Focus

Stația de Osmoză inversă de la Pata Rât – un proiect blocat de birocrație

Stația de osmoză inversă de la Pata Rât va intra cel mai probabil în Cartea Recordurilor sau cel puțin în folclorul românesc la categoria ″povești de adormit copiii″. Astfel, pentru funcționarea acesteia au fost emise o sumedenie de avize, au fost ștampilate o groază de acte oficiale, dar lucrările sunt realizate cu puțin peste 20%. Lipsa curentului este una dintre problemele care reprezintă dificultăți suplimentare, iar din această cauză șantierul de la Pata Rât se găsește într-o bine meritată pauză.

Pentru realizarea obiectivului ″Stație de osmoză inversă pentru depozitul neconform de deșeuri urbane Pata Rât″, au fost emise:

Avizul de Gospodărire a apelor nr 342/11 11 2015.

Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență nr 9 din 08.09. 2017

Autorizația de Construire în regim de urgență nr 285 din 19.09.2017, eliberată de Președintele CJ Cluj.

Certificat de Urbanism nr 1033 din 26 09 2017, eliberat de CJ Cluj.

Au fost încheiate trei contracte – unul de comodat și două de închiriere.

Avizul de gospodărire a apelor a fost emis cu următoarele condiționări: ″Avizul de gospodărire a apelor își menține valabilitatea pe toată durata de realizare a lucrărilor, dacă execuția acestora a început la cel mult 24 de luni de la data emiterii acestuia și dacă au fost respectate prevederile înscrise în aviz; în caz contrar avizul își pierde valabilitatea″. Acest ultim aviz a fost emis în 21.02.2018. Deci, a mai fost prevăzut încă un termen. Până la data eliberării avizului de mai sus, sunt enumerate lucrările realizate până în prezent. Lista este mai lungă, expusă pe îndelete, ceea ce creează impresia unei reușite:

″bazine decantare levigat; sistematizarea platformei tehnologice; montarea stației de osmoză inversă, a rezervoarelor de levigat, concentrat și acid pe platforma betonată; montarea generatorului electric, a rezervorului de combustibil și a containerului administrativ pe platforma tehnologică; execuția drumurilor și platformelor; execuția sistemului de evacuare a permeatului; execuția sistemului de alimentare cu levigat a osmozei inverse din bazinele de decantare a levigatului; execuția sistemului de evacuare a apei tehnologice în bazinele de decantare a levigatului; execuția sistemului de gestionare a apelor pluviale; execuția sistemului de monitorizare și iluminare a obiectivului; execuția împrejmuirii″.

După această listă lungă de ″realizări″, am putea spune că problema stației de osmoză și a levigatului de la Pata Rât a fost aproape rezolvată. Fals. 

Au mai rămas de executat câteva lucrări, ce-i drept mai puține, însă destul de însemnate. Și anume: ″prize de levigat; conducta de refulare a concentratului împreună cu sistemul de injectare a concentratului în corpul depozitului; racordarea la rețeaua națională de alimentare cu energie electrică″. Avizul tehnic de racordare la rețeaua de curent electric există din 13 octombrie 2017.

În plus, toate ″reușitele″ menționate mai sus, nu cuprind decât 23% din totalul lucrării. Aceste date au fost oferite în 02.03.2018 de către Comisariatul Județean Cluj al Gărzii Naționale de Mediu:

″La depozitul Pata Rât, din luna aprilie 2017, se desfășoară lucrări de închidere și ecologizare de antreprenorul câștigător al licitației: Asocierea Nordconforest-Irimat Finara. Procentul lucrărilor de închidere executate până în prezent este de cca 23%. După producerea alunecării corpului depozitului în zona S-E din luna iulie 2017 – lucrările de închidere au fost sistate până la adoptarea soluției tehnice de stabilizare propusă în expertiza tehnică și punerea în executare a acesteia″.

În prezent, etapa de lucru – după cum anunța la începutul lunii martie CJ – s-a conturat ″asupra depunerii solicitării de emitere a acordului de mediu″ necesar pentru reluarea activităților propriu-zise la rampa de gunoi de la Pata Rât. În acest mod sunt bifate realizări doar ipotetic, mai mult pe hârtie. Acestea sunt anunțate cu fast, însă deocamdată nu depășesc cadrul birocratic specific Consiliului Județean. 

 

sursa foto: citynews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *