Stradă modernizată recent, cu cabluri în loc de arbori

Una dintre străzile recent modernizate, situată în zona de centru a municipiului Cluj-Napoca, a fost nu doar dotată cu stâlpi metalici de demarcație pentru pietoni, ci și cu o serie de cabluri de toată frumusețea care vin să suplinească lipsa arborilor din acest proiect de reabilitare a străzilor. După cum știți, administrația locală a inaugurat recent strada Regele Ferdinand, unde lucrările de modernizare s-au desfășurat din august 2019 și până în iunie 2020. În cadrul aceluiași proiect finanțat din fonduri europene, mai sunt incluse o serie de alte străzi, precum strada Emile Zola, strada Tipografiei ori strada Sextil Pușcariu. 

Despre cum arată strada Tipografiei, unde firma câștigătoare a fost desemnată după un număr de 4-5 licitații fără rezultate, puteți afla mai multe din titlul de mai jos. 

CITEȘTE ȘIStrada Tipografiei, în prag de inaugurare: pavaj nou-nouț, stâlpi de delimitare pentru pietoni și o zonă generoasă pentru plimbare

În privința străzii Sextil Pușcariu, situată în imediata apropiere a străzii Emile Zola, inițiatorii proiectului de modernizare anunțau încă din iulie 2018 intenția de a planta și câțiva arbori.

cabluri în loc de arbori, după modernizare...

Dar intenția pare să nu se fi concretizat încă...

str Sextil Pușcariu, imagini proiectate de specialiștii Primăriei în iulie 2018

„Noi considerăm că aceste locuri de parcare pot să fie eliminate și jumătate din stradă, până la Sextil Pușcariu să fie o zonă de share space.

Am propus să mai fie plantați 8 arbori, pe lângă cei 3 deja existenți astfel încât în zona Bisericii Franciscane să fie o zonă de odihnă, pietonală”, declarau inițiatorii proiectului în vara anului 2018. 


Astfel, încă de la debut, pentru strada Sextil Pușcariu se avea în vedere crearea unei zone pietonale, plantarea de 5 arbori, în prezent nefiind niciun arbore, după cum semnalau arhitecții. 

Propuneri inițiale pentru strada Sextil Puscariu:

rigola pe mijlocul strazii

latura perpendiculara pe Emile Zola: shared space cu piatra cubica si iluminat public.

latura paralela cu Emile Zola: similar cu Emile Zola, spatii pentru terase.

CITEȘTE ȘI: Se reamenajează străzile Ferdinand, Tipografiei, Sextil Pușcariu și Emil Zola. Cum va arăta zona și când vor începe lucrările – FOTO

Într-adevăr, lucrările de pe strada învecinată – Emile Zola - au fost de curând încheiate. 

CITEȘTE ȘIStrada Emile (de)Zola(nt), plină de „țepe” după modernizare

Din păcate, constatările de pe celelalte străzi proaspăt reabilitate, precum str Regele Ferdinand, str Tipografiei ori str Emile Zola, pot fi observate și pe strada Sextil Pușcariu: arborii promiși de administrația locală pot fi regăsiți cu greu, în schimb zona a fost transformată, într-adevăr, într-un spațiu share space, cu țepe și stâlpi de demarcație.

deschidere spre str Emile Zola

Ba mai mult, pe str Sextil Pușcariu, arborii din imaginile inițiale proiectate de specialiștii Primăriei, au fost înlocuiți cu cabluri. 

Ca în imaginile de mai jos.

Iar tema orașului „verde”, subiect care se regăsește în orice discurs al reprezentanților administrației locale, nu pare să fie decât expresia unui nou colorit: verdele de asfalt. 

Adauga comentariu