Din oras

„Statuia discordiei” – De patru ani, Primăria nu știe cum să repare una din gafele antimaghiare ale lui Gheorghe Funar

Dacă Gheorghe Funar nu era, nu se povestea: cum a schimbat fostul primar al Clujului, ilegal, textul de pe soclul unei statui și cum s-a ajuns la o întreagă dilemă pe care autoritățile locale nu o mai rezolvă în niciun fel de câțiva ani încoace.

În urmă cu patru ani, statuia lui Baba Novac de lângă Bastionul Croitorilor a fost vandalizată. De pe soclu a dispărut cuvântul “unguri”,  iar de atunci nu s-a făcut nimic. Dacă mergem înapoi în timp, primul care a intervenit asupra textului de pe monument a fost Gheorghe Funar, care a modificat inscripția inițială de pe statuie. Cine are dreptate? Ce e de făcut în acest caz, ce spun istoricii, reprezentanții Primăriei și ai comunității maghiare?

Statuia lui Baba Novac de lângă Bastionul Croitorilor a fost ridicată în anul 1975, fiind creația sculptorului Virgil Fulicea. La acea dată, pe soclu se afla următoarea inscripție: „Baba Novac, căpitan al lui Mihai Viteazul ucis în ziua de 5 februarie 1601. S-a ridicat acest monument spre cinstirea memoriei sale în anul 1975”. Toate bune și frumoase până în anul 1998, când primarul de atunci, Gheorghe Funar, renumit pentru atitudinea sa antimaghiară, a considerat că textul nu este bun, că lipsesc câteva detalii de pe inscripție. Așadar, ca urmare a propunerii lui Funar, textul de pe soclu a fost “ușor” modificat: „Baba Novac, căpitan al lui Mihai Viteazul, ucis în chinuri groaznice de către unguri în data de 5 februarie 1601”. Este evidentă atitudinea puternic antimaghiară, fiind o sămânță de scandal între cele două etnii.

Extremiștii maghiari intră în acțiune

După încheierea “erei Funar”, prima nemulțumire „pe față” legată de textul de pe soclu, în varianta Funar, a apărut în 2012 când Partidul Popular Maghiar din Transilvania (partid extremist) a solicitat înlăturarea inscripției de pe soclu și a sesizat Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. Extremiștii maghiari nu au fost băgați în seamă de nimeni la acea dată. Coincidență sau nu, un an mai târziu, în iarnă, cuvântul “unguri” a dispărut de pe soclu. Persoane neidentificate au vandalizat statuia și nici până în momentul de față nu se cunoaște cui aparține această “operă”. Primăria a montat la loc cuvântul lipsă, dar trei luni mai târziu a fost furat din nou. De atunci nu s-a mai reparat în niciun fel soclul statuii. Nici nu au fost descoperiți făptașii, nici nu a fost montat la loc cuvântul “unguri” și nici nu s-a revenit la textul inițial.

Nimicul transmis de reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca

Subiectul este unul sensibil pentru administrația publică locală, în sarcina căreia revine repararea modificării făcută de Funar și/sau a vandalilor din 2013. Într-un răspuns transmis la solicitarea Cluj 100%, reprezentanții Biroului Mass-Media au evitat să spună cum va fi rezolvată problema statuii, care este vandalizată de patru ani: “Municipiul Cluj-Napoca intenționează să demareze unele lucrări de reparații/întreținere a monumentelor istorice din municipiul Cluj-Napoca, printre care și statuia lui Baba Novac. Orice intervenție asupra acestor obiective se va face cu respectarea prevederilor legale în domeniu și numai pe baza și cu avizul Ministerului Culturii și Patrimoniului Național sau al Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice din Cluj, după caz”.

După ce nu au spus nimic în paragraful anterior, reprezentanții Biroului Mass-Media continuă cu un alt nimic – două alineate din Legea nr.422 din 2001: “Statuia lui Baba Novac este un monument istoric. Conform Legii nr. 422 din 2001 privind Protejarea monumentelor istorice, cap III Intervenţii asupra monumentelor istorice: 

                          
ART.23 (1) Intervenţiile asupra monumentelor istorice se fac numai pe baza şi cu respectarea avizului emis de către Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional sau, după caz, de către serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional.
(2) În sensul prezentei legi, intervenţiile ce se efectuează asupra monumentelor istorice sunt: … c) amplasarea definitivă sau temporară de împrejmuiri, construcţii de protecţie, piese de mobilier fix, de panouri publicitare, firme, sigle sau orice fel de însemne pe şi în monumente istorice”.

Ar trebui să scriem că Mihai Viteazul a fost ucis de mercenari valoni?

Când sunt întrebați despre necesitatea refacerii textului actual sau revenirea la cel inițial, istoricii clujeni ocolesc subiectul sau răspund într-o manieră foarte precaută. Și pentru ei problema este una sensibilă, asemenea unei scântei care ar putea isca conflicte între cele două etnii.

Prof. dr. Ovidiu Ghitta, decanul Facultății de Istorie și Filosofie, din cadrul Universității Babeș Bolyai Cluj-Napoca, ne-a răspuns întrebării noastre mai mult prin alte întrebări: “Ați întâlnit/văzut multe statui cu texte explicative atât de amănunțite, precum cel existent acum pe statuia lui Baba Novac? Cei care au intervenit după 1990 nu au fost, de fapt, consecvenți în lectura lor etnicistă. Despre Baba Novac nu au spus ca era sârb. Cred că doritorii pot afla în cărțile de istorie detalii despre uciderea lui Baba Novac. Nu de pe soclul unei statui”.

Pentru a atrage atenția asupra inutilității menționării etniei celor care l-au ucis pe Baba Novac, profesorul Ghitta se mai întreabă retoric de ce să nu scrie etnia ucigașilor și pe alte statui: “Ar trebui să scriem oare pe obeliscul de la Turda că Mihai Viteazul a fost ucis acolo de niște mercenari valoni?”.

Ce spun reprezentanții comunității maghiare

Se înțelege de la sine că reprezentanții comunității maghiare nu văd rostul inscripției funaristice de pe soclu. Mai mult, spun că modificarea a fost făcută ilegal, fără niciun aviz. “Ar fi normal, într-un Cluj european, multicultural, privitor spre Europa, cu un viitor luminos între români și maghiari, să nu mai apară textul acela și să fie inscripția din 1975. Eu știu că și plăcuța de pe statuia lui Baba Novac și cea de pe Hotelul Biasini, de pe strada Avram Iancu au fost puse de domnul Funar fără niciun aviz din partea Comisiei Regionale de Monumente Istorice. Mai pe românește spus, au fost puse ilegal. Noi am ridicat de mai multe ori această problemă pentru că dacă au fost puse ilegal ar trebui îndepărtate. Nu s-a făcut acest lucru, din păcate, până în ziua de astăzi. Un răspuns clar nu am primit în acest sens, nu ni s-a spus nici da, nici nu, plăcuțele sunt acolo în continuare”, explică Csoma Botond, președintele UDMR Cluj, fost consilier local și actual deputat.

“Monumentul trebuie să spună adevărul”

După cum era de așteptat, fostul primar Gheorghe Funar consideră că adevărul trebuie aflat de pe soclul statuii și nu trebuie ascuns nimănui pentru că adevărul ne eliberează. “Pe soclul statuii trebuie refăcut și rescris adevărul istoric. Pe soclul monumentului închinat generalului Baba Novac a fost scris adevărul, că ungurii au fost cei care l-au lichidat în chinuri groaznice. Din păcate, soclul a fost vandalizat în vremea domnului primar Boc și nu știu de ce nu a avut grijă de acest monument. De pe monument a fost ras adevărul, au fost furate literele referitoare la criminali, la bestiile care l-au ucis pe Baba Novac, l-au prăjit la rotisor și ca să nu se afle adevărul ungurii, cu de-ai lor, cu alții plătiți de ei au furat literele de la începutul frazei. Monumentul trebuie să spună adevărul pentru cei care ajung prima dată în municipiul Cluj-Napoca, în inima Ardealului, să citească adevărul că ungurii sunt cei care l-au lichidat în chinuri groaznice. Adevărul trebuie cunoscut și de noi și de cei care vor veni după noi, trebuie scris adevărul pentru că adevărul ne face liberi, după cum spunea Fiul lui Dumnezeu și e necesar să devenim oameni liberi”, spune Gheorghe Funar.

Cine a fost Baba Novac

Baba Novac (născut în anul 1530 – decedat în 5 februarie 1601 în Cluj) a fost un haiduc mercenar sârb, luptător consecvent contra Imperiului Otoman, căpitan al oștii de haiduci din armata lui Mihai Viteazul. Este eroul național al Serbiei și respectat ca personalitate militară în România. În 1601, aflat în solie, este arestat de Dieta Maghiară din Cluj, judecat sub motivația de trădare, condamnat la moarte și ars pe rug în Cetatea Clujului (wikipedia.org)

Textul inițial de pe soclu (1975): „Baba Novac, căpitan al lui Mihai Viteazul ucis în ziua de 5 februarie 1601. S-a ridicat acest monument spre cinstirea memoriei sale în anul 1975”
Textul de pe soclu modificat de Gheorghe Funar (1998): :„Baba Novac, căpitan al lui Mihai Viteazul, ucis în chinuri groaznice de către unguri în data de 5 februarie 1601”

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *