Sanatate

Statul, „bolnav” de coronavirus – Ministrul Sănătății: Prelungirea stării de alertă este „aproape iminentă”

În condițiile în care tot mai mulți angajați din instituțiile statului sunt infectați cu noul tip de coronavirus, de la prefectul de Cluj la prefectul de Olt, în care tot mai mulți polițiști din Cluj au fost diagnosticați cu covid, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a apreciat recent că prelungirea stării de alertă după data de 15 iulie este iminentă. Altfel spus, chiar structurile care ar trebui să vegheze la buna administrare a comunității în condițiile pandemiei au fost grav afectate de noul coronavirus, astfel încât acestea au devenit treptat focare de infecție.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat recent că în condiţiile în care legislaţia va permite, anumite localităţi sau chiar regiuni ar putea intra în carantină. El a subliniat că prelungirea stării de alertă este ”aproape iminentă”, transmite news.ro.

„Noi suntem pregătiţi pentru o perioadă de două săptămâni, cele 14 zile, să avem o evouţie fluctuantă odată cu creşterea numărului de cazuri, poate 500, poate 600, poate 700, cu o alternanţă, funcţie de numărul de recoltări, de anchetele în desfăşurare.

Dar prelungirea unei stări de alertă, după 15 iulie, este aproape iminentă, a declarat ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, la postul B1 TV, luni seara.

Ministrul a menţionat că autorităţile erau pregătite de noi măsuri de relaxare de la 1 iulie, dar că acest lucru nu s-a mai întâmplat din cauza numărului mare de persoane infectate.

Iar în ultima perioadă tot mai multe cazuri de infecție cu noul coronavirus au fost înregistrate chiar în instituțiile statului. 

Întrebat dacă vor fi luate măsuri mai drastice în anumite zone, Tătaru a răspuns că este posibilă „carantinarea”.

„La nivel local este posibilă, în măsura în care o să ne permită legislaţia, carantinarea unor anumite localităţi, carantinarea unor anumite regiuni, dar în general este mecanismul izolării de care avem nevoie.

Acel pacient sau acea familie, în izolare, îşi consumă boala.

Nemergând în mediul populaţional înconjurător nu fac acea transmitere şi atunci se închid focarele. Este o regulă foarte simplă”, a subliniat Tătaru.

De altfel, tot ministrul Tătaru prezenta săptămâna trecută contextul în care ar putea fi introdusă starea de urgență: Starea de urgență ar putea fi din nou instituită în România dacă se va ajunge la o cifră de 10.000 de noi cazuri de infectări cu COVID-19 într-un interval de 3-4 zile, la nivel național, a declarat recent ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

CITEȘTE ȘI: Nelu Tătaru: Când avem 10.000 de cazuri de infectări în trei-patru zile, la nivel național, se impune STAREA DE URGENȚĂ

Numai la nivelul Clujului, structuri și instituții de stat au fost afectate grav de coronavirus: de la prefectul Mircea Abrudean, asimptomatic diagnosticat cu coronavirus, la soția viceprimarului Dan Tarcea. 

CITEȘTE ȘI: Prefectul Județului Cluj, confirmat cu COVID-19, a solicitat externarea și va sta în izolare la domiciliu

În același timp, tot mai mulți politisti din județul Cluj au fost diagnosticați cu noul coronavirus: chiar luni, Inspectoratul Județean de Poliție Cluj informa că au fost confirmate 14 cazuri de îmbolnăviri în rândul polițiștilor.

CITEȘTE ȘI: 14 polițiști clujeni, confirmați pozitiv cu COVID-19

Din păcate, cei chemați să dea exemplu, structurile și instituțiile de stat, au devenit adevărate focare de infecție. Poate că în loc să prelungească starea de alertă, ministrul Tătaru ar trebui să „carantineze” și să izoleze măcar instituțiile statului din județul Cluj. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *