In vizor

Strungarii concediati de Mechel produc clapari pentru Salomon la Campia Turzii

250 de persoane concediate de Mechel Campia Turzii vor produce clapari pentru Salomon, produse care vor ajunge, apoi, pe pietele de desfacere din Europa si America de Nord. Linia de productie se va deschide in ianuarie 2014,  nu inainte ca muncitorii sa fie pregatiti in fabrica din Oradea a companiei Plastor, cea care produce pentru Salomon de 20 de ani. La Campia Turzii va functiona primul combinat social din tara, in care angajatii vor deveni proprietari ai fabricii dupa patru ani de implementare a proiectului.

Somerii lasati pe drumuri dupa disponobilizarile de la Mechel Campia Turzii au acum o sansa unica: vor lucra in primul combinat social din tara, construit cu bani de la Uniunea Europeana. 250 de angajati vor produce, intr-o hala din Campia Turzii, clapari pentru renumitul brand de articole sportive Salomon.

Concret, proiectul european le-a dat posibilitatea somerilor sa formeze o asociatie, iar fiecare persoana va primi 15.000 de euro, costul pentru crearea unui loc de munca.

Proiectul a fost depus, in numele asociatiei care urmeaza sa dobandeasca statutul juridic, de catre Agentia Judeteana de Ocupare a Fotei de Munca (AJOFM) Cluj. Combinatul social de la Campia Turzii are o valoare de 6,4 milioane de euro, jumatate fonduri europene si jumatate bani de la Guvern.

Astazi au inceput interviurile pentru primii 180 de angajati. Fostii disponibilizati de la Mechel vor produce, de anul viitor, clapari pentru Salomon. Pentru a fi angajati, insa, sunt nevoiti sa treaca de o serie de testari. Apoi, vor fi pregatiti la fabrica Plastor din Oradea, cea care produce articole sportive pentru Salomnon de 20 de ani.

Reprezentantul companiei Plastor a explicat cum va decurge activitatea de la Campia Turzii, unde se va produce o componenta a claparului, asa-numitul soson care se introduce in interiorul articolului sportiv.

“Din diferite tehnologii de decupare, se taie forme diferite, se ajunge la un produs final. Este un produs destul de complex, cu materiale diferite, de densitati diferite. Intr-un asemenea produs sunt in jur de 70-80 de componente”, a aratat Gavril Milas, director executiv Plastor Oradea.

Intreprinderea sociala va functiona intr-o hala care se intinde pe 4.500 de metri patrati. Daniel Don nu a dat, deocamdata, detaliile respectivului spatiu pana la semnarea contractului de luare in folosinta.

Partenerul Plastor Oradea este compania Chimsport, cea care se va ocupa de selectia angajatilor si de activitatea fabricii de la Campia Turzii.

Alin Fetita, CEO Chimsport, a declarat ca proiectul initial, asa cum este gandit, reprezinta o solutie inovativa.

“Noi suntem cel mai mare producator integrat de plastic si metal. Fabrica de la Campia Turzii este inca un pas in procesul de consolidare a acestui sector, iar noua fabrica adauga procesare textila si vopsitorie. Prima linie de productie va functiona in ianuarie 2014. Urmatorul pas important este aprilie 2014, cand noile echipe vor trebui sa intre in cadenta de productie ceruta de clientul Chimsport, unul din liderii mondiali din sectorul articolelor sportive. Ulterior, va urma deschiderea celorlalte linii de productie, astfel incat in ianuarie 2015 toate liniile de productie trebuie sa performeze la capacitatea ceruta. Este un parcurs social extrem de ambitios, care presupune eforturi multiple si sustinute, pentru a intra in aria selecta de furnizori strategici la nivel mondial”, a spus Alin Fetita.

„Clientul nostru este un conglomerat mondial, dar un nume de brand pe care vi-l pot spune este Salomon”, a completat Fetita.

Cum va functiona combinatul social de la Campia Turzii

Combinatul social de la Campia Turzii este un proiect unic, in felul lui, si va functiona dupa urmatoarea schema:

  • 380 de fosti angajati ai combinatului Mechel vor primi cate 15.000 de euro, bani europeni, cu ajutorul carora isi vor cumpara utilaje noi pentru viitorul combinat social. La intreprinderea din Campia Turzii vor lucra 250 de angajati, restul de pana la 380 vor fi angajati la alte societati din judetul Cluj.
  • Dupa patru ani, acestia vor deveni proprietarii viitorului combinat, prin intermediul unei structuri. In acest caz, Asociatia Combinatul Social Campia Turzii.
  • Ei vor produce pentru Chimsport, vor fi trainuiti de Plastor Oradea, iar in cele din urma produsul finit – componente de clapari – vor ajunge la Salomon.

Contractul de productie este incheiat pe urmatorii patru ani. Dupa aceasta perioada, a aratat Daniel Don, directorul AJOFM Cluj, combinatul din Campia Turzii va ajunge sa valoreze 3,7 milioane de euro, in bani, produse si utilaje care vor deveni ale celor 250 de angajati.

Strungarul fata in fata cu claparul

Tiberiu Chis are 53 de ani si a venit, astazi, la interviul de angajare pentru Combinatul Social Campia Turzii. A fost strungar la Mechel timp de 35 de ani, iar in septembrie 2012 a fost disponibilizat de la combinat. De atunci a primit somaj, dar spera ca din ianuarie anul viitor sa lucreze la combinat. Nu stie sa schieze, nu a facut-o niciodata, iar primul clapar l-a vazut astazi, la prezentare. Totusi, crede ca se va descurca si va fi angajat la fabrica.

Salomon, de la canturi pentru schiuri la cei mai performanti clapari

Brandul Salomon a fost intemeiat de familia lui Francois Salomon, in Franta anului 1947. Atunci s-au fabricat lame de ferastrau si canturi pentru schiuri, iar datorita inventiei lui Georges Salomon, a devenit posibila producerea in masa larga a canturilor pentru schiuri.

In 1966, legaturile de schiuri Salomon apar pentru prima data la jocurile Olimpice de iarna. Datorita sistemului inovator de prindere, cu eliberarea automata a calcaiului, Salomon devine liderul anilor care urmeaza in industria legaturilor pentru schiuri. In 1979, Salomon intra pe piata franceza in producerea claparilor, iar in 1990 produce primele modele de schiuri. In ultimii 20 de ani, Salomon revolutioneaza tehnologia claparilor, cu mai multe modele.

In 1997, Salomon a devenit parte a grupului Adidas, iar din 2005 a fost vandut grupului Amer  Sports din Finlanda. Salomon produce incaltaminte sportiva, produse pentru drumetii, alpinism, schi, snowboarding, in peste 40 de tari de pe cinci continente.

In Romania, Salomon are o retea de firme in Romania – Chimsport, Plastor, fabrici la Timisoara si Alba Iulia si o retea de furnizori.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *