Rautacisme

Strigatul părerismelor virale ale experților pierde lupta cu pandemia

În pandemie, s-au spus și se mai spun încă exagerat de multe lucruri trăznite! Pe fiecare „specialist” și „expert”, cum l-a trăznit câte o idee, cum a viralizat-o în spațiul public avid de părerisme.

La început ni s-a spus că trebuie să ne spălăm pe mâini. Un obicei sănătos și pe „nepandemie”, dus însă la extrem anul trecut, când devenise nesănătos prin caracterul obsesiv: oamenii se spălau pe mâini până le crăpau. La un moment dat, nu a mai fost promovată public spălarea mâinilor. S-a renunțat la această idee, considerându-se că virusul supraviețuiește greu pe suprafețe.

Autoritățile și specialiștii au insistat și pe ideea de mască, iarăși un obicei sănătos, dacă ești infectat, pentru a nu le transmite altora boala. Însă virusul tot s-a transmis.

A apărut vaccinul, care avea o eficiență spre 90 și ceva la sută. Stați puțin, că acum nu mai e chiar atâta eficiența! Dar, oricum, măcar nu te îmbolnăvești grav! Deocamdată.

„Specialişti din 32 de ţări vor publica un studiu ştiinţific săptămâna viitoare, din care reiese că noul coronavirus circulă prin încăperi şi este dus mai departe de aerisiri şi sisteme de ventiliaţie şi îi infectează pe cei neprotejaţi.

De aceea, recomandarea specialiştilor este ca ventilaţia în locurile închise publice să fie minimă, iar purtatul măştii la interior să fie obligatorie”, scria New York Times exact acum un an, preluat de digi24.ro.

Ieri am primit o altă recomandare-panseu de la specialistul local în Sănătate Publică:

„țineți minte înainte de pandemie localurile în care muzica era prea tare și era nevoie să strigi ca să te înțelegi cu cei din jur?

știind ce știm despre transmiterea virusurilor respiratorii, cel mai probabil că și după finalizarea acestei pandemii aceste localuri vor fi obligate să aibă un sistem de ventilație performant

strigatul = transmitere virală”, a postat, pe pagina sa virală de Facebook, profesorul UBB de Sănătate Publică Răzvan Cherecheș.

Așadar, una spune un „expert”, alta colegul lui. Nu este de mirare că, în toată brambureala asta de expertize teoretice contradictorii, fără rezultate în practică, populația se întreabă acum, pe modelul cetățeanului caragialian turmentat: „Dar eu cu cine mă vaccinez?”

Experții le-au răspuns oamenilor simpli la întrebări până i-au băgat în ceață de tot și și-au pierdut orice brumă de credibilitate. În această pandemie, a ajuns să facă fiecare ce consideră că e mai bine pentru el. Ne luptăm cu virusul cu părerisme. Nu este de mirare că, până acum, virusul a câștigat aproape fiecare bătălie, pe toate fronturile pe unde a pătruns.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *