Statul le dă șomerilor 900 lei pe lună, pentru chirie, timp de trei ani. La Cluj, dezinteres total

Fie din lipsă de interes, fie din lipsă de informare, doar trei șomeri au depus, la Cluj, dosare pentru programul „Prima chirie”, prin care șomerii primesc bani de la stat, pentru chirie, dacă se angajează la o distanță mai mare de 50 de kilometri de domiciliul stabil. Timp de trei ani, șomerii primesc o indemnizație de 900 lei lunar.

Ana-Maria Chiciudean, directorul adjunct al Agenției Județene de Ocupare și Formare Profesională (AJOFM) Cluj a declarat că la nivelul agenției din Cluj un dosar a fost depus în luna iulie și două în luna august.

“Acum sunt la etapa de consultare, de întocmire a actelor, noi le oferim consultanță. O persoană este din Arad și una din Mureș”, a spus Ana-Maria Chiciudean.

Conducerea AJOFM Cluj este optimistă, în ciuda faptului că până acum numărul șomerilor interesați a fost extrem de mic.

„Este perioada concediilor, ne așteptăm să crească numărul solicitărilor pe parcurs. Noi stăm totuși destul de bine, în comparație cu situația la nivel național”, a punctat Chiciudean.

Din luna mai până acum, la nivel național au fost depuse doar 15 dosare. Este interesant faptul că foarte puține persoane sunt interesate de acest program, valoarea indemnizației oferită de stat fiind de 900 lei, pentru o perioadă de 36 de luni.

Normele de aplicare ale programului „Prima chirie”, prin care se acordă o primă de relocare şomerilor înregistraţi la agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă, care îşi schimbă domiciliul la o distanţă mai mare de 50 de km pentru a se încadra în muncă, au fost aprobate în luna mai.

“În cadrul şedinţei de Guvern a fost adoptată o hotărâre de Guvern pentru aprobarea normelor de aplicare ale programului Prima chirie. Prin acest program se acordă o primă de relocare a şomerilor înregistraţi la agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă şi care-şi schimbă domiciliul la o distanţă mai mare de 50 de kilometri de domiciliu pentru a se încadra în muncă. Această primă, important de precizat, se acordă la cerere, lunar, pe o perioadă de maximum 36 de luni, dacă persoanele care solicită acest drept se încadrează cu normă întreagă pentru cel puţin 12 luni. De asemenea, această primă de relocare se ridică la 75% din suma necesară pentru acoperirea cheltuielilor pentru locuire, adică şi chirie şi utilităţi, în limita sumei de 900 de lei lunar”, declara, în luna mai, purtătorul de cuvânt al Executivului, Alina Petrescu.

Pentru a beneficia de prima de relocare, persoanele îndreptăţite trebuie să depună la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în evidenţele cărora sunt înregistrate, documente care să ateste îndeplinirea condiţiilor menţionate în lege, în termen de 60 de zile de la data încadrării în muncă.

Comentarii

Ionel Albu

21.08.2017 13:26

Acest ajutor se acorda doar in cazul in care firma la care urmeaza sa te angajezi are sediul sau punct de lucru INTR-O LOCALITATE DEFAVORIZATA (conform planul de mobilitate national PS: vezi la Cluj ca sunt doar 10 localitati).Doamna Ana-Maria Chiciudean nu a dorit sa precizeze acest lucru in declaratie? Oare nu era important? Aceasta conditionare care face practic sa fie foarte putine dosare ;) 

Adauga comentariu