Studentii clujeni lupta impotriva sedentarismului

O mana de studenti constiinciosi si-au propus sa ii motiveze pe clujenii sedentari. Tinerii, inarmati cu pancarte si stickere, au pedalat astazi in Parcul Central pentru a atrage atentia asupra sedentarismului si a pericolului de a duce o viata fara miscare.

Initiat de catre studenti de la Facultatea de Studii Politice, Administrative si ale Comunicarii, Universitatea „Babes-Bolyai”, evenimentul “Scoate sedentarismul din tine!” urmareste sa determine studentii, si nu numai, sa foloseasca mai des vehiculele nemotorizate, invitandu-i cu aceasta ocazie la un mars al anti-sedentarismului.

“Sedentarismul e o problema sociala, ce face “daune” in randul studentilor. Asa ca ne-am gandit sa facem un manifest impotriva sedentarismului, cu biciclete, role, trotineta, orice fel de vehicul nemotorizat care presupune miscare. Vrem sa tragem un semnal de alarma”, spun studentii, care si-au facut treaba ca la carte – au primit autorizatie de la Primarie pentru marsul lor si au fost insotiti si de un politist in actiune.

Pentru actiunea de azi, ei au inchiriat cateva biciclete StudentBike, pentru a le arata studentilor ca e foarte usor sa faca miscare, chiar daca nu au o bicicleta a lor. 

Pericolul sedentarismului

“A sta tot timpul in fotoliu, in fata calculatorului sau a televizorului, fara sa faci macar 2.000-3.000 de pasi pe zi, asta inseamna sedentarismul. Implica un hazard pentru sanatate; practic, toate bolile cronice netransmisibile de tip cancer, diabet, obezitate, boli pulmonare, au ca factor de risc sedentarismul. La nivel planetar, se considera ca aproape 2 milioane de oameni mor anual din cauza sedentarismului. Sedentarismul se asociaza direct cu alimentatia nesanatoasa, din cauza careia mor 14 milioane de oameni anual si se mai asociaza cu alcoolul si fumatul, care, impreuna, duc la 11 milioane de decese pe an”, explica profesorul Nicolae Hancu, presedintele Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

Specialistul spune ca exista cateva metode simple prin care sedentarismul poate fi combatut.

“Cand vorbim la telefon, ne putem plimba, cand ne uitam la televizor nu trebuie sa folosim de fiecare data telecomanda, ne putem ridica sa schimbam canalul. Putem urca si cobori scarile, nu trebuie sa folosim de fiecare data liftul si putem sa coboram din autobus cu o statie sau doua mai devreme, pentru a merge si pe jos. S-a dovedit ca daca la un interval de o jumatate de ora ne sculam de la birou macar pentru doua minute si facem cativa pasi, glicemia si valorile lipidelor scad semnificativ si ajuta la controlul celorlalti parametri”.

Adauga comentariu