Editorial

STATUL ÎȘI PERMITE CHIRII DE CLUJ

Nu știu în alte orașe din România cum e, gen la amărâții ăia din București, dar noi, aici, la Cluj-Napoca, o ardem pe bogăție. Suntem atât de bogați, încât ne permitem să plătim cele mai scumpe chirii și să cumpărăm cele mai scumpe proprietăți din România.

Șocant, dar Clujul este cel mai scump oraș din România și în 2020. Cel puțin la proprietăți. Într-un studiu citat de adevarul.ro pe 14 ianuarie, chiria în Cluj-Napoca pentru un apartament de trei camere e mai scumpă chiar și cu 11,35% față de București, iar metrul pătrat construit este mai scump cu 6,06% în zona centrală și cu 22,87% în cartiere. E o bunăstare aici, de nici nu ne aplecăm după 50 de lei, dacă îi vedem pe jos.

Poate nu avem metrou, dar nici nu ne trebuie. Noi nu vrem să circulăm ca viermii, sub pământ, ci ne permitem să rulăm la suprafață, ca domnii. Noi mergem cu mașina și până la magazinul de lângă bloc, ATÂT de bogați suntem. Noi ne permitem să ne lăfăim în garsoniere extravagante în cartiere, la prețuri pe care pauperii din București nici măcar nu le visează. Dar ce zic de București? Milogii ăia din Viena nu pot atinge nivelul bunăstării noastre!

Știți cine e la fel de bogat ca noi, clujenii? Statul român. Statul român e atât de bogat, încât își permite să plătească chirii de Cluj pentru instituțiile sale.

„Mult plătim chiria. E foarte mult. Nu am primit un spaţiu, deşi e instituţie creată prin Constituţie. Instituţia a avut un sediu într-o clădire unde lumina era aşa roşie, că nu se mai putea. Ni s-a promis un spaţiu, nu ni s-a dat. 50.000 de euro pe lună este chiria pe care o plătim. Mi se pare înfiorător.”, declara Avocatul Poporului, Renate Weber, pe 25 septembrie, 2019.

Și noi ne tot plângem că țara asta nu merge, că e sărăcie mare. Păi cum să fie sărăcie, când statul își permite să plătească, din bani publici, 600 de mii de euro pe an chirie, pentru o instituție? Doar nu voiați să repartizeze pentru Avocatul Poporului o clădire din patrimoniul de stat și să nu plătească nimic! Ce, noi nu ne permitem să spargem 50.000 de euro pe lună pe chirie, din banii românilor? Păi ce-i aici, republică bananieră? Nu ne putem arăta bogăția?

La fel de darnic este statul român și cu DIICOT, care plătește, din 2014, o chirie lunară de 56.500 de euro pentru sediul central. Păi ce-s 4 milioane de euro în 6 ani? Bani de semințe, pentru statul român. Nici nu cred că se chinuie să negocieze cu proprietarii, ba cred că statul insistă pentru chirii mai mari, că are de unde.

Mai vreți? Mai avem în meniu Consiliul Superior al Magistraturii, care se lăfăie într-o chirie de 55.000 de euro pe lună. Statul român e ca un IT-ist clujean, care aruncă cu bani în chirii ca interlopii la lăutari. Sau ca un arab venit la studii la Cluj, care împarte banii ca florile.

„Statul român preferă să plătească aceste chirii de zeci de mii de euro lunar, deşi în patrimoiul său au existat şi există clădiri disponibile, atrag atenţia experţii în domeniu. Spre exemplu, ANAF-ul a vândul pentru mai puţin de 10 milioane de euro fostul sediu al Grivco, o clădire pentru care mai multe instituţii ale statului şi-au arătat interesul ca nou sediu.”, scrie adevarul.ro.

Nu vreau să deranjez, dar n-ar vrea statul român să-și trimită angajații într-un turneu prin țară? Mai ies oamenii din birouri, se mai aerisesc, nu se mai anchilozează. Decât să dea 50.000 de euro pe lună pe o chirie, ar putea, de exemplu, să închirieze sala Auditorium Maximum a Universității Babeș-Bolyai, care e la un mizilic de 1.250 de lei pe oră. Vă dați seama că ar ieși o chirie lunară de DOAR 42.000 de euro? Adică mult sub ce plătesc acum baștanii de la stat.

Sau ar putea, de exemplu, să închirieze sala mare a teatrului „Regina Maria” din Oradea, care e 2.000 de lei pe oră. Cam scumpuț, dar la cum aruncă cu banii statul român, nu cred că ar fi o problemă.

Sau ar putea să închirieze niște încăperi în Catedrala Mântuirii Neamului, dacă tot s-au spart niște bani și pe construcția aia faraonică. Sunt sigur că cei de la BOR vor face să fie bine la chirie, că pe ei nu-i interesează banii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *