„Știți cum a fost botezată o molie?” Dar care este secretul coafurii lui Donald Trump? Răspunsurile le găsim, pe bani publici, doar pe site-ul Radio Cluj

Radio România Cluj nu înseamnă doar un post public regional de radio, o sucursală a Radio Reșița, ci și un site de știri, evenimente, reportaje (radiocluj.ro). Fiind vorba despre un site finanțat, la fel ca postul de radio, din bani publici, acesta ar trebui să ofere publicului (plătitor până acum de taxă radio-tv) informații de interes public, informații relevante pentru regiunea în care activează, fiind vorba, totuși, despre radiocluj.ro, și nu despre radiojibou.ro, radiodunarea-calafat.ro, radiocaprelenegre.ro ș.a.m.d.

Angajații acestei entități media, care iau salarii deloc neglijabile, produc însă materiale jurnalistice despre orice altceva, numai despre realitățile din județul Cluj nu. Astfel, dacă intrăm astăzi pe prima pagină a site-ului radiocluj.ro, suntem întâmpinați de două articole de deschidere cutremurătoare: un reportaj devastator – „Nufărul termal de la Băile 1 Mai poate fi salvat?” („Biologii de la Grădina Botanică "Vasile Fati" Jibou doresc să salveze și melcul termal și roșioara lui Racoviță!” – după cum anunță redactorii Radio Cluj, cutremurați de importanța evenimentului, deasupra articolului postat și pe pagina lor oficială de Facebook) și o anchetă care multora le va da fiori – „Iarnă grea pentru caprele negre din Parcul Național Munții Rodnei”. 

La rubrica „Cultural”, clujenii pot citi despre „Ziua Unirii Principatelor Române sărbătorită la Sebeș”, despre un eveniment dedicat Unirii Principatelor Române, la Alba Iulia, și, în paralel, la rubrica „Nutriție”, despre secretul creșterii longevității cu 13% prin consumul de ardei iute. Un site atât de nesărat avea nevoie, desigur, de un asemenea material, care să mai dea puțină savoare articolelor despre insipidele capre negre.

Derulăm mai jos și, la știri, găsim alte informații relevante pentru clujeni: „Amenzi pentru cluburi și discoteci din Alba”, „Ziua Unirii la Bistrița” și, din nou, teribila anchetă care tratează deosebit de dur și de incisiv situația strigătoare la cer a caprelor negre, nevoite să îndure o iarnă grea în Parcul Național Munții Rodnei.

La „Diverse”, redactorii radiocluj.ro au produs un material cu un impact jurnalistic echivalent detonării unei bombe atomice: „Care este secretul coafurii lui Trump?” De altfel, coafura lui Donald Trump pare a fi un laitmotiv al site-ului radiocluj.ro, pentru că un articol legat de acest subiect a fost publicat, pe prima pagină, și în cursul zilei de ieri. „Știți cum a fost botezată o molie?”, ne întrebau, în titlu, redactorii site-ului postului regional public de radio. Ignoranți cum suntem, bineînțeles că nu știm. Să aflăm, așadar, de la Radio Cluj:


Pentru ca să aveți o imagine de ansamblu asupra activității „jurnalistice” a acestei entități media, despre relevanța acțiunilor și a demersurilor inițiate de către managerul Radio Cluj, Bogdan Roșca, promovate prin intermediul articolelor nerelevante publicate pe site-ul radiocluj.ro, ziardecluj.ro a mai scris:

Concurs de limbi ceaușiste între managerii Radio Cluj și Radio Reșița - praful de pe tobă oferit ascultătorilor pe post de praf de stele

Radio Cluj poate fi ascultat și prin apel telefonic! Se vor prăbuși afaceri, vor apărea grave probleme sociale!

Vom continua să urmărim cu atenție informațiile prezentate de site-ul radioului public, pe care îl citim întotdeauna, din scoarță în scoarță, la care ne raportăm ca la o adevărată Biblie a jurnalismului pe bani publici. Fără știrile cutremurătoare despre salvarea nufărului termal, a melcului termal, a roșioarei lui Racoviță, a caprelor negre, am fi, bineînțeles, mult mai puțin conectați la realitățile zilelor pe care le trăim. 

 

Comentarii

Anca Muresan - ...

13.07.2017 11:15

abia acum mi-a cazut sub ochi articolul si zau ca mi-ati facut ziua frumoasa, ca de mult n-am mai ris asa de bine:), desi cred ca s-ar cuveni sa vars batar o lacrima pentru vechiul radio cluj, acela care isi facea treaba de post public. trebuie sa stiti ca sint invidioasa un pic pe dl florin moldovan, insa ma consolez cu gindul ca si eu as fi scris aproximativ la fel, poate ceva mai rautacios:). daca aveti nelinisti referitoare la nuferi, melci si capre, ma pot interesa la colegii de la site, ca sa va transmit noutatile, iar in ceea ce priveste coafura dlui trump, nu cred ca e nevoie sa va precizez eu ca rezista:). o zi faina, a bon entendeur, salut!:)

Adauga comentariu