Din oras

Statuile din oraș arată jalnic, cu toate că anual se alocă bani pentru lucrări de conservare și întreținere

Ce fel de lucrări se fac la statuile, monumentele și busturile din oraș din moment ce multe se află într-o stare proastă? Este cazul statuii lui Mihai Viteazu sau al Fecioarei Maria din Mărăști. În perioada următoare, va fi organizată licitație pentru lucrări de conservare și întreținere pe anul acesta.

În fiecare an, sunt cheltuiți bani pentru întreținerea statuilor și monumentelor, dar cu toate acestea multe statui din oraș arată deplorabil. Mereu se fac lucrări de întreținere la aceleași statui și monumente, iar cele care chiar au nevoie de lucrări de reabilitare sunt lăsate de izbeliște.

Anul acesta, aproape 132.400 lei, fără TVA vor fi alocați pentru lucrări de întreținere și conservare a statuilor, busturilor și monumentelor. Aceste servicii sunt scoase la licitație și urmează să fie desemnată o firmă care să se ocupe de statuile și monumentele din oraș. Poate anul acesta vor mai fi incluse pe listă și cele care au cu adevărat nevoie de lucrări.

De exemplu, statuia ecvestră a lui Mihai Viteazu este vizibil degradată, ca să nu mai vorbim de soclu, din care se desprind bucăți mari din plăci.
Statuia Sf. Fecioare Maria din spatele bisericii din Mărăști este într-o stare și mai proastă și se va degrada și mai mult din cauza umidității. Conducerea Primăriei a promis de mai multe ori că statuia va fi mutată într-un mediu prielnic, dar au fost doar vorbe în vânt.
Și statuia Lupa Capitolina are nevoie de lucrări de restaurare, chit că nu a trecut foarte mult timp de când a fost montată pe bulevardul Eroilor.
Culmea ironiei, în caietul de sarcini este menționat faptul că statuile au nevoie de curățare, întreținere și conservare pentru că sunt expuse intemperiilor și unor factori naturali și umani.

„Monumentele istorice, statuile, busturile și plăcile comemorative străjuiesc iluzia trecutului glorios al înaintașilor noștri și reprezintă o mărturie istorică a neamului nostru. Deoarece amplasarea lor se face în spațiul public, fiind expuse în aer liber, este nevoie de curățare, întreținere și conservare, întrucât intemperiile și alți factori (naturali sau creați prin activitatea umană) le-au deteriorat în timp. Monumentele istorice fac parte integrantă din patrimoniul național cultural și sunt protejate prin lege”, este precizat în caietul de sarcini.

În același document mai scrie că întreținerea și conservarea monumentelor are ca scop salvarea operelor de artă. Dar dacă în fiecare an se alocă bani, de ce unele statui arată jalnic?

„Pentru a pune în evidență valoarea istorică și estetică a monumentelor istorice, a statuilor, a busturilor și a plăcilor comemorative amplasate pe raza municipiului Cluj-Napoca, precum și pentru a stabiliza degradarea, se propune luarea unor măsuri de întreținere și conservare, în conformitate cu normele tehnice și științifice în domeniu. Întreținerea și conservarea monumentelor are ca scop atât salvarea operelor de artă, cât și a valorilor culturale, contribuind astfel la salvarea patrimoniului monumental.
Urmare a inventarierii monumentelor, statuilor, a busturilor și a plăcilor comemorative, având în vedere cele constatate, la început se impune cercetarea și stabilirea stării de degradare a acestor obiective, în funcție de care se vor efectua intervențiile necesare”, este scris în caietul de sarcini.

Printre lucrările care sunt prevăzute în caietul de sarcini se numără demontarea plăcilor degradate și care se desprind și montarea altora; refacerea postamentelor degradate; curățarea manuală a depunerilor de orice fel; îndepărtarea depunerilor biologice, prin metode chimice.
Garanția minimă solicitată este de minim doi ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *