Stare de alertă la Pata Rât din cauza levigatului și a alunecărilor de teren. Se întrunește un nou Comitet pentru Situații de Urgență

Gunoaiele de la Pata Rât bagă din nou autoritățile din Cluj în Comitet pentru Situații de Urgențe. Președintele  CJ Cluj, Alin Tișe a cerut, joi, întrunirea unui nou Comitet pentru Situații de Urgență, ca să găsească rezolvare pentru situația de la Pata Rât, unde, spune el, trebuie declarată "stare de alertă". Demersul lui Tișe vine la o zi după ce declara, prin intermediul unui comunicat de presă, că situația la Pata Rât nu este îngrijorătoare. Și că analizele prelevate din sol și din ape subterane sunt în parametri aproape normali. 

"Studiile geo efectuate indică faptul că printre cauzele alunecărilor de deșeuri de la rampa veche de la Pata Rât se numără inclusiv ploile, apa infiltrată în decursul anilor precum și cantitățile semnificative de apă folosită la intervențiile de urgență ale I.S.U. pentru stingerea incendiilor spontane. Apa acumulată în adâncimea rampei determină o creștere substanțială a cantității de levigat, fapt de natură a genera poluare cu efecte asupra stării de sănătate a populației.", se arată  într-un comunicat de presă trimis de Consiliul Județean.

Tișe întoarce foaia. Și, după  ce timp de două luni de zile l-a acuzat pe prefectul Clujului că face "declarații halucinante" când atrăgea atenția că alunecările de teren de la Pata Rât ar putea afecta centura de ocolire a Clujului, acum spune chiar el că acest drum este în pericol.

"În acest context, al creșterii cantității de apă acumulată acum, există riscul real ca aceasta să determine alte alunecări necontrolabile de deșeuri care pot afecta inclusiv centura de ocolire a municipiului Cluj-Napoca. Scopul acestei solicitări oficiale este acela de a crea cadrul necesar pentru implicarea tuturor instituțiilor și autorităților statului în vederea rezolvării cât mai rapide și în condiții optime a problemei de la Pata Rât.", mai arată Alin Tișe  în motivarea ecrerii pentru întrunirea Comitetului pentru Situații de Urgență.

 

Situația de la rampa de gunoi de la Pata Rât a degenerat în cursul lunii iulie, când terenul de acolo a început să alunece înspre centura ocolitoare a Clujului. Tot atunci s-a depistat și că în pânza freatică se infiltrează din gunoaie substanțe toxice sub formă de levigat. Același levigat se scurge și într-un afluent al Someșului. În plus, cantitatea de levigat este atât de mare încât în acea zonă s-a acumulat sub formă de lac. Ce se tot extinde. Iar poluarea la Pata Rât depășește limitele de alertă.

Până acum au fost constituite 2 Comitete pentru Situații de Urgențe în urma cărora s-a cerut luarea de măsuri. De fiecare dată, președintele Consiliului Județean Cluj  (n.red. administratorul rampei de gunoi) spunea că situația nu este atât de gravă și îngrijorătoare cum spun autoritățile. 

Comentarii

Un clujean

05.10.2017 12:29

Daca levigatul nu e toxic, propun sa facem acolo bazin de recreere pentru clujeni, ca tot nu avem aquapark si Tise sa fie primul care innoata in noua "investitie" sa be demonstreze ca nu e periculos...
Daca se poate si cu o centura de plumb la brau...

Adauga comentariu