Strigătul disperat al bolnavilor de tiroidă: Avem nevoie de Euthyrox

De mai bine de o lună, bolnavii cronici care au probleme cu tiroida găsesc tot mai greu în farmacii Euthyrox, medicamentul de care au nevoie pentru a-și trata afecțiunile. Situația s-a agravat odată cu epidemia de coronavirus când oamenii au început să își facă stocuri de medicamente.

Pentru a atrage atenția autorităților a fost făcută și o petiție ce a aduna până acum peste 9000 de semnături.

”In Romania exista milioane de persoane care au probleme cu tiroida și sunt dependenți de euthyrox, pentru moment medicamentul nu se mai găsește în farmaciile din România, din cauza unor probleme cu taxele vamale. Rugam autoritățile competente sa faca demersurile necesare pentru ca acest medicament sa ajunga la persoanele care au nevoie de acest tratament ! Tin sa mentionez ca majoritatea celor care au acest tratament suferă de o formă cronica și au nevoie de acest medicament zilnic!”, este mesajul postat de inițiatorul petiției.

Pe rețelele de socializare oameni disperați caută acest medicament, se împrumută unii de la alții, colindă farmaciile, în speranța ca nu vor rămâne fără tratament.

”Însă azi am fost nevoită să mă duc, dis-de-dimineață, la farmacie. Una anume, unde se zvonea că au adus un anumit medicament care îmi trebuie: Euthyrox. Probabil ați văzut în ultima vreme pe ușile farmaciilor anunțuri cu majuscule: „Nu avem MĂȘTI și EUTHYROX”. Da, e criză de vreo lună și ceva de Euthyrox, medicament vital pentru cei ce suferă din cauza tiroidei. Un medicament banal - până ieri, alaltăieri. Unul fără de care nu prea poți funcționa. La farmacia cu pricina, coadă de peste o sută de metri, în stradă, unde absolut toată lumea asta voia: banalul Euthyrox. Am petrecut aici fix DOUĂ ore. Căutam să ținem distanța. Am ajuns în față după exact două ceasuri, dar la fata din fața mea medicamentele s-au terminat. Farmacistele erau epuizate. Ne-am răspândit, dezamăgiți. Nu-mi mai simțeam nici tălpile, nici spinarea. Am pornit pe jos spre a doua farmacie despre care se zvonea că ar fi primit medicamentul. Spre Aviatorilor. Acolo era deja afiș pe ușă: „Nu avem Euthyrox”. Am ajuns înapoi acasă după patru ore de umblat după un medicament. Fără el. Știu, sunt alte priorități acum. Și totuși, parcă nu e normal să stai cu orele în stradă pentru un medicament de care au nevoie mii și mii de oameni. Ne aude cineva?”, este postarea de astăzi a scriitoarei și traducătoarei Veronica Niculescu.

Ministerul Sănătății dă vina pe oamenii care au cumpărat în exces, dar dă asigurări că problema se va rezolva cel târziu săptămâna viitoare

Chiar dacă această problemă a apărut înainte de criza declanșată de epidemia de coronavirus după cum recunosc pacienții, Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Nelu Tătaru afirmă că s-a ajuns în această situație după declanșarea stării de urgență.

”În următoarea perioadă ne-am lovit de o lipsă de pe piaţă a Euthyrox şi Metformin, lipsă oarecum artificială, în contextul în care intrau pe piaţă 50.000 de Euthyrox, să spunem, dar stocul se epuiza foarte repede. Am luat legătura cu producătorii şi în perioada imediat următoare vom mări această cantitate care va trebui pusă pe piaţă", a spus Nelu Tătaru, invitat la dezbatere online la DC News.

Distribuitorul acestui medicament dă asigurări că Euthrox se va găsi în farmacii în zilele următoare, dar eliberarea să fie făcută doar pe bază de rețetă și pentru o singură cutie ce conține 100 de comprimate.

Asigurarea disponibilității medicamentului Euthyrox® pentru pacienții din România este o prioritate urgentă pentru Merck. Dificultățile întâmpinate de pacienți în achiziționarea Euthyrox® sunt o consecință a creșterii cererii atât pe piața mondială, cât și în România. Din acest motiv am luat o serie de măsuri, incluzând un plan individual de aprovizionare în România, pentru a rezolva cât mai repede situația actuală a deficitului și pentru a minimiza impactul oricărei întreruperi în aprovizionare. Euthyrox® este comercializat neîntrerupt în țară; discontinuitățile se datorează unei creșteri continue a cererii. Vă putem asigura că, din păcate, în ciuda planificării atente bazate pe consumul istoric, acest tip de situații nu pot fi evitate pe deplin. Am raportat deja autorităților competente că am furnizat stocurile necesare distribuitorilor noștri, care au achiziționat produsul în cele trei concentrații disponibile: Euthyrox 25 μg comprimate, Euthyrox 50 μg comprimate și Euthyrox 100 μg comprimate. Estimăm că acestea vor fi disponibile în farmaciile din București până la sfârșitul săptămânii curente și în țară până la mijlocul săptămânii viitoare. Este imperios necesar ca eliberarea Euthyrox® în farmacii să se efectueze numai pe bază de rețetă, în care medicul să prescrie cantitatea necesară pentru cel mult trei luni, respectiv o cutie, având în vedere că fiecare cutie conține 100 de comprimate. Facem apel către pacienți să sa evite stocarea unor volume suplimentare de comprimate pentru a putea asigura tratamentul tuturor pacienților din România. Ne menținem angajamentul de a furniza noi informații atunci când acestea devin disponibile și vom colabora îndeaproape cu autoritățile competente din domeniul sănătății pentru a minimiza impactul oricărei întreruperi în aprovizionarea cu Euthyrox®.

sursa foto: Facebook/ Veronica D. Niculescu

Adauga comentariu