In vizor

Studentii de la Piesagistica reinventeaza sensurile giratorii din Cluj

Primaria Cluj-Napoca cheltuie aproximativ un milion de lei intr-un an pentru panselute, insa spatiile verzi din oras sunt amenajate in clasicul stil comunist. Pietele centrale sunt impanzite de floricele uscate plantate in tricolor, in timp ce sensurile giratorii sunt neingrijite si pline de bolovani. Studentii Facultatii de Horticultura au realizat doua proiecte inedite, prin care propun amenajarea sensurilor giratorii dupa un anumit concept, care sa se integreze in peisajul urban.

In ultimii cinci ani, Primaria Cluj-Napoca a cheltuit peste 20 de milioane de lei pentru achizitionarea de flori. Anul trecut, s-au semnat alte contracte, pentru 2013 si 2014, in valoare de 2,1 milioane de lei, cu trei societati comerciale.

Cu toate ca se cheltuie bani frumosi pentru amenajarea spatiilor verzi, peisagistii sunt de parere ca aceasta se realizeaza fara niciun fel de viziune. De altfel, orice trecator poate observa cu ochiul liber cat de urat arata panselutele plantate recent in Piata Avram Iancu. Florile sunt pe jumatate uscate si mimeaza tricolorul national, insa nu in culorile clasice rosu-galben-albastru, ci in nuante apropiate.

In aceasta perioada, si in Piata Unirii, mai exact in fata Statuii Matei Corvin, sunt plantati mici arbusti. Alte zone centrale, cum este cea din imediata apropiere a Casei de Cultura a Studentilor, sunt lasate la voia naturii.

Peisagistii condamna lipsa de viziune a primarului Emil Boc.

“Imi pare rau ca Primaria Cluj-Napoca nu profita de faptul ca are o sectie de Peisagistica aici la Cluj, in cadrul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara”, spune Adrian Zaharia, prodecan al Facultatii de Horticultura.

Acesta, impreuna cu o echipa de studenti de la USAMV si cu arhitectul Razvan Vasiu, au realizat doua proiecte de regandire a sensurilor giratorii din Cluj-Napoca, luand drept exemplu sensul giratoriu din Zorilor (Calea Turzii).

“Am realizat doua variante de proiect si am ales ca si model sensul giratoriu din Zorilor. Propunerile au fost inaintate societatii de salubrizare care este responsabila de aceasta zona si urmau sa ajunga la Primarie, insa pana acum nu am primit niciun raspuns”, spune Adrian Zaharia.

Echipa de peisagisti si arhitecti, impreuna cu studentii, au incercat sa creeze o poveste referitoare la istoricul zonei respective.

“Am alcatuit 7 echipe de cate 2 si 3 studenti si ne-am apucat de lucru, obiectivul fiind sa gasim solutii cat mai originale, diferite de ce s-a practicat pana in prezent in Cluj, si mai mult de atat, care sa fie pe cat posibil croite dupa particularitatile acelui amplasament. In urma micului concurs dintre studenti au iesit in evidenta 2 solutii, foarte diferite ca si abordare dar ambele cu un grad ridicat de complexitate in ceea ce priveste mesajul transmis si a solutiilor de amenajare propuse”, spune dr. arh. Razvan Vasiu.

Prima propunere apartine studentelor Hitter Timea, Octavia Balmus si Giorgiana Turcanu si este vorba de o amenajare geometrica, care foloseste liniile curbe si sinuoase pentru a crea o compozitie dinamica, care se afla intr-o continua miscare atat metaforic cat si „fizic”.

Flori pentru fiecare anotimp

“Metaforic, prin imbinarea delicata a formelor organice alcatuite din specii arbustive si florale perene, care prin dispunerea lor secventiala si pe regimuri de inaltime creaza un traseu virtual/vizual in spirala, realizand astfel un mimetism subtil a fluxurilor care inconjoara acel sens in fiecare zi, prin suprapunerea de culori complementare si siluete dinamice. In planul fizic acest lucru se realizeaza prin dispunerea materialului arbustiv si floral intr-o compozitie cu profunde valente estetice in toate anotimpurile. Plantele sunt astfel alese incat sa creeze o „miscare” continua a infloririi, ele intotdeauna ajungand alternativ in etapa in care sunt cele mai placute de admirat, realizandu-se astfel o compozitie de primavara, una de vara, de toamna si de iarna, cu un accentuat efect decorativ in fiecare anotimp, fara ca vreuna dintre speciile prezente sa fie alterate sau mutate pe parcusul unui an. Calitatile descrise recomanda proiectul ca fiind ingenios, creativ si pana la urma extrem de laborios pentru un concurs de idei”, explica echipa proiectului. 

Al doilea proiect care a iesit in evidenta apartine studentelor Iulia Pripon si Paula Tripon, care au propus un concept nemaiintalnit pentru amenajarile de acest gen. Studentele au observat o particularitate definitorie a cartierului Zorilor- procentul mare de ocupare a terenului, prezenta tesutului urban discontinuu si eterogen, dar in special lipsa spatiilor verzi amenajate. Imaginea perceputa a cartierului este una imbatranita, terna, in nunate „triste” de gri. Intr-un manifest impotriva „antropizarii” excesive a zonei Zorilor si a ocuparii unui procent tot mai mare de teren cu spatii construite si suprafete acoperite artificial a fost propusa o compozitie orecum antagonica realitatii zonei. O serie de prisme „verzi” – o replica la scara a volumelor construite din zona – strapung si se inalta printr-o majora orizontala de flori multicolore.

Echipa de la USAMV a transmis Primariei Cluj-Napoca inclusiv disponibilitatea studentilor si a cadrelor didactice ale Facultatii de Peisagistica, sa se ocupe in practica de primavara si de vara de intretinerea acestui spatiu, in cazul in care s-ar alege una dintre variantele propuse.

“Operatiunea Panseluta”, impartita intre trei societati comerciale

Trei societati sunt responsabile de plantarea florilor in pietele si jardinierele din oras: Sod Silva Group Romania, cu care Primaria a incheiat un contract de 585.000 de lei pentru 32 de loturi; Paul Flowers SRL, cu doua contracte pentru trei loturi la valoarea de 429.000, respectiv 279.000 de lei. De asemenea, Serflor se va ocupa de un lot pentru 350.000 de lei si de alte 29 de loturi pentru suma de 521.000 de lei.

De altfel Serflor, din Dej a fost firma care s-a ocupat de cateva loturi pentru material dendrofloricol la fiecare contract, din 2007 pana acum. In 2007, Serflor a incheiat un contract de peste 5 milioane de lei cu Primaria, fiind flancat de Rasimo, Romservice Corporation, Gazonul si Centrul Green Shop, valoarea totala ajungand la 6,7 milioane de lei. In 2009, Serflor a avut 39 de loturi si, impreuna cu Estetic Mond Jardin, Transilvania Sport Horse Company, Garden Center Grup si Rasimo Impex, au plantat panselute de 5,2 milioane de lei. In 2010 s-au pus la bataie pentru material dendrofloricol 9,1 milioane de lei, din care Serflor a luat peste 5 milioane de lei. Si aici, compania a fost insotita de Rasimo, Gazonul, Rosal Grup, dar si de unul dintre castigatorii de anul acesta: Paul Flowers din judetul Alba, contractele caruia insumeaza peste 3 milioane de lei. Potrivit relatarilor din presa, Silva Group este detinuta de Stefan Voicu, membru al partidului ecologist, care a furnizat material dendrofloricol primariei sectorului 6, la suprapret.

Foto: Eugen Olariu, planse USAMV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *