa isi "evacueze" studentii pentru cateva zile in preajma vacantei de Pasti pentru actiuni de dezinsectie, deratizare si dezinfectie. Potrivit oficialilor studentilor, aceste actiuni nu au mai avut loc pana la urma.

Alta varianta oficiala: se instaleaza Campusul Untold

In acelasi timp insa, oficialii Federatiei Share au anuntat o noutate: Campusul Untold.

"Primele 1.000 de locuri de cazare in campus sunt disponibile in complexul studentesc din Hasdeu, urmand ca in perioada urmatoare sa se faca acces si in alte campusuri studentesti din oras. 

Untold Festival este cu siguranta destinatia cea mai fierbinte din timpul verii din Romania. Unitatile  de  cazare  de  pe  raza  municipiului  Cluj-Napoca  sunt  epuizate  pe  perioada festivalului,  iar  organizatorii  Untold  vin  in  intampinarea  cererii  mari  si  pun  la  dispozitia festivalierilor posibilitati de cazare in Campusul Untold, pe langa cele 25.000 de locuri din Campingul Oficial din Livada Palocsay", au anuntat acestia, intr-un comunicat de presa in care este citat Bogdan Buta, director general Untold Festival.

Este vorba 1.000 de locuri "pregatite pentru vanzare" in caminele 2, 3 si 5 din Campusul Hasdeu. 

"Pretul unui pat este de 60 de lei (+ 9% TVA), iar achizitia acestuia poate fi facuta doar  pe intreaga perioada a  festivalului,  in baza codului  de pe abonamentul  sau biletul  de festival.  Procesul  de  achizitie  e  foarte  simplu,  in  doi  pasi,  accesand https://untoldfestival.com/ro/campus-ro/.
Pe langa locurile din Campus, reamintim publicului de posibilitatea de cazare in campingul oficial UNTOLD, ce va putea sa gazduiasca 25.000 de persoane in cele 4 zile de festival. Situata in cartierul Gheorgheni din Cluj-Napoca, zona de camping va avea o suprafata totala de 95.000 de metri patrati, fiind disponibila atat pentru amplasare de corturi, cat si pentru rulote. Biletul de acces in camping, valabil pentru cele 4 zile de festival este de 49 de lei +taxe in reteaua Eventim.ro atat pentru cazare in cort, cat si pentru rulota. Transportul intre zona de camping si centrul orasului va fi deservit de linii speciale dedicate festivalierilor, iar timpul de deplasare intre zone va fi de maximum 20 de minute"
, au mai aratat organizatorii evenimentului.

CSUBB invoca lucrari de inovare si promite solutii alternative

Consiliul Studentilor de la UBB (CSUBB) a publicat tot in aceasta dupa masa anuntul oficial privind inchiderea caminelor. 

"UBB a decis efectuarea unor lucrari de renovare ale caminelor pe care le are in administratie, drept pentru care, pe durata vacantei de vara acestea vor fi inchise. Executia lucrarilor va demara incepand cu data de 10 iunie – pentru exterior, urmand ca din 15 iulie sa se efectueze lucrarile din interiorul caminelor. 
Apreciem ca au fost luate in considerare toate specificatiile din raportul elaborat de catre presedintii caminelor universitatii cu privire la necesarul lucrarilor de reparatii si ca s-au alocat fonduri pentru efectuarea acestora. in acelasi timp, ne exprimam ingrijorarea pentru situatia studentilor care ar avea nevoie de cazare pentru derularea unor lucrari de cercetare si proiecte academice sau extracurriculare.
Vom solicita sprijinul celorlalte universitati clujene pentru cazarea studentilor cu situatii exceptionale. In acelasi timp, vom incerca sa gasim solutii alternative
", au precizat acestia.

"Faptul ca majoritatea studentilor reprezentati fac parte si din Federatia Share => nu ne vor ajuta/reprezenta dreptul de a fi cazati pe timpul verii"

O studenta ne-a remis un mesaj in care isi arata nedumerirea ca pentru Untold nu sunt inchise caminele. 

"Curios este faptul ca pentru Festivalul Untold, in detaliu studiat de ziarul pentru care scrieti, caminele vor fi deschise. Bizar,nu? Mai rau de atat este faptul ca majoritatea studentilor reprezentati fac parte si din Federatia Share => nu ne vor ajuta/reprezenta dreptul de a fi cazati pe timpul verii(drept inscris in regulametul de cazari)
In acest caz ce ramane de facut? Din nou vor prima banii? Si normal pentru ca intr-o camera cu 5 persoane locul este 80 de lei/luna iar pentru festival pretul este 60 lei/noapte?"
, arata aceasta.

Untold Festival va avea loc intre 30 iulie si 2 august  la Cluj-Napoca si va aduce la Cluj artisti ca Avicii,  Armin van Buuren,  David Guetta si  Dimitri Vegas&Likemike.  Pe scenele festivalului  de la Cluj  vor urca 150 artisti internationali  si nationali,   dintre care WU-TANG CLAN, ATB,  Fedde le  Grande,  Tinie  Tempah,  John Newman,  Patrice,  DjPremier, AronChupa, Foreign Beggars, Wilkinson, ANDYC, Tom Odell, John Digweed, Sharam, Nic Fanciulli,  Satoshie Tomiie,  Duke Dumont, Michael Calfan, Lost Frequencies, Gentleman, Gramatik. 

Foto: gazetadecluj.ro

Comentarii

stf

26.05.2015 00:51

vreau (ca student) pozitia serviciului social de la UBB, adica monica ghioltan, bolnava psihica care vireaza bursele cand are chef hai cu ubb-u si sinecuristii

Adauga comentariu