Strada Sanatorului - rezultatul ignorantei autoritatilor locale

Strada Sanatoriului din Cluj Napoca s-a transformat, sub ochii ignoranti ai autoritatilor, in strada Sanatorului. Un “i” a disparut, nu se stie cand si unde, iar pe aproape toate placutele care indica acum numele strazii sta mandru “sanatorul”. Singurele placute care mai aduc aminte de denumirea originala a strazii sunt la numerele 1A si 1C.

Sanatorului, eu asa stiu ca ii zice, de cand m-am mutat aici”, spune doamna Rozalia, o femeie nascuta in 1939. Ca sa confirme denumirea ce nu inseamna absolut nimic, batranica fuge pana in casa, sa-si aduca buletinul. “SANATORULUI” scrie si pe stampila imprimata de municipalitate acum mai bine de 20 de ani.

O fi fost un sanator aici

Cateva case mai sus, un barbat de varsta a treia confirma si el numele strazii: Sanatorului. “Asa se numeste de cand stau ei aici. O fi fost un sanator aici, cine stie”, se intreaba el.

Aceeasi intrebare, alt riveran: “Sanatorului sau Sanatoriului?”. “Sanator, domnisoara! Lasa-ma in pace, ca eu am probleme cu spatele si tie iti arde de limba romana!”.

Pe la mijlocul strazii, pe un gard vechi, atarna o placa de aduce aminte de vechea si corecta denumire. Dar litera “i” din mijlocul cuvantului a fost stearsa intentionat.

“Toate aceste strazi pastreaza amintirea unui obicei sau a unei foste locatii importante pentru oras. Foarte putina lume stie ca in Cluj chiar a existat o fabrica de chibrituri, de aici si denumirea strazii sau o fabrica de tutun, dupa care s-a pus numele strazii Tutunului”, explica Ucu Bodiceanu, coordonator de programe la Casa de Cultura Municipala Cluj.

Reprezentantii Primariei Cluj-Napoca, cei responsabili cu denumirea si, in cazul acesta, redenumirea strazilor din oras, nu au putut fi contactati pentru un punct de vedere vizavi de strada "Sanatorului". Asta desi erau in timpul orelor de program.

Adauga comentariu