STAREA DE URGENȚĂ FOMISTĂ

Om fi noi în stare de urgență, dar suntem și în stare de foame. De bani. România trece acum prin cea mai fomistă perioadă din ultimii 30 de ani, pentru că robinetele sunt deschise și nimeni nu verifică ce se întâmplă pe starea de urgență.

E o urgență națională să atribuim contracte la firme prietene.

E o urgență națională să cumpărăm mai scump, chiar dacă avem oferte mai ieftine.

E o urgență națională să risipim banul public.

E o urgență națională să băgăm și noi ceva în buzunar, să mănâncă și gura noastră ceva.

Ce-aveți, băi, românilor, e stare de urgență, facem tot posibilul să fie bine, ca să nu fie rău, și voi vreți să fim trași la răspundere pentru achizițiile de acum? Ia vedeți-vă voi de izolarea voastră, iar noi ne vedem de ale noastre!

Pe 26 martie, Adrian Streinu-Cercel declara următoarele, într-o emisiune la Antena 3:

„După ce se termină pandemia, or sa vină alții să ne tragă de mânecă: „Dar cum ați realizat voi achizițiile?” Să vă spun mai departe la ce mă gândesc? Aici trebuie scos un cadru normativ cât se poate de clar, în această situație de urgență, în care să se stipuleze foarte clar că nimeni nu va avea voie să se atingă de noi în viitor.”

Cu alte cuvinte, domnul Streinu-Cercel s-a înscris pentru postul de Dumnezeu, să nu se poată atinge nimeni de el.

Pe 18 aprilie, Raed Arafat declara într-un interviu acordat pentru Digi24: „Cine a ocolit birocrația acum pentru achiziții sanitare, să nu fie pedepsit. Dacă mergem pe oportunitate, pe faptul că cineva nu a respectat o regulă sau a mers mai repede, ca să rezolve o problemă, atunci avem o mare problemă. Pentru aspectele reale de corupție nu ai ce zice, dar dacă pentru depășirea unor aspecte birocratice cineva a încălcat o procedură, o regulă...”

Sesizați același complex de Dumnezeu? Un Dumnezeu care nu vrea să fie deranjat de la combinații. Un Dumnezeu care a achiziționat, la preț supraevaluat, prin Unifarm, 200 de mii de măști NECONFORME cu normele UE și a obligat spitalele să le cumpere. Nu e de mirare că domnul Raed „avem de toate” Arafat nu vrea să fie investigate astfel de achiziții.

Dar să vedem ce alte ghidușii s-au făcut pe această stare de urgență fomistă.

Pe 26 martie, o investigație recorder.ro arăta că un contract de 12 milioane de euro pentru măști de protecție a mers către firma unei bucătărese din Giurgiu, cu sediul într-o casă de țară.

Ulterior s-a arătat că în spatele acestei afaceri este Cătălin Hideg, un om de afaceri care a încheiat, de-a lungul timpului, țineți-vă bine, 16.290 de contracte cu statul. Incredibil ce noroc au unii! Sigur, poate a ajutat și că e fost doctorand al Academiei SRI, dar nu vrem să intrăm la speculații.

Pe 27 martie, Ziarul Financiar scria: „În România sunt 388 de fabrici care produc echipamente de protecție, inclusiv medicale. Cu toate acestea, patru firme au primit 183 de milioane de lei de la stat ca să importe echipamente, deși se produc și în țară.”

Și ziceți, săracilor, voi ce-ați făcut pe starea de urgență? Tot cu conservele, tot cu hârtia igienică?

Mergem mai departe, la o tânără speranță din PNL. Citez de pe g4media.ro: „Spitalul Județean de Urgență ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava a făcut în plină pandemie de coronavirus o achiziție contrversată. La începutul lunii aprilie, o societate din Berceni, fără activitate de la înființare, a primit de la spitalul sucevean un contract de 500.000 de lei.

Patroana firmei, Jenica (Jenny) Slav, are 35 de ani, este membru activ al PNL Berceni și, în urmă cu doi ani, a fost condamnată la 10 luni și 20 de zile de închisoare pentru mărturie mincinoasă și instigare la infracţiunea de înşelăciune într-o poveste în care s-a demonstrat că furase un telefon mobil. În acest dosar, Slav a stat o noapte după gratii.”

Nu se poate așa ceva, doar se știe că în PNL nu se întâmplă mizerii din astea. Astea sunt doar la PSD, noi suntem imaculați! Imaculați, dar cu niște mici pete și cu o foame pantagruelică în maț.

Să nu-l uităm nici pe celebrul heterosexual al României, Cătălin Botezatu, al cărui firmă de costume pentru bărbați, Viggo Fashion, e abonată la contracte pentru echipamente medicale. Compania îndrăgitului designer a câștigat, recent, un contract pentru viziere importate din China, chiar dacă a avut cea mai scumpă ofertă.

O companie din România a oferitat 6,95 de lei pe bucată, iar Viggo a ofertat 16 lei pe bucată, conform unei anchete „Libertatea”. Statul a preferat să cumpere de la Viggo și să plătească o diferență de 3 milioane de euro, la 1 milion 750 de mii de bucăți. Cu o lună în urmă, Viggo Fashion a adjudecat o altă licitație cu 16 lei versus 6,95 de lei. Este vorba despre achiziția de echipament de protecție medical. Compania a mai câștigat alte două contracte, în valoare de 17,8 milioane de euro, pentru a livra 500 de mii de combinezoane și un lot de viziere.

Și astea sunt doar câteva despre care s-a aflat, câte or mai fi despre care nu știm și nu vom ști niciodată?

Adauga comentariu