Sanatate

Stinge tigara aceea!

Ar fi ca si cum mi-as pierde o mana. Am incercat. Dumnezeu mi-e martor ca am incercat. Pur si simplu, nu am suficienta putere de vointa. Fumatul este o parte din viata mea. Sa ma las de fumat? Niciodata. Imi place la nebunie sa traiesc periculos si nu-mi pasa de oamenii care-mi spun ca ar trebui sa ma las…

 

 

Va suna cunoscut vreuna dintre aceste afirmatii? Aveti impresia ca fumatul este un obicei atat de adanc inradacinat, incat nu va puteti imagina viata fara el? Ati incercat sa va lasati si ati esuat? Sau, pur si simplu, bagati capul in nisip si ignorati sfaturile celor dragi din jur (ca sa nu mai vorbim despre parerile oamenilor de stiinta din toata lumea)?

 

 

Problema este ca, spre deosebire de alte obiceiuri proaste, in acest caz nu exista moderatie. Nu puteti fuma doar una doua tigari. Nu puteti reduce “portia”, astfel incat sa va tineti obiceiul sub control. Puteti fuma doar una sau doua tigari pe zi de maximum o saptamana (chinuitoare). Destul de curand, insa, ajungeti sa fumati din nou o jumatate de pachet, un pachet sau mai mult, in fiecare zi.

 

 

Nu sunteti singurul care se lupta cu acest prost obicei. Peste 46 de milioane de americani continua sa fumeze, desi cunosc, ca si dvs., teribilele riscuri pe care le implica fumatul asupra sanatatii. Asta inseamna ca dvs. si ceilalti fumatori sunteti prea slabi si ca nu aveti suficienta vointa? Deloc. Dar va luptati din rasputeri cu o substanta – nicotina – care creeaza o dependenta extrema in timp record si cu ani de comportament invatat, legat de fumat. Multi doctori sunt de parere ca, pentru a invinge aceasta dependenta, este nevoie  de o combinatie intre strategii de comportrament si medicatie.

 

 

Nu incape nici o indoiala: sa te lasi de fumat este una dintre cele mai grele provocari pentru oricine. Se estimeaza ca dintre cei 30 % dintre fumatorii care incearca sa se lase de fumat in fiecare an, doar 2-3 % reusesc. Un fumator obisnuit incerca sa se lase de fumat de patru ori inainte de a reusi. Si dvs. puteti – pentru propria sanatate, pentru a va demonstra dvs. insiva, pentru propriul viitor.

 

 

Nicotina creeaza dependenta? Raspunsul la aceasta intrebare este puternic afirmativ, dincolo de orice indoiala. Dar ce anume face ca nicotina sa creeze dependenta atat de usor? La numai 11 secunde dupa primul fuma, adica dupa numai 5 batai de inima, nicotina ajunge la creier, unde se ataseaza de anumiti receptori, situati in aceea parte a creierului numita sistem limbic. Astfel, sunt secretate substante numite neurotransmitatori, care au efect asupra functiilor cognitive si vigilentei, dar si asupra senzatiilor de placere si satisfactie. De asemenea, nicotina determina cresterea cantitatii de glucoza din creier, aceasta din urma fiind cunoscuta ca substanta energizanta. In plus, nicotina incetineste schimbul de informatii dintre anumite zone ale creierului de unde vine si senzatia de relaxare. Tot nicotina determina si cresterea pulsului si a tensiunii arteriale, aparand astfel o stare de stimulare si de energie.

 

 

Vedeti acum de ce anume simtiti nevoia de nicotina: va ajuta sa ganditi mai bine, va calmeaza si va da placere – toate acestea in numai 11 secunde. Daca fumati un pachet de tigari pe zi si trageti 10 fumuri din fiecare tigara, inseamna ca va stimulate creierul cu nicotina de 200 de ori pe zi. Totusi, probabil ca aveti nevoie de o cantitate din ce in ce mai mare de nicotina pentru a obtine acelasi efect, deoarece majoritatea oamenilor dezvolta o anumita toleranta la nicotina.

 

 

In scurt timp, dvs. ati ajuns sa asociati fumatul cu anumite activitati: cafeaua de dimineata, scrierea rapoartelor de vanzari, pauzele etc. Nu este vorba numai de senzatia pe care v-o ofera nicotina, ci de obisnuinta de a cumpara pachetul de tigari, de a simti tigara intre degete, de a aprinde chibriturile, de a va juca cu scrumiera. In lumea teatrului, asemnea actiuni se numesc “ocupatii” care abat atentia de la subiect, va ocupa timpul. Fumatul este o sursa de linistire, atunci cand urla seful la dvs. Tot el stimuleaza increderea in sine, pentru persoana nesigura care cauta companie. De asemenea, fumatul este o evadare, pentru parintii ajunsi la capatul rabdarii.

 

 

Filosoful francez Jean-Paul Sartre , un fumator de-o viata, care, in cele din urma, a reusit sa se lase, spunea: “ De fapt, nu imi mai pasa prea mult ca imi va lipsi gustul tutunului. Era vorba, mai degraba, de activitatea in sine. Fumam la spectacole, fumam dimineata la munca, fumam seara dupa cina si mi se parea ca, daca nu as fi fumat, spectacolul nu ar mai fi fost la fel de interesant, cina nu ar mai fi fost la fel de savuroasa, iar dimineata nu as mai fi avut aceeasi vioiciune la lucru.”

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *