Știrile săptămânii din Pata Rât: întuneric, inundații fetide și Covid

Radio Pata, radioul comunitar streaming 24/7 – co-creat de comunitățile vizate (Pata Rât: 1400, Stephenson: 80, Meșterul Manole: 150 de persoane), a realizat o selecție a celor mai importante știri ale săptămânii, din aceste comunități defavorizate. 

În ciuda faptului că primarul Clujului, Emil Boc, afirmă că, în orașul pe care îl păstorește, „nimeni nu este uitat, nimeni nu este abandonat”, clujenii de la Pata Rât au fost abandonați și uitați aici fără cele mai elementare condiții de viață.

În condițiile în care problemele lor cele mai stringente țin de lipsa curentului electric, a apei potabile, a canalizării, nu putem vorbi de nicio „calitate a vieții” la Pata Rât, o zonă „rezidențială” care aparține nu de Apahida, ci de Clujul care, potrivit declarațiilor aceluiași primar Boc, le oferă locuitorilor „cea mai bună calitate a vieții”.

Activistul pentru drepturile omului Alex Fechete a fost în comunități, a stat de vorbă cu oamenii și v-a adus știrile săptămânii din Pata Rât:

„1. Un camion încărcat cu materiale de construcții a rupt cablul care alimentează cu electricitate comunitatea din Coastei. Oamenii au ieșit din case să vadă ce s-a întâmplat și de ce au rămas pe întuneric. Șoferul autoutilitarei a rămas la fata locului și i-a liniștit spunând că va rezolva problema. Șoferul a contactat o firmă pentru a remedia paguba și a suportat integral costul reparației. 

2. Comunitatea din Coastei întâmpină de câteva luni probleme cu canalizarea, o conductă subterană este avariată, iar apa reziduală iese la suprafață și inundă gospodăriile din comunitatea Dallas. Mirosul este insuportabil, copiii nu pot sta în case pentru a-și face temele sau pentru a servi masa. 

3. Oamenii din comunitatea Dallas s-au plâns în repetate rânduri către rezidenții din comunitatea Coastei pentru a stopa cumva fluxul de apă contaminată care le inundă gospodăriile. După ce au purtat discuții, au ajuns la concluzia că cei din Coastei nu poartă nici o vină pentru inundarea gospodăriilor din Dallas. Ulterior, ambele comunități s-au mobilizat și au depus zeci de sesizări către compania de Apă și Canal pentru a remedia scurgerea de apă murdară. 

4. Au fost înregistrate 8 cazuri noi de Covid-19 în cadrul comunităților din Pata Rât. O parte dintre familii a primit suport din partea autorităților, iar o alta a primit sprijin și suport din partea activiștilor locali și a ONG-urilor. Ajutorul a constat în medicamente, alimente de bază și de igienă personală.”

Întuneric, inundații cu apă reziduală fetidă și Covid - acestea sunt condițiile infernale de viață pe care au trebuit să le suporte cei mai vulnerabili dintre clujeni. O felie de Cluj despre care primarul Boc nu vorbește joia și vinerea, la obișnuitele sale intervenții radiofonice. 

Adauga comentariu